ANNONSE
Annonse

Skynd deg - nå slukkes FM-nettet også her!

FAGMANN: Harald Stople, servicesjef ved RøhneSelmer Røa, kommer med gode DAB-radio-tips noen dager før FM-nettet slukkes i Oslo. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Men om du trodde du nå mister alle radiokanalene, må du tro om igjen ... Hokuspokus er det heller ikke å skulle installere DAB+ på egenhånd.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.09.2017 kl 15:07

ANNONSE
Annonse

RØA: Som første nasjon har Norge startet arbeidet med å slukke FM-båndet for radio. Inn har i stedet DAB+ kommet, som skal gi bedre kvalitet på sendingene. Om du tar dem inn, da.

Utfordringen for flere nordmenn er nemlig at de ikke har DAB-radio i kjøretøyene, eller at det ikke er DAB-signal der de ferdes. Eventuelt begge deler.

- At FM-nettet slukkes betyr at mange mister NRK-kanalene, mens de lokale radiostasjonene fortsatt vil gå på FM-båndet noen år til. Selv om mange tror de mister disse kanalene, så gjør de ikke det, sier Harald Stople, servicesjef ved RøhneSelmer Røa.

Oslo vest i rute

Bilentusiasten forteller han har inntrykk av at majoriteten av innbyggerne på hovedstadens vestkant har registrert at FM-senderne slås av kommende onsdag i Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus. Deretter vil som kjent distribusjonen av NRKs radiosignaler skje digitalt.

- Med den store pågangen merker vi det veldig godt. Daglig kommer det innom 5-10 mennesker som vil ha hjelp til fortsatt å skulle ha radio i bil. Mange er tydeligvis klare over at det nærmer seg «the end» for FM-nettet. De som fortsatt vil lytte til NRK, må altså få installert en DAB-radio eller en adapter for å kunne få inn radiosignal på DAB, sier Stople.

Men hvis du ikke allerede har radio som støtter DAB+ i bilen, som NAF anslår gjelder rundt to millioner norske biler, fortvil ikke.

Stople deler nemlig velvillig de beste rådene til hvordan du også i fortsettelsen kan lytte til statskanalens radiokanaler i Oslo-området.

- Det ikke mange vet er at om de har blåtann i bilen, kan de streame fra telefonen ved å laste ned en app for DAB. Det skaper litt datatrafikk når det gjøres på den måten, men som er blitt ganske rimelig. En installasjon kan raskt koste mellom 3 000- 10 000 kroner, som gjør at du kan streame ganske mye til et tilsvarende beløp, sier Stople.

Du kommer langt med streaming

Hva skal man med DAB+ på mobilen, tenker du kanskje nå? Telefonen har jo allerede anledning til å strømme all verdens radiokanaler via Internett. Hovedmotivet er naturligvis å spare datatrafikk.

- Du blir altså ikke flådd av å streame?

- Nei, nei. Kostnadene er ganske marginale, sier Stople.

- Hva er dine beste råd når det gjelder installering av DAB-radio?

- Det enkle er ofte det beste. Vi har derfor holdt oss til to typer: Enten en integrert løsning på nyere biler, eller å montere en «DAB unit» på utsiden at radioen du allerede har, en adapter, sier Stople.

- Trøkket har uteblitt

Ved Møller Bil Vest på Lilleaker forteller servicelederen ved deleavdelingen, Henrik Floor Steffensen, på sin side at pågangen har vært stabil den senere tiden. Det gjør at det forventede DAB-radio-trøkket ikke har slått til.

- Men det skyldes at det ikke er så mange fullverdige løsninger for integrerte DAB-systemer i bilen ennå, sier Steffensen.

- Har du inntrykk av at Oslo vest er forberedt på at FM-nettet slukkes?

- Ja, det har jeg forsåvidt. Det er jo mange som velger DAB-adaptere eller å montere selv. Det er jo ikke den største operasjonen, svarer Steffensen.

- Hva er dine beste råd til nye DAB-radioeiere?

- Det er et stort spørsmål. Du må se an kundens behov: Er det en kar eller dame i 50-årene, så vil de ha radio i bilen. Er det yngre mennesker lever de fint med streaming, avslutter Steffensen.

LES OGSÅ: «Hvorfor har de så mye mer hemmelig post på Røa, enn resten av landet?»

LES OGSÅ: Lev livet som svaksynte Hannes (28) ledsager på ski.

LES OGSÅ: Innehaver av vill rekordfart: - Tiden gir få rettigheter til å skryte

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ:
Satte shippingkarrieren på vent for å motivere sofagriser

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse