ANNONSE
Annonse

Sitter ofte alene med tunge tanker, men akkurat nå er Cathrine glad!

Den ALS-rammede Ullern-kvinnen fikk gode nyheter

Cathrine Nordstrand kjemper en tøff kamp for bedre vilkår for ALS-rammede. Her fra møtet med statsminister Erna Solberg i 2017. Arkivfoto

– I dag er jeg Norges lykkeligste menneske. Dette har jeg kjempet hardt for, jeg bobler av glede.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2018 kl 14:48

ANNONSE
Annonse

ULLERN: Det sa Cathrine Nordstrand (49) til VG torsdag. Nyheten var akkurat sluppet om at 6,5 millioner kroner skal settes av i neste års statsbudsjett for å gi ALS-pasienter mulighet til å søke om støtte til å reise til varmere strøk, som en del av behandlingen av den alvorlige sykdommen.

– Det er en stor sum til en liten pasientgruppe, som ikke har mange behandlingsmuligheter, sa Sylvi Listhaug til VG.

Høsten 2015 fikk Ullern-kvinnen ALS-diagnosen. I januar 2017 skrev hun et åpent brev til statsminister Erna Solberg, noe Akersposten omtalte. Innlegget og artikkelen fikk enorm oppmerksomhet, og det førte til at hun var i møter med både Erna Solberg og helseminister Bent Høie.

Blant annet satt hun ved statsministerens side på et stort møte om hjernesykdommer i 2017.

Nordstrand har fortsatt kampen, til tross for at hun raskt kunne konstatere at ting tar tid. Derfor var gleden desto større da gladnyheten om støtte til reiser til varmere strøk nå kom.

Til VG snakket hun om hvor viktig varme er for denne pasientgruppen.

– Når det blir kaldt, slutter kroppen gradvis å fungere. Bena svikter og fingrene stivner. Jeg klarer knapt å ta bankkortet opp fra min egen lommebok. Kroppen fungerer best i varme. Derfor er behandlingsreisene så viktig, sa hun.

Håper å få prøve medisiner

Til Akersposten forteller Ullern-kvinnen fredag formiddag at hun er like glad dagen etter at nyheten ble sluppet.

– Jeg jobber nå parallelt for flere ting for ALS-syke, blant annet å få plass nasjonale retningslinjer. Jeg venter nå på svar fra Bent Høies ekspertpanel hvor jeg har blitt henvist fra Ullevål. Håpet er å få prøve medisiner, sier hun.

Ofte alene med tunge tanker

På sin egen Facebook-side var det en fornøyd Cathrine Nordstrand som torsdag ettermiddag skrev dette:

«Jeg pleier å være god på å holde på hemmeligheter. Dette har vært en av de tøffeste hemmeligheter å holde på. I dag kan jeg rope det ut og hoppe av glede (det siste mest mentalt da bena er for lamme), men altså, hemmeligheten: I forrige uke fikk jeg verdens hyggeligste melding av Sylvi Listhaug: Maset mitt har båret frukter: regjeringen bevilger 6.5 millioner kroner for subsidierte turer til varmere strøk på vinteren for ALS syke.

Når meldingen fra Sylvi kom i forrige uke rant tårene. Ikke bare pga de 6.5 millionene, men også fordi hun tok seg tid til å si noen pene ting. Jeg føler meg ofte alene når det gjelder ALS. Jeg har den beste familie, de snilleste/beste venner og gode kollegaer i «ALS alltid litt sterkere». I tillegg har jeg mye fin kontakt med ALS-syke, pårørende og etterlatte. Likevel er det sånn at jeg ofte er alene med de tunge tankene. Jeg føler at jeg kjemper for livet mitt og ofte tenker jeg på det som David mot Goliat. Meg mot politikere og helsevesen i kampen for at NOE skal skje i Norge. Noe konkret. Noe håndfast. Når meldingen fra Sylvi kom følte jeg meg ikke like alene. Jeg følte meg sett og hørt. Det gjorde så inderlig godt.

Den gode følelsen er ferskvare, jeg forstår at jeg bare må fortsette å mase og trykke på. I dag skal jeg feire og det er mye mulig at jeg er Norges gladeste. La oss håpe ALS-syke vil få glede av dette i mange år fremover. Helt til ALS ikke lenger finnes i verden. Tusen takk også til Camilla Fredstad Huuse.»

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

ANNONSE
Annonse