Akersposten

Rapp på fingeren fra Høyre til bydelsleder Pedersen (H)

Fra v: James Stove Lorentzen (H) og Carl Oscar Pedersen (H).

– Det overrasker meg ikke at sykehusutbygging engasjerer, og det er jeg glad for, sier James Stove Lorentzen, Høyres fraksjonsleder for helse- og sosialsaker i Oslo bystyre. Han sier seg imidlertid uenig med bydelsleder Carl Oscar Pedersen (H) i hans uttalelser i Akersposten søndag og understreker at dette ikke er partiets politikk i sykehussaken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2021 kl 08:54

OSLO VEST: – Vi skal bygge sykehus for å møte fremtidens behov. Derfor må vi finne løsninger som vil være gode i 50 år framover – ja kanskje lenger, fortsetter Stove Lorentzen og legger til at derfor støtter Oslo Høyre de planene som foreligger fra Helse Sør-øst og Oslo universitetssykehus.

Pedersen: – Nedbyggingen er en katastrofe

– Er dette de beste planene for byen?

– Ja.

– Fordi?

– Her må vi se på helheten og ikke bare på Gaustad og Aker. Vi snakker egentlig om en totalpakke. Jeg er overbevist om at det Helse Sør-Øst har lagt fram, er det beste for oss alle, sier Stove Lorentzen og legger til at å bevare Ullevål vil være uhensiktsmessig.

– Vi trenger to moderne bygg.

– Hvis dette er de beste sykehusplanene for Oslo, hvorfor er ikke alle enige med deg?

– I en så stor og kompleks sak vil det alltid være ulike meninger. For noen er helheten viktigst og for andre er deres nærmiljø det som teller mest. Vi politikere må hele tiden vurdere den totale planen og gå for det vi mener vil være den beste helhetsløsningen.

Et enstemmig bydelsutvalg

I forrige måned mente et enstemmig bydelsutvalg i Bydel Ullern – angående detaljregulering for sykehusene på Gaustad og Aker – at Aker er det beste utbyggingsalternativet. Mandag var høringsfristen ute.

– Jeg konstaterer at Bydelsutvalget i Ullern har et annet syn, og jeg ser det som nødvendig å korrigere hva jeg mener er feil i bydelsutvalgets uttalelser, sier Stove Lorentzen.

Det var Janne Schønheyder fra Miljøpartiet De Grønne som la fram forslag til vedtak på vegne av sitt parti, Høyre, Venstre og Sosialistisk Venstreparti. Bydelsutvalget behandlet spørsmålet om detaljregulering for sykehusene Gaustad og Aker, 6. mai. Samtlige partier sluttet seg til vedtaket.

Smittevern

I artikkelen ble det pekt på at under en pandemi vil slike bygg bli ineffektive – blant annet på grunn av manglende heiskapasitet.

Det er heller ikke tvil om at jo tettere en bygger, jo større fare for smitte fordi en klarer ikke å holde den nødvendige avstanden. Det har smittespredningen blant Oslos befolkning vist med all tydelighet. I tillegg vil ventilasjonsanlegget i slike store og komplekse hus, være forbundet med å spre smitten rundt i hele bygget.

– I dag har vi bedre løsninger enn den gangen da Ullevål sykehus ble bygget, og det var for en annen tid, påpeker Stove Lorentzen.

Sykehuset ble i sin tid bygget som et sykehus som skulle takle pandemier.

– Det er ikke noe grunnlag for å hevde at smittevern ikke vil bli godt ivaretatt i større, kompakte sykehus som bygges i høyden. Snarere tvert imot så har vi nå muligheten til å bygge et nytt sykehus med stor fleksibilitet og riktig design for godt smittevern. Vi ser at nye, moderne tilbygg til sykehus i byer det er naturlig å sammenligne med, bygges i høyden. Det er det mange gode grunner til, sier han.

Ikke i strid

Det har pågått en underskriftskampanje mot utbyggingsplanene. Underskriverne peker på at den planlagte utbygging med høyhus og fortetting på Gaustad, er i strid med kommuneplanen i Oslo.

