Snakk om å gjøre rent bord!

TO PRISER: Teamet bak Gap Breaker stakk avgårde med to priser under Oslomesterskapet. Fra venstre: Mathias Fredriksen, Cecilie Hauglie Hansen og Ella Handeland. Foto: privat
Akersposten var så frekke at de på forhånd kalte elevene på 8. trinn ved Midtstuen skole for fremtidens entreprenører. Resultatene fra Oslomesterskapet for elevbedrifter arrangert av Ungt Entreprenørskap, viser at de er på rett vei.
Publisert: 05.04.2019 kl 09:15
Sist oppdatert: 08.04.2019 kl 12:28
MIDTSTUEN: Det var stor spenning da fire elevbedrifter fra Midtstuen skole stilte ut sine produkter sammen med 49 utstillere fra ungdomsskoler over hele Oslo. Spenningen ble utløst da vinnerne i de ulike kategoriene ble ropt opp på den store scenen på Sentralen i Oslo sentrum.
Les forhåndssaken: Her er fremtidens entreprenører
Beste salgsteam
I kategorien «Beste salgsteam» gjorde Midtstuen skole rent bord gjennom å tapetsere pallen. Elevbedriften bak «Gap Breaker» tok førsteprisen. «Gap Breaker» er en plattform som er festet til T-banevognen. Den kommer automatisk ut og tilpasser seg høyde og avstand til perrongen, slik at passasjerene kan komme trygt på og av t-banevognen. Ideen bak dette produktet er utløst av at en av entreprenørene selv hadde falt mellom T-banevogn og plattform.
På 2. plass kom «WhiteDesk» hvor elevbedriften vil utvikle et whiteboard, som både kan være fast inventar, nedfelt i en del av pulten og en variant som var mobil. De viste til miljøbelastningen knyttet til storforbruk av papir, når elevene drev med alt fra regneoperasjoner til skisser og tegninger, på papir som ikke skulle brukes videre.

TEAMET BAK WHITEDESK PÅ SCENEN: Saga Wiren, Vetle Elias Flagstad og Haldis Marie Engelstad. Foto: Ungt Entreprenørskap
De unge entreprenørene bak "StuckDuck" inntok den tredje plassen på pallen. De vil utvikle en dykkerhanske med helt spesielle egenskaper. Den har kunstig svømmehud mellom fingrene. Den har lommelykt integrert i hansken og et spesielt gripestoff som beskytter hendene. Hansken kan blant annet brukes til å plukke søppel fra sjøbunnen.

TEAMET BAK STUCKDUCK PÅ SCENEN: Fra venstre: Henrik Boran Rustad, Ruben Nissen Molvær, Andreas Skjølsvold Ræder og Kristoffer Taraldsen. Foto: Ungt Entreprenørskap
Det ble mer heder og ære. I kategorien «Beste produkt» fikk «Gap Breaker» også 2. plass.
Flere på pallen
Den fjerde representanten fra Midtstuen kom også på pallen. Det var i kategorien «Beste reklamefilm» hvor «PetCom» kapret tredjeplassen. «PetCom» er en nettside, hvor for eksempel en som har mistet hunden sin kan gå inn å etterlyse hunden gjennom å legge inn bilde og tekst. Den skal til slutt dekke hele landet, hvor landet blir delt opp i byer og regioner, slik at etterlysningen kommer opp i riktig område. Videre skal det knyttes en app til nettsiden.

TEAMET BAK PETCOM PÅ SCENEN: Fra venstre: Anette Fongen Grimholt, Cecilia Maria Varstad og Estevi Synnøve Severino-Melsbø. Foto: Ungt Entreprenørskap
Flere av disse var også med i finaleheatet i andre kategorier. Andre skoler fra Oslo vest som Hovseter, Ris og Oslo Montessoriskole gjorde det også bra i flere kategorier.
Hederspris til Midtstuen
Ikke nok med det. Kanskje den gjeveste prisen, nemlig «Hedersprisen», gikk til Midtstuen skole for deres innsats gjennom å fremme ungt entreprenørskap. Prisen ble mottatt av rådgiver Marianne Tjøstheim.

HEDERSPRIS: En stor ære for Midtstuen skole, hvor hedersprisen ble mottatt av rådgiver Marianne Tjøstheim. Foto: Ungt Entreprenørskap
Her er juryens begrunnelse:
Hedersprisen er en oppmerksomhet Ungt Entreprenørskap har lyst til å gi til personer eller skoler som jobber godt med entreprenørskap i utdanning. Tidligere år har prisen gått til både enkeltlærere, lærerteam og skoler. I år har vi lyst til å hedre en nykommer på entreprenørskapsscenen i Oslo. Veien man må gå for å kunne gi skolens elever et elevbedriftstilbud, er ikke så veldig lang, men det krever forankring, fokus og vilje til å prioritere. Lærerne på denne skolen så et behov for entreprenørskap ved sin skole, og de har en strategi for videre arbeid med elevbedrifter og entreprenørskap. Da Ungt Entreprenørskap fikk møte elevene på kick off og lokal messe tidligere i år, ble vi imponert over det store engasjementet fra elever, lærere og foreldre. Dette klarte skolen, og spesielt dette trinnet, meget bra til tross for at det var første gang. Det var nesten så vi trodde at Pippi jobbet der. Hun sier jo: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert.» Årets hederspris i 2019 går til 8. trinn på Midtstuen skole, i dag representert ved rådgiver Marianne Tjøstheim.