Akersposten

Praktvillaen ble revet

TAPT FOR ALLTID: Wenche Gordon var i 2012 bekymret for at de nye boligene skulle sperre for Poulsson-villaen på høyden. Full restaurering og ikke rivning var tema den gangen. Foto: Vidar Bakken

Akersposten var inne og beundret den store villaen i 2012. Ingen trodde at Poulsson-villaen, som skulle være sentrum i byggeprosjektet "Poulssons hage", fire år senere kun skulle bli et hull i bakken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2016 kl 16:41

HOFF: Da er den borte for alltid, den første av mange praktvillaer som rådhusarkitekten Magnus Poulsson tegnet i området i 1911. Det ble opprinnelig søkt rammetillatelse, i mars 2011, for å istandsette villaen: «Prosjektering for tilbakeføring av fasaden til opprinnelig situasjon fra 1917.» Et sidebygg og et svømmebasseng skulle rives for å få det autentiske uttrykket tilbake, som Byantikvaren anbefalte. I tillegg ble det søkt rammetillatelse for ni eneboliger nederst på tomten.

Poulssons hage

For å ære Poulsson ble konseptet kalt «Poulssons hage» med et restaurert moderbygg som kjerne i et nytt anlegg. Dette var gode nyheter for dem som ønsket å bevare praktvillaen i nærområdet. Fortidsminneforeningen var også begeistret inne som konsulenter.

I 2012 hadde Ullern Avis Akersposten en sak om utbyggingsprosjektet som dreide seg om eneboligene som skulle plasseres nederst på tomten, ut mot Jarlsborgveien. Ville de «skygge» for den store villaen? Noen mente også at arkitekturen var lite tilpasset strøket. Intervjuede mente det var en hån mot Poulssons arkitektur.

Rivning av Poulsson-villaen var ikke tema på det tidspunktet. Akersposten ble den gang sluppet inn og fikk beundre den flotte villaen innvendig. Bildene fra dette er dessverre gått tapt.
(Saken fortsetter under bildet)

PÅ SAMME STED 2016: Bildet er tatt omtrent på samme sted som tittelbildet fra 2012, men hvor er Poulsson-villaen? Foto: Vidar Bakken

Sopp og råteskader

I 2013 gjorde tiltakshaver oppmerksom på at det var sopp- og råteskader i bærekonstruksjonen og stokkmaur flere steder i villaen. Senere kom en teknisk tilstandsrapport fra utbygger som understøttet dette, og søknad om rammetillatelse for rivning ble sendt Plan- og bygningsetaten i 2015.

Ingen grunn til riving

Villaen hadde tidligere stått på Byantikvarens gul liste. Da tidligere eier bygde svømmebasseng og nytt tilbygg, ble villaen tatt av gul liste. Utbygger var som sagt villig til å rive begge deler for å tilbakeføre villaen til sitt opprinnelige uttrykk og ville utvikle leiligheter i bygget. Villaen ble ikke satt på ny gul liste, selv om Fortidsminneforeningen anbefalte dette. Byantikvaren skrev så i sin uttalelse at det ikke var noe i den tekniske tilstandsrapporten som tilsa rivning og at det ikke var noen alvorlige strukturelle skader. Konklusjonen var fortsatt verneverdi.

Plan- og bygningsetaten viste til den tekniske tilstandsrapporten og utbyggers begrunnelse for rivning, samt at villaen ikke sto på gul liste og ga rammetillatelse for rivning.

Nå er det et hull i bakken etter villaen, og det er prosjektert seks nye boliger på denne delen av tomten.

Rådhusarkitekten.

Villaen i nasjonalromantisk stil i Jarlsborgveien 3 ble tegnet av rådhusarkitekt Magnus Poulsson i 1911. Det var den første av flere store villaer han tegnet i området. Villaene i Husebyveien 6, 8 og 10 er alle på Byantikvarens Gul liste siden 1976.

Inntil Jarlsborgveien 3 ligger også den gamle «Majorstuen», villaen som ble flyttet til Husebyveien 12. Denne boligen ble flyttet fra stedet som bærer dens navn og oppført i samme tidsrom som Poulsson-villaene. Det antas at Poulsson også var involvert i dette arbeidet. (Kilde: Fortidsminneforeningen)

Har du lest denne?

Mener at disse boligene aldri skulle vært tillatt

Nå kommer høyblokkene i Oslo vest

Blokker for enhver pris

Flere nyheter på Akersposten.no:

Klart for handlegate under Røa torg

Sykehjem i vest må nedbemanne med 21 årsverk

Sjekk når din vei skal ryddes

– Er Røa vel livsviktig? – Ja, naturligvis!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...