Striden om Røatunnel kan igjen velte hele Oslopakke 3:
- Ikke en buffet som byrådet fritt kan forsyne seg av

IKKE SNAKK OM Å FJERNE RØATUNNEL: Hallstein Bjercke og Eirik Lae Solberg står fast ved at miljøtunnelen skal finansieres i henhold til Oslopakke 3-avtalen.
Da er Røatunnel og Oslopakke 3 satt i spill igjen. Høyre og Venstre forlanger at byrådet holder fast ved avtalen i Oslopakke 3.
Publisert: 13.06.2019 kl 16:15
Sist oppdatert: 13.06.2019 kl 16:17
RØA: Byrådspartiene har i sitt handlingsprogram for de neste fire årene kun satt av midler til planlegging av Røatunnel, selv om det i Oslopakke 3 er avtalefestet at Røatunnel skal igangsettes og finansieres senest fra 2020. Det har ikke manglet på advarsler fra opposisjonens side, i flere omganger, at ytterligere trenering av prosjektet vil sette hele Oslopakke 3-avtalen i spill.
Les også: Det var en elefant i rommet
Leder av Samferdsels- og miljøkomiteen og Høyres byrådslederkandidat, Eirik Lae Solberg og nestleder i komiteen, Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke advarer på det sterkeste byrådet om at et «løftebrudd» knyttet til Røatunnelen kan få store konsekvenser.
Kan ikke godta
- Helt siden bomringen ble tatt i bruk i 1990 har det vært bred tverrpolitisk enighet om helt nødvendige kollektiv- og samferdselsprosjektene i Oslo og Akershus. Dette er en enighet som har vært bra for alle i Oslo-området. Oslopakke 3-avtalen er et skjørt kompromiss basert på at alle parter har gitt og tatt. Det er ikke en buffet som byrådet fritt kan forsyne seg av, sier Lae Solberg og fortsetter
- Røa-tunnelen er avtalefestet igangsatt og finansiert fra 2020. Når byrådspartiene skyver igangsetting og finansiering av dette prosjektet ut i det uvisse til etter 2023 en gang er det et klart brudd på avtalen byrådspartiene også undertegnet på. Det kan vi ikke godta, sier Solberg, som også under folkemøtet på Røa om Røatunnel advarte MDG på det sterkeste å sette avtalen i spill.
Svært alvorlig
- Det er svært alvorlig at byrådet ikke følger opp avtalen. For å ikke sette de viktige kollektiv- og samferdselsprosjektene i byen i fare, inviterer vi byrådslederen og samferdselsbyråden til å raskt sette seg ned sammen med oss, slik at vi så snart som mulig får på plass et handlingsprogram i tråd med avtalen til det beste for byen» sier Bjercke og viser til at dette er den eneste muligheten for å få til et bredt tverrpolitisk flertall i bystyremøtet 19. juni, sier Hallstein Bjercke.
Slår contra
Arbeiderpartiet og MDG slår contra og mener det er Høyre og Venstres standpunkt som setter store samferdselsprosjekter i fare. Byrådsleder Raymond Johansen sier til VG blant annet:
– Hvis Høyre og Venstre stemmer ned forslaget som nå ligger på bordet, så sier de også nei til videre planlegging og utbygging av Fornebubanen, ny t-banetunnel, innkjøp av nye trikker og utbygging av trikkelinjer som nå skjer over hele byen, sier Johansen.
Han er bekymret for hva et nei til handlingsplanen kan føre til.
- Hvis ikke Oslo stiller opp med sin andel til disse prosjektene, så risikerer vi at Staten trekker sitt bidrag, slik de nå har gjort i Drammen, Skien og Arendal. Det spillet Høyre og Venstre nå har satt i gang er derfor meget dramatisk for Oslo, sier Johansen.
Les også: «Ingen grunn til HURRA»
I samme sak sier miljø- og samferdselsbyråd, Arild Hermstad (MDG) at kravet om å sette av penger til tunnel vil kutte kraftig i viktige kollektivløft og mener at byrådet med sin handlingsplan tar konsekvensene av økende inntekter og synkende utgifter i Oslopakke 3.
–Jeg forstår ikke hvordan Høyre og Venstre kan mene dette er et avtalebrudd. Vi er jo i gang med planlegging av Røatunnelen. Men Oslopakke 3-avtalen slår også fast at vi skal bygge Fornebubanen, nytt signalanlegg og ny T-banetunnel, og at bompengeinntektene skulle være langt høyere, sier Hermstad til VG og fortsetter
– Da må Høyre og Venstre være ærlige overfor seg selv og velgerne om hvilke prosjekter de vil kutte, ikke stadig komme med løfter om høyere utgifter.
Et lokalt miljøprosjekt
Lae Solberg mener at byrådspartiene forsøker å snu fokuset vekk fra realitetene i avtalen.
- Helt siden Oslopakke 3 ble undertegnet har byrådet systematisk motarbeidet Røa-tunnelen. Først brukte de lang tid på å utrede en løsning for tunnel, som utrolig nok inneholdt et alternativ om at det ikke skulle bygges tunnel. Deretter har de fått med seg hele venstresiden i bystyret på å bestille nye forsinkende utredninger av både lang og kort tunnel når alle forstår at lang tunnel er i realiteten er det eneste fornuftige alternativet. Prisen er omtrent den samme, og når kort tunnel innebærer at man må rive 10-12 boliger flere hus enn ved lang så er ikke dette noe å lure på, sier Lae Solberg.
Les også: Kort eller lang Røatunnel?
- For Høyre er det viktig at vi som undertegnet på Oslopakke 3 avtalen står sammen om den når det blåser. Byrådet kan ikke se bort fra sentrale avtalepunkter bare fordi det passer dem. Røa-tunnelen er et lokalt miljøprosjekt. Når gjennomgangstrafikken på Griniveien mellom Bærum og Oslo legges i tunnel vil Røa virkelig blomstre. Det er ikke tvil om at byrådet har brutt avtalen, og det er de som bryter avtalen som har ansvaret for at den settes i spill. Som Bjercke sier har vi nå invitert byrådsleder og samferdselsbyråden til et møte, for å diskutere situasjonen som har oppstått og hvordan vi sammen kan løse den på en konstruktiv måte, samtidig som avtalepunktet om Røa-tunnelen ivaretas, avslutter Lae Solberg.