Akersposten

Slemdal skole må stenge på grunn av helsefare

TRAVELT: Rektor ved Slemdal skole, Vegard Kjesbu, har ikke bare den vanlige skoledagen å tenke på. Bussing av elever, flytting av hele skolen til nye midlertidige lokaler og planlegging av helt ny skole, er bare noe av kabalen som skal gå opp. Foto: Vidar Bakken

I august blir elevene ved Slemdal skole busset til FO-bygget, to år før byggearbeidene starter. Skolen er rett og slett helsefarlig, noe den også har vært i mange år.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2016 kl 16:48

SLEMDAL: Slemdal skole skal totalrenoveres og få nybygg som forhåpentlig står ferdig i 2019. Byggearbeidene er antatt å komme i gang i løpet av 2018. Men allerede til høsten skal elevene busses til en midlertidig skole på Huseby. Hva er årsaken til det?

– I en helhetsvurdering sammen med rektor, har vi kommet frem til at tilstanden ved Slemdal skole er slik at det ikke er forsvarlig å drive skole der videre. Det går på alt fra helse, miljø og sikkerhet til læringsmiljøet for elever og lærere, sier avdelingsdirektør i Utdanningsetaten, Harald Øvland.

Ille er blitt verre

Akersposten hadde i 2012 flere artikler om tilstanden ved Slemdal skole. Dette gikk på alt fra manglende ventilasjonsanlegg og elendig inneklima til svært dårlige gymgarderober og sanitære forhold. Lite var endret siden selve skolen ble bygget i 1911. Hovedvernombudet ved osloskolene kalte det «et utstillingsvindu for elendighet», og mente inneklimaet var av en slik karakter at det var helsefarlig. Han sa blant annet:

«Her ligger CO2-nivået skyhøyt over det som er fastlagt i forskriftene som grenseverdi. Vi har altså tusenvis av elever som går gjennom hele skolegangen uten å puste på en ordentlig måte.»

– Hva er grunnen til at det nå har blitt så ille at det ikke kan drives skole lenger, når elendigheten har vart i så mange år?

– Skolen er i mellomtiden blitt fire år eldre, noe som ikke har gjort den bedre. I tillegg har skolen de siste årene fått langt flere elever, slik at persontettheten nå er høyere. Den har gått fra tre til fire klasserekker. Skolen hadde ved skolestart i fjor cirka 700 elever. Vi måtte sette en grense og som sagt ble det gjennom en helhetsvurdering besluttet å flytte driften.

Kan bli ferdig i 2019

Fra skolestart i august skal alle elever ved Slemdal skole utenom 7. trinn, busses til den midlertidige skolen i FO-bygget på Huseby. Elevene på 7. trinn skal flyttes til Midtstuen skole.

– I 2018 skal den nye skolen i Bjørnveien ved Gressbanen stå ferdig. Da vil 1. til 4. trinn bli flyttet dit, frem til Slemdal skole står ferdig til innflytting. Det kan skje allerede i 2019, etter at bystyret har bedt om at vi skal fremskynde ferdigstillelse fra opprinnelig 2020. Fordelen med at elevene nå flyttes til FO-bygget, er at vi kan komme i gang med rivearbeidene på et tidligere tidspunkt. Ellers går prosjektet strålende. Det kommer til å bli en flott skole når den står ferdig, sier Øvland.

Trygg og effektiv

Rektor Vegard T Kjesbu forsikrer at de gjør alt for at den at den daglige bussingen av elevene blir både trygg og effektiv. Blant annet jobber skolen med en løsning der det følger assistenter på bussene, og at elevene får tre-fire ulike avgangs- og ankomststeder.

– Mange av barna vil faktisk få kortere skolevei når de skal gå til avgangsstedet. Det vil ikke bli store endringer i skolehverdagen, selv om dagen blir litt lengre enn tidligere. Med bussavgang klokken 08.15 vil vi starte undervisningen 08.45. Vi klarer å pakke dagen litt bedre enn i dag, slik at vi kan avslutte undervisningen klokken 14.05 eller 14.35, avhengig av hvor mange timer elevene har. Det vil si at dagen blir omtrent en halv time lengre, sier Kjesbu.

I 2012: Elever ved Slemdal skole synliggjorde hvor ille det sto til med skolen. Her fra dusjanlegget, bygget i 1939, som ingen lenger ville bruke. Foto: Vidar Bakken

Tipp topp skolebygg

Han viser til at 7. trinn skal til Midtstuen skole, hvor Slemdal skole fortsatt skal ha ansvaret også for disse elevenes ve og vel. Alle de andre elevene skal til FO-bygget.

– Skolen i FO-bygget har vært i drift som avlastningsskole i flere år. Det er et tipp topp skolebygg. Det kan elever, foreldre og ansatte være trygge på.

I samarbeid med Heming blir Aktivitetsskole og fritidsaktiviteter forsøkt tilpasset den nye skolehverdagen.

– Vi mener at vi finner løsninger som elever og elevenes familier kan leve med. Mer informasjon om dette finner man blant annet på skolens nettside i tiden som kommer, i tillegg til informasjonsmøter og annen informasjon.

Dokumenterte inneklimaet

Kjesbu har vært rektor ved Slemdal skole i cirka ett år, etter å ha vært rektor på Vinderen skole. Han tok umiddelbart tak i problematikken knyttet til alle utfordringer og nye forhold skolen sto overfor.

– Noe av det første jeg reagerte på var inneklimaet på skolen. Jeg oppfattet det som svært dårlig. Det ble også dokumentert gjennom CO2-målingene som jeg fikk gjennomført. De viste at CO2-verdiene konstant lå over den nasjonale grenseverdien, sier Kjesbu.

Det er mye arbeid som gjenstår, ikke minst knyttet til planlegging og utviklingen av den nye skolen.

– Samarbeidet på skolen går veldig bra, og vi har et supert samarbeid med Utdanningsetaten, som virkelig har tatt tak i problemene, sier rektor.

Akersposten vil presentere planene for den nye skolen så snart tegninger er klare.

Flere nyheter på Akersposten.no:

Klart for handlegate under Røa torg

Sykehjem i vest må nedbemanne med 21 årsverk

Sjekk når din vei skal ryddes

– Er Røa vel livsviktig? – Ja, naturligvis!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...