Akersposten

– Oslo vest er kuttet inn til beinet, og det blir det skader av

– Når noe ikke er forsvarlig, vil det være uforsvarlig, og jeg vil også legge til uansvarlig, sier Yngvar A. Husebye (H), leder for bydelsutvalget i Vestre Aker. Han peker på det han mener er en bekymringsfull tilbakegang på nasjonale prøver for skolene i Bydel Vestre Aker.

– Flere rektorer i Oslo vest forteller at de ikke har råd til nye bøker eller kvalifisert personale ved sykdom. Dette går kun utover én sårbar gruppe, og det er barna.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2019 kl 14:36

VESTRE AKER: Det sier leder i Vestre Aker bydelsutvalg (BU), Yngvar A. Husebye (H), og viser til han kaller en varslet katastrofe når tallene fra nasjonale prøver på 5. trinn i bydelen viser at pilene peker i en bekymringsfull retning.

Husebye er særlig opptatt av at skolene har tilstrekkelige rammer, og mener at årets prøver viser at det er noe grunnleggende feil med skolepolitikken som føres i Oslo, og at vi har en jobb å gjøre for å sikre at skolen løfter alle elever.

En oversikt Akersposten har fått tilgang til, viser at tallene viser nedgang i både lesing, regning og engelsk ved majoriteten av skolene. Det er kun Huseby skole som viser fremgang. Dette er en sak som engasjerer bydelslederen og han mener at det er et sidespor å vise til at Oslo skolen gjør det best i landet eller at tallmaterialet vil variere, noe han mener er å ikke ta innover seg alvoret ved at barn ikke får den skoleopplæringen de har krav på.

– Tallene viser at utviklingen går i feil retning i Oslo vest. Til tross for tilbakegangen, snakkes det om elevene i Oslo fortsatt gjør det bedre enn elever i alle andre fylker, men dette hjelper ikke det faktum at resultatene viser dårligere resultater, sier Husebye.

Inga Marte Thorkildsen (SV) er byråd for oppvekst og kunnskap, og meddeler Akersposten at hun har sjekket alle disse skolenes resultater.

– Ingen av skolene har endringer utenfor det som kalles usikkerhetsintervallet. Det betyr, som Utdanningsdirektoratet slår fast, at man ikke med sikkerhet kan si at resultatene fra ett år til det neste er forandret. Jeg kan derfor ikke si annet enn at Høyre nå driver skremselspropaganda. Det er alvorlig fordi det kan føre til ubegrunnet frykt hos elever og foreldre, og gjøre skolenes arbeid vanskeligere, sier hun.

– Jeg syns det er ganske uhørt at Høyre-representanten fremstiller svært gode resultater som en «katastrofe». Det er ødeleggende for skoledebatten. På de aktuelle skolene er andelen som skårer på toppnivå opptil 50 prosent. Det er langt fra en katastrofe. Det er tvert imot svært gode elevresultater, fortsetter skolebyråden.

– Uforsvarlig

Yngvar Husebye påpeker på sin side at resultatene er skremmende, og at vi politisk sett ikke kan leve med dette. Han sier videre at resultatet av de nasjonale prøvene for 2019 viser at grunnskolene i Bydel Vestre Aker gjør det dårligere år for år.

– Det handler ikke om at lærere slutter å gjøre jobben sin, vi har fantastiske lærere og skoleledere. Dette er våre helter, og de gjør en kjempejobb. Men de har så trange vilkår at det er uforsvarlig, og betingelsene bidrar til at de ikke når opp, legger Husebye til.

– Det som bør bekymre, er de svært store forskjellene i ulike områder av byen, forskjeller som følger levekår og sosiale forhold. Mens 35-50 prosent av elevene i Vestre Aker skårer på høyeste nivå, er det områder i denne byen der bare 5 prosent av elevene klarer det samme. Og mer alvorlig: De har en meget høy andel elever på laveste nivå. Dette har nær sammenheng med levekårsforholdene i deres bydeler og familier. Dette forteller i klartekst at vi må føre en aktiv politikk for å utjevne sosiale forskjeller. Her har Høyre mye å svare for, sier skolebyråd Thorkildsen.

Husebye mener at det har vært kuttet så kraftig at det er all grunn til å stille kritiske spørsmål ved om disse kuttene har gitt direkte utslag på barns rett til en god utdannelse.

– Det betyr blant annet at mange barn kan gå glipp av gode forutsetninger for å få en utdanning som kan gi dem valgmuligheter inn i framtiden, fortsetter BU-lederen.

– Feil

– Dette er faktisk feil, og Vestre Aker Høyre har fått det opplyst og dokumentert en rekke ganger. Skolebudsjettene er høyere nå enn i 2017, da den nye ressursfordelingsmodellen ble vedtatt. Dette byrådet har tilført skolene over 400 millioner mer enn da Høyre styrte. Og på toppen av det kommer de statlige midlene til lærernorm. Vi som kommune har faktisk måttet bruke hele 180 millioner kroner på å kompensere for at staten ikke fullfinansierer sin egen norm. Dette binder opp vårt handlingsrom, og det er Høyre i regjering ansvarlig for. Jeg skulle mer enn gjerne ha brukt disse på å jekke opp skolebudsjettene ytterligere, sier byråden.

