ANNONSE
Annonse
Akersposten

Som barn snakket Esther jevnlig med prostituerte og rusmisbrukere – nå er hun Årets Medmenneske!

Esther Marie Lier er Årets Medmenneske 2016 stemt frem av Akerspostens lesere. Torsdag fikk hun blomster og heder, blant annet fra Akerspostens redaktør Fredrik Eckhoff. Foto: Vidar Bakken

Hun setter andre høyere enn seg selv – og torsdag var hun plutselig selv i fokus, den som ble sett. Det satte henne nesten un.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2017 kl 11:36

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLERN: – Vi lærer de frivillige å se, å bry seg og å gi folk mot til å gå videre. Det lever vi etter, sier leder for Ullern Frivilligsentral. Torsdag ble hun hedret som Årets Medmenneske i Akersposten 2016, stemt fra av Akerspostens lesere. Det var en rørt og stolt frivilligleder som mottok blomster og mange hyggelige ord.

– Et av de største behovene vi mennesker har, er å bli sett. Og nå er det plutselig jeg som blir sett. Det berører meg sterkt, og jeg blir både rørt, begeistret og takknemlig – takknemlig for at det jeg står og jobber med bærer frukter, sier Lier.

Leder av bydelens helse- og sosialkomité, Susanne Klafstad (H), Esther Marie Lier og bydelsutvalgsleder Carl Oscar Pedersen.

Torsdag ved lunsjtider var det fullt hus i de hyggelige lokalene til frivilligsentralen i Hoffsveien. Ryktene om at Esther Marie Lier hadde gått helt til topps i kåringen av Årets Medmenneske i Akersposten 2016, hadde på svært kort tid sivet helt opp til både bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten og bydelsutvalgsleder Carl Oscar Pedersen. Elizabeth Kloster fra Kirkens Bymisjon, som Esther Marie Lier jobber for, var også på plass.

Else Marie Lier vant prisen i hard konkurranse med fire andre kandidater som alle har fremhevet seg i løpet av 2016. Da avstemmingen var slutt mandag klokken 12, hadde hun fått over halvparten av de nesten 1000 stemmene som var kommet inn.

Langt liv med frivillighet

Damen som opprinnelig er fra Kristiansand, har allerede et langt liv med frivillighet bak seg. Som datter av sjømannskirkepresten Hans Chr. Lier, bodde hun og familien i mange år i USA, både i New York og Baltimore. Her fikk hun sitt første møte med frivillig arbeid allerede som seksåring, da hun og flere andre norske barn jevnlig møtte norske sjøfolk i Sjømannskirken til en prat. Sjøfolkene var gjerne var ute på sjøen i to år av gangen, uten å ha kontakt med sine egne barn.

– Det fantes jo ikke mobiltelefoner og skype den gangen, så sjøfolkene hadde stort behov for å møte andre, sier hun.

Tilbake i Norge ble faren hovedprest i Kirkens bymisjon i Oslo. Da var det helt naturlig for Esther å fortsette sin innsats for sine medmennesker.

– Jeg snakket jevnlig med alkoholikere, prostituerte og rusmisbrukere i Oslos gater som tolvåring, sier hun og forteller at hun ble godt kjent med flere av dem over langt tid.

– Det var jo ikke noe alle tolvåringer brukte fritiden sin på. Syntes du noen gang selv det var rart?

Elizabeth Kloster fra Kirkens Bymisjon og Esther.

– Det var aldri rart, jeg syntes det var meningsfylt. Vi hadde kloke foreldre som veiledet oss og ga oss ansvar, sier Lier, som har både en søster og en bror som også var involvert i dette.

Siden ble Esther utdannet til pedagog, men hun har aldri stått bak et kateter. I stedet har hun brukt sine krefter på jobb i Kirkens Bymisjon, de siste 36 årene. Siden 2007 har hun ledet Ullern frivilligsentral, og aktiviteten har økt jevnt og trutt på sentralen i de snaue 10 årene hun har ledet den. Her samles stadig flere Ullern-beboere i alle aldre og med ulik bakgrunn, og hovedfokuset er at de skal gjøre en innsats for dem som trenger det i nærmiljøet.

– Frivilligheten, samfunnet er helt avhengig av den. Den kommer nedenfra og kan ikke bestilles. Det må gå på lyst og motivasjon, sier Esther. Frivilligheten skal alltid være er tillegg til det offentlige, og samhandlingen mellom frivillighet og det offentlige er viktig, sier hun og nevner NAV Ullern som et eksempel på en instans som Ullern frivilligsentral samarbeidet godt med.

– De er fantastiske til å gå utenfor boksen, til å tenke nytt. De klarer å se at det blir en vinn-vinn-situasjon når de samarbeider med frivilligheten, sier hun.

At både øverste representant for lokalpolitikerne og bydelsadministrasjonen var på plass torsdag, er også et tegn på at her er viljen stor til å samarbeide.

Mange gode ord

Under seremonien tok bydelsutvalgsleder Carl Oscar Pedersen ordet, og han startet med å fortelle at han er litt misunnelig på at en person kunne stille til valg uten å vite det – og vinne! Selv har han vært aktiv som bydelsutvalgsleder omtrent like lenge som Eshter har ledet frivilligsentralen, så de to kjenner hverandre godt.

Redaktøren avslører hvem som er Årets Medmenneske 2016.

– Jeg blir helt rørt av dette. Her har virkelig Akerspostens lesere truffet spikeren på hodet, sa Pedersen.

– Jeg vet du har et stort hjerte og et enormt engasjement. Du får satt i gang ting slik at det virkelig blir spor etter deg, sa han. – Dette var et riktig valg på alle måter!

Han trakk også frem hvordan Esther og frivilligsentralen har bidratt det siste året med integrering av flyktninger fra Syria.

– De har virkelig tatt tak. Helt fra de står på perrongen på Skøyen stasjon, blir de ivaretatt av frivilligsentralen, sa han og kom også inn på hvor god Esther er til å rekruttere frivillige og viste til at hun har fått store deler av hans egen familie i gang med frivillig arbeid.

Elizabeth Kloster, som representerte Esthers arbeidsgiver, Kirkens Bymisjon, var veldig glad for at hun fikk lov til å være tilstede.

– Man skulle tro døgnet ditt har 36 timer og ikke 24, sa Kloster. Hun fortalte at Esther har en helt spesiell evne til å se menneskene hun snakker med.

– Jeg merker at du er tilstede bare for meg. Du er ikke bare ÅRETS medmenneske, du er et medmenneske hele tiden, sa hun. – Du er helt fantastisk. Vi er så glade for at vi har deg i Kirkens Bymisjon.

Møller-penger til godt formål

Vinneren av Årets Medmenneske får 10.000 kroner, som er levert av Møller Bil Oslo Vest. Pengene skal gå til et godt, lokalt formål, og Esther har allerede bestemt seg. Derfor hadde hun invitert daglig leder i Ullern Idrettsforening, Hans Skageng. Han ble ganske overrasket da hun kunne fortelle at de 10.000 kronene går til bydelens største idrettslag.

Esther og Ullern IFs leder Hans Skageng

Hun påpekte at idretten er en enorm arena for frivillig innsats, gjennom alle foreldrene som legger ned masse for sine egne og andres barn og ungdommer. Nå skal Skageng og Esther Marie Lier snakke mer sammen om hva pengene skal gå til, og dette kommer Akersposten.no tilbake til senere.

LES MER om Esther Marie Lier:

Bli med som Ullern-venn!

– De tar ting fort og er lærevillige

Flyktningefest begraver Montebello-myten