Og slik har vi det på vinteren
Så er vi der igjen. Nedsnødde og smale fortau med et solid grunnlag av stålis. Folk som er dårlig til beins holder seg inne. Og andre sliter seg frem. Selv bilene sliter på småveiene i vårt distrikt. Samtidig er mange sykkelveier strøkne.
Publisert: 09.02.2019 kl 10:20
Sist oppdatert: 09.02.2019 kl 10:23
OSLO VEST: Etter fjorårets harde vinter kunne Oslo kommune bare beklage at fortauene ofte ikke var i god nok stand. Derfor har man for dette bevilget seks millioner til økt drift av fortauene på vinterstid. Sykkelnettet fikk ni millioner ekstra. Og 1,5 millioner til «miljøvennlig sykkelsalting».
Meldingene tikker likevel inn til Akersposten om fortau som nesten ikke er fremkommelige. Snøen hoper seg opp, og fortauene blir stadig smalere. Man vasser i løssnø, og underlaget er gjerne stål-is. Samtidig er mange sykkelveier nybrøytet og strøkne.
Forskjeller?
Sykkelprosjektet i Oslo har et driftsbudsjett på 58,2 millioner kroner, en økning på 11,7 fra i fjor. 300 millioner kroner skal investeres i nye sykkelveier i 2019. 40 millioner av dem er til Hoffsveien i vårt distrikt.
1300 parkeringsplasser fjernes for å gjøre plass til de såkalte by-rutene for syklister. Det jobbes med stadig flere sykkelstativer, sykkelhoteller, sykkelservice-stasjoner, støtteordninger til sykkelparkering til borettslag og så videre.
Men hvor mange er det som sykler? En undersøkelse for noen få år siden utført av Transportøkonomisk Institutt (TØI) viste at sykkelandelen i Oslo vest var på syv prosent. Men på vinterstid vet vi at den på rundt to prosent. Samme undersøkelse viste at det var 27 prosent gående, 20 prosent benyttet kollektivtransport og 37 prosent bil. Her snakker vi om bevegelser folk gjør i forbindelse med arbeid, skole, ærend, besøk og fritid.
På vinterstid snakker vi om nesten 15 ganger flere gående enn syklende, med et lite forbehold om at disse tallene har endret seg betydelig de siste par årene. Men hva med forholdene de gående møtes med? Et typisk bydelssenter som Lilleaker med butikker, kjøpesenter, skoler og betydelig kollektivtransport har tusenvis av gående hver dag som sliter seg frem på elendige fortau.
Det samme kan vi se andre steder i vårt distrikt, på Skøyen, Smestad, Røa, Vinderen, Slemdal…
Sykkelveiene saltes. Det gjør ikke fortau. Sykkelveiene brøytes og børstes jevnlig. Det gjør ikke fortau. De blir smalere og smalere, og til slutt er man nærmest henvist til å gå i ute i veien, melder Akersposten-lesere.
Etaten svarer
Vi stilte følgende spørsmål til Bymiljøetaten:
– Det nevnes at det er satt av 6 mill. kroner til økt drift av fortau vinterstid. Hva innebærer dette? På vår kant av byen er fortauene stortt sett like dårlig vedlikeholdt denne vinteren som fjor. Snøen blir liggende, og fortauene blir smalere og smalere - med et solid islag i bunnen. Hvorfor saltes ikke fortauene (som sykkelveiene)? Noen hevder at det er mangel på adekvat utstyr til fortaus-vedlikehold. Kan det stemme?
Bymiljøetatens pressevakt Monica Olsen svarer:
– Økt drift av fortau betyr at vi brøyter nå på tre centimeter og ikke fem centimeter som tidligere. Videre betyr det at fortauene skal være ferdig brøytet på fire timer, mens boligveiene har åtte timer. Vi har også hatt et særlig høyt fokus på strøing denne vinteren. På to måneder har vi strødd ut over 20.000 tonn grus. Ikke alt av dette er på fortauer naturligvis, men vi har med økte midler mulighet til å ha høyere fokus på fortau, sier Olsen.
Gallup
Er du fornøyd med brøytingen av fortauene i vest?
Hun fortsetter: – Den siste tiden har det dessverre blitt utfordrende å bevege seg på enkelte fortauer i Oslo. Det er mye snø og veldig trangt mange steder. Det er flere steder vi ikke kommer frem med det normale brøyteutstyret fordi det er for mye snø. Vi må da sette inn andre, mindre maskiner med mindre kapasitet og da tar jobben lengre tid. Våre entreprenører jobber på spreng døgnet rundt både med brøyting og bortkjøring av snø, men dessverre er det ikke mulig å fjerne alt.
Olsen opplyser også at før denne vinteren ble det prioriterte veinettet som saltes, utvidet fra 80 til 120 kilometer.
– Dette veinettet har en høy standard med god fremkommelighet både for gående, sykkel og hjulgående trafikk. Som følge av politiske vedtak og føringer strør vi med salt kun på utvalgte steder og under streng overvåking. Saltforbruket i Oslo ville vært astronomisk dersom alle fortauer skulle vært saltet, sier hun.
Alternativ til salt testes
– Sykkelveiene har fått ni millioner kroner i økt drift og 1,5 millioner kroner til miljøvennlig sykkelsalting. Hva innebærer det siste?
– Vinteren 2017/2018 og 2018/2019 gjennomføres et prøveprosjekt med alternativer til salt (formiater) for å øke standarden på de sykkeltraseene som i dag ikke saltes av miljøhensyn, sier Olsen.
– Og hvor mye av driftsbudsjettet på 58,2 millioner kroner går til vintervedlikehold av sykkelveiene?
– Det settes totalt av 38 millioner kroner til drift av sykkelveinettet. Det er ni millioner mer enn i 2019, sier Olsen.