For skolene i bydelen er det et misforhold mellom tildeling av ressurser og de faktiske kostnader til spesialundervisning og helt nødvendig tilpasset opplæring. Tilbakemeldinger fra noen av skolene forteller at skolene foretar sine egne vurderinger og analyserer tallmateriale ut i fra hver enkelt elev. Likefullt viser oversikten over resultatene en nedgang hvert år fra 2014.

Nasjonale prøver er i norsk skole en årlig landsomfattende kartlegging av norske grunnskoleelevers grunnleggende ferdigheter. Disse gir informasjon om ferdigheter i lesing, regning og engelsk. Ferdighetene er viktige for læring i alle fag. Prøvene blir gjennomført på høsten, kort tid etter at elevene har startet på 5., 8. og 9. trinn.

– Jeg mener vi må vurdere om finansieringen av spesialundervisningstilbudet i Osloskolen kan forbedres. Det er derfor vi i den nye byrådsplattformen varsler at vi skal foreta en fullstendig gjennomgang av hele spesialundervisningsområdet. Vi må vurdere grundig både organisering og finansiering av tilbudet. Dette er komplekst, men et utrolig viktig arbeid for å sikre alle barns rett til et godt og lærerikt skoletilbud, legger Thorkildsen til.

Utdanningsdirektoratet opplyser at det på nasjonalt nivå vises liten endring i resultatene fra år til år, men at det lokalt sett er større variasjon. Resultatene fra de nasjonale prøvene gir et avgrenset bilde av de ferdighetene og den kompetansen elevene har. En må derfor alltid se resultatene i sammenheng med annen relevant informasjon om skolen, kommunen og elevene. Resultatene blir publisert på en skala med et gjennomsnitt på 50 skalapoeng og standardavvik på 10.

På grensen?

– Oslo vest er kuttet inn til beinet, og det blir det skader av, sier Yngvar Husebye.

En rapport som skulle vurdere ressursfordelingen i Oslo skolen, foretatt av Deloitte, konkluderte i 2017 med at skoler på Oslo vest drives «på grensen av det forsvarlige».

– Når noe ikke er forsvarlig, vil det være uforsvarlig, og jeg vil også legge til uansvarlig, understreker Husebye og sier videre at de nasjonale prøvene viser en bekymringsfull tilbakegang i Bydel Vestre Aker.

– Skolene har til enhver tid flere barn som i perioder må få en noe forsterket opplæring. Lærere og skoleledelsen i bydelen har god kompetanse og erfaring i å lykkes godt med å hjelpe barn til en trygg skolehverdag slik at de får utnyttet sitt læringspotensial, men de er imidlertid avhengig av et økonomisk handlingsrom for å få til dette.

Han legger til at han mener at grunnpremissene er gjennomgående feil. Han mener at dagens skolepolitikk har bidratt til konsekvensene av ressursfordelingsmodellen har gitt en ytterligere omfordeling av de sosiodemografiske kriterier, og dermed et redusert beløp pr. elev. En sats som bare så vidt er i stand til å dekke kostnadene på skolene uten spesielle problemer.

– Dette er direkte feil, svarer skolebyråd Thorkildsen. – Andelen av skolenes tildeling som ble gitt som sosiodemografisk tildeling, er den samme før og etter justeringen av ressursfordelingsmodellen. Det er bare kriteriene som ble endret. Elevprisen var altså den samme før og etter omleggingen. I tillegg er elevprisen økt med cirka 1000 kroner pr. elev da vi økte grunnfinansieringen med 55 millioner kroner. Dette kommer alle skoler til gode etter elevtall.

Vil sikre grunnopplæringen

– I Bydel Vestre Aker trenger enkelte elever tilpasset undervisning, på lik linje med andre skoler, det er derfor svært bekymringsfullt at vi nå erfarer at våre barns utdanningstilbud og de enkeltes skolers arbeidsmiljø lider under driftes uforsvarlig, sett i lys av kravene i Opplæringsloven om spesialundervisning og tilpasset opplæring, sier han og påpeker videre at dette er noe skolebyråden må svare for.

Skolene er sentralt finansiert, bydelsutvalget har blant annet ansvar for gode oppvekstvilkår, i tillegg til ansvar for de desentraliserte kommunale oppgavene. Bydelsutvalget fører tilsyn og kontroll med bydelsadministrasjonen, og de tjenestene som utføres der.

– Vi skal ta tak i dette i bydelsutvalget, i tillegg vil jeg ta opp dette internt i Høyre. Det er viktig at vi nå sikrer at elever får den grunnopplæringen de har krav på og at elever med ekstra behov for adekvat voksenkontakt. Vi må ta innover oss at det er behov for systematisk prioritering av norsk, matte og engelsk de første skoleårene. I tillegg til å drive en helhetlig politikk for sosial utjamning, sier Husebye.

– Det vi er mest opptatt av, er at alle får tilgang på muligheten til å mestre det grunnleggende. Flere barn sliter med ferdigheter i lesing, engelsk og regning, og tar vi ikke grep nå, kan flere falle fra, avslutter Husebye.

– Høyre kan gjøre skolenes arbeid vanskeligere hvis de ikke nyanserer seg. Folk kan bli redde uten grunn. Vi skal selvfølgelig jobbe hardt for bedre rammevilkår for skolene, men Høyre må slutte med denne nedsnakkingen, avslutter byråd Inga Marte Thorkildsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...