Akersposten

Oslos fineste tunnelundergang?

Grå og stygge murvegger under Norges mest trafikkerte vei er blitt til rene kunstverk takket være en ung, fransk arkitekt som elsker graffiti - og Lysakerbyen Næringsvel som har tatt mål av seg til å pusse opp den triste og grå gangveien under E18 Drammensveien nederst ved Lysakerelva.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.11.2020 kl 10:51

LYSAKER: – Nå er det blitt en flott opplevelse å gå denne gangveien. Grafittien alene er jo verdt turen, sier forbipasserende. Kunstneren som har holdt på i et par uker og vil være ferdig neste uke heter Quentin Desveaux. Han bor på Majorstuen, har studert ved NTNU i Trondheim, og etter to år i Norge gjør han seg godt forståelig på norsk.

Quentins engasjement under Drammensveien kom til ved en ren tilfeldighet.

– Jeg liker å sykle og se meg omkring, sier han til Akersposten. – En dag la jeg turen ut hit til Lysaker og oppdaget denne undergangen med gammel graffiti som ikke var spesielt fin. Jeg tok med meg et par sprayflasker og fikset det opp litt, smiler han.

Arne Sunde (78) som jobber for Lysakerbyen Næringsvel, fikk tips om denne franskmannen, og klarte å spore ham opp.

– Det var jo slik at han tok seg litt til rette her, smiler Sunde. – Vi hadde egentlig tenkt å gjøre noe helt annet her - men da vi så hans lille stykke graffitiarbeid, skjønte vi at dette kunne være noe å satse på. Det var litt detektivarbeid, men vi fikk tak i ham og engasjerte ham til å utsmykke de triste murveggene her. Han har gjort en flott jobb, og i tillegg har vi ryddet her, skal vaske og pusse og i det hele tatt gjøre denne undergangen mer attraktiv sier Sunde.

Bærum kommune har bevilget halvannen million kroner i såkalte koronamidler til prosjektet. Næringsvellet har søkt Oslo kommune om det samme, men har foreløpig ikke fått en krone.

– Vi har derfor vært nødt til redusere noe på planene våre, sier Sunde. – blant annet tenkte vi å få på plass et nytt rekkverk her, men det har vi vært nødt til å skrinlegge, sier Sunde.

Et lite paradoks kanskje at midlene fra Bærum kommune for det meste går til utsmykning og oppgradering av undergangen på Oslosiden av elven.

Arne Sunde har jobbet for næringsvellet i 30 år, og er mer enn godt kjent med det meste av historien og utviklingen nederst ved Lysakerelva.

Selv om han er langt forbi normal pensjonsalder, er han stadig aktiv som arkitekt.

– Jeg har kvittet meg med mine aksjer i Spor arkitekter, men jobber fortsatt der på timelønn, sier den spreke 78-åringen som nok må sies å ha et betydelig ord med i laget når det kommer til den kreative oppussingen av gangveien under Norges mest trafikkerte vei.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...