Sterk reduksjon av høyder og antall boliger på Husebyplatået
Det var lite støtte å hente blant politikere og lokalbefolkning da JM Norge og Miliarium presenterte planene for Husebyplatået på Montebello, med høyhus på opp til 19 etasjer. Nå er det helt andre planer som kommer på bordet.
Publisert: 27.02.2019 kl 07:05
Sist oppdatert: 27.02.2019 kl 09:02
MONTEBELLO: Forsiktig sagt var det lite begeistring for planene for Husebyplatået i forrige omgang. Med ny sjef i førersetet ble de gamle planene kastet og arbeidet startet på nytt.
Les også: Han skal selge deg Montebello
Jakter harmoni
- I vårt nye forslag har vi tilpasset prosjektet basert blant annet på tilbakemeldinger fra Plan- og bygningsetaten og dialogen med både nærmiljøet og politikere. Samtidig har vi brukt mye tid på å ta vare på historien og få en bedre tilpassing til terreng og omgivelser. Vi får også en tydeligere miljøprofil ved at JM nå svanemerker alle sine bygg samt at vi ser på mulighet til mer gjenbruk. I forrige omgang var man bevisst på å skape det vi mente var spennende kontraster. Nå har vi gått andre veien og er på jakt etter harmoni med omgivelsene, åpner daglig leder av Husebyplatået AS, Tom Bratlie.
Transformerer kontorbygget
Plan- og bygningsetaten har i sine innspill lagt vekt på gode siktlinjer, gode gangveier gjennom området og kobling mot naturområdet Mærradalen. Etaten også har lagt vekt på variabel bebyggelse med variable høyder og avtrapping mot villabebyggelsen. Ivaretakelse av grøntområder og historiske bygg, samt å opprette en offentlig park er også deler av PBEs anbefalinger.
- Disse anbefalingene har vi selvsagt tatt på fullt alvor og mener at vi med de nye planene i stor grad imøtekommer PBE. Når det gjelder de historiske byggene, er det helt nytt at vi i stedet for å rive kontorbygget i Husebybakken 28 nå ser på muligheten til å transformere bygget til boliger. Bygget er tegnet av Geir Grung og vi ser på hvordan vi kan ta vare på hovedtrekkene i arkitekturen og gjenbruke materialer. Vi tenker å trekke fronten litt lenger frem og øke litt på høyden, sier Bratlie.
Saken fortsetter under bildene

SJEKK DEN UTSIKTEN: Tom Bratlie høyt oppe på kontorbygget som skal transformeres til boliger. Utsikten blir upåklagelig. Foto: Vidar Bakken
De to store, hvite Statnett-byggene vil bli bevart i sin helhet.
- Bygget i Noreveien 24 er nå eid av Rema 1000. Her kommer det handel og sannsynligvis annen næring sammen med noe boliger. Dette blir nærbutikken for hele området. For Noreveien 26 ser vi på ulike konsepter med en blanding av næring, bolig og utadrettet virksomhet, samtidig som vi ønsker å legge barnehagen til dette området. Det er planer om en fireavdelings barnehage på Husebyplatået.

MØTEPLASSER OG GRØNTAREALER: Boliger og næring i det gamle Statnett-bygget med aktiviteter og møteplassser i og rundt dette bygget. White Arkitekter
Maks 10 etasjer
I utgangspunktet var det en visjon om å kunne bygge ut Statnett-tomten med opptil 1000 boliger. I de nye planene er denne visjonen nærmest halvert.
- Mange i nærområdet er opptatt av utnyttelse og høyder. På skissen er 16 nybygg avmerket. Hva kan de forvente seg?
- I den reviderte planen viser vi bygg på mellom fire og ti etasjer. To av byggene har ti etasjer. Det ene i ytterkanten mot General Kroghs vei. Byggene har en tydelig avtrapping mot bebyggelse i området rundt. Det er også viktig at stigningen i terrenget bidrar til at byggene sett fra oversiden stort sett får tre til fire synlige etasjer og med gode siktlinjer mellom disse. Vi får dermed en skala som vi mener er godt tilpasset omgivelsene. Alle husene er planlagt med grønne tak og felles terrasser, som myker opp profilen..
Dialogen
- Det var mye støy rundt den forrige planen. I hvilken grad legger du nå vekt på reell medvirkning?
- Det vi presenterer nå er en et revidert forslag som skal diskuteres med Plan- og bygningsetaten og også være gjenstand for en grundig medvirkningsprosess før vi har en ferdig plan, forhåpentlig vis i løpet av sommeren. Vi har nettopp startet opp nye informasjonstiltak rundt det reviderte prosjektet. Det er blant annet gjennomført samtaler i fokusgrupper der 17 personer fra nærmiljøet har deltatt. Det vil komme en nabolagsbrosjyre i postkassene om prosjektet og nå har det kommet helt ny hjemmeside, hvor alle som vil kan komme med innspill. Der kan jeg også kontaktes direkte.
Se Husebyplatåets nye hjemmeside her
- Hjemmesiden skal oppdateres jevnlig. Vi vil invitere til dialogmøter her på området, hvor nabolaget kan komme innom og om en stund vil en helt ny fysisk modell stå klar her. Det vil også bli mulig å benytte VR for å ta en virtuell tur på området. Så er det naturligvis viktig med dialog med bydelens politikere og velforeninger. Disse vil vi ha møte med ganske snart, sier Bratlie.
Avhengig av nærområdet
Han er opptatt av at det skal bli et åpent område uten biltrafikk, som kan brukes av alle i nærområdet.
- Man skal oppleve dette som visuelt pent og trygt område med handel, servicetilbud, cafeer og andre aktivitets- og møteplasser sammen med boligene. For at dette skal bli bærekraftig, er vi avhengige av at nærområdet opplever det som attraktivt. Hva som skal til for å gjøre det attraktivt trenger vi innspill på. Vi er selvsagt klar over at det er delte meninger om hva som er en god utvikling av området, men merker at flere i nærmiljøet er positive og nysgjerrige på hva som kommer. Jeg ser frem til en god dialog med våre naboer, for å få til et best mulig og levende bomiljø, avslutter Bratlie.
Les også:
Klart for årets viktigste folkemøte i Oslo vest