– Det stemmer ikke, sier Stove Lorentzen og viser til at Plan- og bygningsetaten mener at videreutvikling av sykehus og universiteter er i tråd med Kommuneplan 2018.

– Planforslaget bidrar til å dekke et samfunnskritisk behov for sykehuskapasitet. Samtidig ser Plan- og bygningsetaten at det vil være vanskelig å oppnå et planforslag som både ivaretar sykehusets areal- og driftsbehov samt ivaretar bylandskapet og kulturmiljøet optimalt.

Underskriverne mener at 20 prosent av det nye Rikshospitalet må vike plassen.

– Jeg har nå sjekket med Oslo universitetssykehus, og det rette tallet er fem prosent. Hvor 20 prosent kommer fra, vet ikke jeg, sier Stove Lorentzen og understreker at i debatten om sykehus er kildekritikk viktig.

– Det verserer mye rykter og feil tall. Er man usikker eller tall virker urealistiske, er det best å sjekke med Oslo universitetssykehus, sier Stove Lorentzen.

Hjemmesykehus

– Norge har færre sykehussenger i forhold til befolkningen sammenlignet med land det er naturlig å sammenligne seg med – som for eksempel europeiske land. Tar planene høyde for at Norge vil trenge et stort antall flere sykehussenger enn i dag?

– Det planlegges en økning i antall senger, men for en lavere vekst enn i befolkningsfremskrivningen fra Statistisk sentralbyrå.

– Hvorfor det?

– Fordi det planlegges for at kommunen tar et noe større ansvar og for økt bruk av hjemmesykehus. Vi vet at mange er negative til dette, sier Stove Lorentzen og legger til at Oslo universitetssykehus hevder at dette er en ønsket utvikling som bare vil fortsette.

Ifølge planen skal Oslo kommune innen 2035 ta over 47.000 pasientdøgn.

– Det tilsvarer 131 senger per døgn. Oslo kommune har i dag 5350 heldøgns omsorgsboliger og i 2035 er det beregnet å være rundt 9000. Som en skjønner, er ikke 131 ekstra senger en stor, ny oppgave.

Sykehus uten pasienter

Hjemmesykehus skal som nevnt ta over cirka 47.000 døgnplasser, altså cirka 131 pasienter per dag som behandles av sykehuset i hjemmet.

– Dette foregår allerede. I USA er det første sykehuset uten pasienter opprettet i St. Louis, de fjernbehandler og observeres hjemmepasienter med teknologiske hjelpemidler, og de sender helsepersonell til pasienten når det trengs. Oslo universitetssykehus gjør ikke dette for å spare plass, men fordi de mener at dette er bra for - og ønsket – av pasientene. Det passer selvfølgelig ikke for alle.

47.000 utgjør sju prosent av pasientene og skal altså først være fullt implementert i 2035.

A hospital without patients (politico.com)

I reserve

– Hvis det blir mangel på sykehuskapasitet, hva da?

– Hvis det viser seg at det blir mangel på kapasitet, så har vi en meget god situasjon i Oslo. De private sykehusene Lovisenberg og Diakonhjemmet har ledig tomtearealer, evne til – og ønske om – å ekspandere. De kan på relativt kort tid ta et økt antall pasienter.

Diakonhjemmet er i den nedre delen av optimal størrelse.

– Det vil være en fordel for bydelene i vest om Diakonhjemmet fikk ta en større del av veksten for slik å bygge et større og mer robust fagmiljø og ytterligere styrke sykehusets evne til å levere flere og enda bedre tjenester til bydelens befolkning, sier han.

Redd for utsettelse

– Jeg er redd for at hvis reguleringssaken blir forkastet av bystyret, vil hele utbyggingen bli utsatt mange år og med usikkert utfall. Det vil være svært negativt for Oslos befolkning. Alt ligger nå til rette for en god og solid utbygging av sykehuskapasiteten i Oslo, sier James Stove Lorentzen og legger til at planene er kommet langt og finansiering er på plass.

– Nå er det viktig at de endelige avgjørelser tas så vi kommer i gang med arbeidet, sier James Stove Lorentzen og legger vekt på at denne saken er viktig for byens innbyggere.

Pedersen: – Nedbyggingen er en katastrofe

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...