Overrask med denne godbiten på grillen!

Blåskjell på Henriks vis.

Hvordan tilbereder du blåskjell til å bli fantastiske på grillen? Trenger du litt syrlig tilbehør til kjøtt eller fisk? Grill sitron eller lime! Henrik gir deg tipsene som får tennene til å løpe i vann.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2016 kl 09:37

OSLO VEST: – Ja, du kan bare legge lime og sitron rett på grillen, sier kokken Henrik Isaksson. Han mener det gir en ekstra dimensjon til både fiske- og kjøttretter på grillen.

Ikke bare i Italia...

– Du skjærer bare lime eller sitron i to og legger dem på et middels varmt sted på grillen, med snittflaten ned mot grillen. Så griller du den til den blir det jeg kaller «gyllensvart», sier Henrik, som mener at det aller beste er å være i Italia og plukke sitronene rett fra treet og legge dem på grillen, men det funker i Norge også...

Et annet tips for å få litt sprekere smak på maten, er å grille hele chillier som tilbehør.

– Da får maten litt ekstra karakter. Og det er et fint tips for deg som liker litt sterk mat, men har familie som ikke gjør det! Da kan de velge, sier han.

Deilige blåskjell

– Blåskjell på grillen er en fantastisk forrett. Men husk for all del å sjekke at skjellene ikke har åpnet seg, at de fremdeles lever, sier han.


Så er det bare å skylle dem i vann og legge dem i folie, for eksempel en halv kilo blåskjell pr person.

– Ta dobbelt lag med folie og et lag bakepapir på toppen. Så er du sikker på at det ikke blir lekkasje. Bruk rikelig med folie, slik at det blir tett, sier Henrik.

For å få den ekstra gode smaken er det viktig å krydre, og da kan du bruke hakket hvitløk, bladpersille og sjalottløk som blandes mellom blåskjellene. Bruk også én til to teskjeer med salt.

– Du bør også ha i mer krydder, for eksempel timian eller basilikum. Her er det lov å eksperimentere! sier han.

Så dynker du skjellene med en desiliter hvitvin og litt fløte.

– Lukk folien helt på toppen, og grill i 10-15 minutter på sterk varme. Blåskjellene er ferdige når de har åpnet seg, men husk at du ikke må åpne folien for mye underveis. Det blir aller best når gjestene får retten servert ved bordet, og de kan åpne folien selv, sier Henrik, som blir såpass inspirert av sin egen beskrivelse av denne lille delikatessen at han vet hva han selv skal ha på grillen i dag!

– Også skal jeg servere litt ferskt surdeigsbrød som man kan dyppe i kraften. Det blir fantastisk, sier han.

Inspirert? Det er lov å gjøre dette hjemme!

Om kokken:

Henrik Isaksson (40) har jobbet som kokk siden han var 16 år, før han tundt 10 år senre, i 2001, var med og startet et firma som spesialiserte seg på teambuilding-events. Der var det matlaging var hovedaktiviteten.

Kokk Henrik Isaksson fra Matkomfort gir deg grilltipsene som gjør at du kan utvide ditt repertoar. Foto: Fredrik Eckhoff


I 2008 var han en av gründerne bak matkassekonseptet Matkomfort, som har etablert seg som en solid aktør i Stockholm siden den gang. Nå har han tatt med seg familien til Oslo og lansert Matkomfort her.

Vi i Akersposten skal benytte oss av hans ekspertise på kjøkkenet, og hver uke fremover gir han oss nyttige, annerledes og spennende tips til hvordan vi skal utvikle våre matlagingsferdigheter.

Nå har Matkomfort lansert Foodcourt på sine nettsider, et forum for deg som liker å få tips og ideer innen mat og drikke.



Flere tips fra Henrik:
– Kjøp aldri ferdig marinert!

Gass eller kull?



Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!


Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...