Ny kamp om den samme veien

IGJEN: Nok en gang må de lokale kjempe for Tingstuveien. I bakgrunnen jernbanebroen. Fra venstre Carl Oscar Pedersen (bydelsleder), Arild Vollan, Zahid Saddiq, Peter Bjering, Harald Grimsmo, Hans Olav Heli, Stephen Knudtzon, Eva Widing, Eivind Robertsen (Bestum Vel) og Per Øyvind Hansen (Bestum Vel). Foto: Vidar Bakken
Nå står et lag med sinte beboere, velledere og en politisk leder på samme jernbanebro som i 2011. Og det er den samme kampen som skal utkjempes.
Publisert: 11.12.2018 kl 16:27
Sist oppdatert: 12.12.2018 kl 16:08
SKØYEN: På nytt står slaget om Tingstuveien. For 7 år siden skrev Akersposten flere saker om nabolagets kamp mot Skanskas planer for utbygging nederst I Tingstuveien, mot Hoffsveien, Det ville resultert i at Tingstuveien ville bli stengt.
Feilaktige premisser
Nå er samme sak aktualisert igjen og en ny aksjonsgruppe i Tingstuveien er etablert. I forbindelse med Plan- og bygningsetatens (PBE) forslag til områderegulering Skøyen, vil PBE stenge Tingstuveien ut mot Hoffsveien (Se etatens begrunnelse nederst i saken). Etaten vil etablere en bom mot Hoffsveien slik at mindre utrykningskjøretøyer kan komme opp. Skanska ønsker å bygge et stort kontorkompleks på parkeringstomten mot jernbanen.
Akersposten møtte representanter fra nabolaget, Bestum Vel og bydelsutvalget i Bydel Ullern ved jernbanebroen, som er endepunkt for veistubben som eventuelt skal stenges.
- På nytt støtter PBE seg på feilaktige premisser. De viser til en regulering fra 70-tallet, hvor Tingstuveien opp til jernbanebroen ble regulert til gangvei, da broen ble flyttet i forbindelse med anlegg av skiftespor. Som alle vet ble reguleringen aldri gjennomført. Vi vet at det i utgangspunktet var en kortsiktig omregulering med den hensikt å få NSB til å betale for ny bro over jernbanen. Man skal huske at dette har vært kjørbar adkomst fra Hoffsveien siden 1870-tallet, sier talsmann for aksjonsgruppen, Stephen Knudtzon.
Saken fortsetter under bildene. Trykk for større versjon.

OMVEI: Rød markering viser del av Tingstuveien som kan bli stengt. Grønn markering viser eneste omkjøringsvei for dem som skal ut i Hoffsveien og videre mot eksempelvis Smestad eller ut på E18. Google Maps
Stenges inne
Da Akersposten skrev om saken i 2007, brukte utbygger reguleringen gangvei, som argument for å plassere det planlagte kontorbygget i Tingstuveien. Beboerne i Tingstuveien var den gang ikke klar over den gamle reguleringen, i og med at veien ned til Hoffsveien i alle år hadde vært brukt som bilvei.
- Da reguleringen gangvei ble vedtatt, var det tre alternative adkomstveier. Hoffsbakken, hvor det var mulig med høye og tunge transporter. Det var utkjøring fra Tingstuveien ut på E18 og innkjøring fra Bestumveien under jernbanebroen med høydebegrensning. Nå er det bare det siste alternativet igjen. Det vil bety at når det skjer arbeider eller for eksempel en ulykke i Tingstuveien i fremtiden, så er det mange som vil bli stengt inne med kun en gjenværende mulighet for å komme seg ut av området, sier Knudtzon, som har bildemateriale som viser at veien i flere tilfeller er blitt stengt på grunn av blant annet gravearbeider i veien.

FULL STOPP: Som andre steder, er det også regelmessig graving eller annet veiarbeide i Tingstuveien. Da kan det bli full stopp med bare én utkjøringsvei. Foto: Stephen Knudtzon
- Med bare en vei ut av området, betyr det også at alle biler må kjøre en lang omvei og belaste flere småveier i området med skolebarn og andre, i stedet for å slippe bilene rett ut i Hoffsveien. Tingstuveien er en smal vei, hvor biler ikke kan passere hverandre. Ved søppeltømming eller snøbrøyting vil vi også i lengre tidsrom bli stengt inne mens dette pågår, fortsetter Knudtzon.
Politikerne støtter krav
I en tidligere fase i planarbeidet foreslo Fornebubanen er kjørbar adkomst som munnet ut i Harbitzalleen, i forbindelse med at en av utgangene fra stasjonen er planlagt mot Hoffsveien.
- Vi vet ikke hvorfor dette ikke ble med i den videre vurderingen, men det hadde vært en løsning vi kunne leve med, sier Knudtzon, som mener at PBE burde tatt utgangspunkt i at den omtalte delen av veien i alle år har fungert som offentlig vei.
- I 2007 ba til og med bydelsutvalget om at etaten skulle tilbakeføre gangvei-reguleringen til kjøreveisregulering i dagens trasé direkte til Hoffsveien.
Også for 7 år siden sto leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen (H), i samme vei og støttet lokalbefolkningens krav om at Tingstuveien måtte holdes oppe.
- Fra mitt ståsted er det bekymringsfullt at det på nytt skapes usikkerhet om adkomst til et bo-område. En stengning av Tingstuveien er helt unødvendig og det vil jo øke lokaltrafikken i andre boligstrøk. Vi fra lokalpolitisk hold ber om en konsekvensutredning der alle parter kan bli hørt og alternativer belyses før det tas en beslutning. Tilgjengelighet og sikkerhet i hverdagen betyr mye for folk, og adkomst er en viktig premiss, sier Pedersen.
- Ikke noe nytt
- Vi etterlyser også en konsekvensutredning og om det er en saksbehandlingsfeil at så ikke har skjedd. PBE støtter seg altså på et gammelt ikke-iverksatt vedtak fra 70-tallet, uten å vurdere konsekvensene av det samme vedtaket i 2018. Her foreligger det heller ingen trafikkanalyse for stenging av veien, sier Knudtzon.
Eivind Robertsen i Bestum Vel, var også med for 7 år siden.
- Jeg kan ikke se at det har kommet noe nytt i saken og velet står for det samme som for 7 år siden. Vi ser ingen fornuftig grunn til å stenge denne veien, sier Robertsen, som i 2011 blant annet sa følgende:
«Kanskje det var en god idé en gang å regulere dette som en gangvei, men er det en god idé i dag? Dette ser ut som en vei, det er skiltet som en vei og det brukes som vei med cirka 600 biler i døgnet. Det er litt rart at en gangvei er offentlig skiltet med maks 3 tonn akseltrykk og 30 kilometer i timen»

DET SAMME I 2011: Eivind Robertsen (til venstre), da leder i Bestum vel, var også til stede i Tingstuveien i 2011 sammen med bydelsleder Carl Oscar Pedersen (til høyre). I midten, daværende leder av samferdselskomiteen, Arne Helgerud, som kjempet hardt for at beboerne skulle få beholde veien. Foto: Vidar Bakken
Ny skilting
Akersposten fulgte i fjor lokalbefolkningens kamp mot utbygging og trusler om ekspropriering av store områder, i forbindelse med det første utkastet til områdeplan for Skøyen. Det satte dagens byråd en stopp for.
Les saken: Skøyen: Tingstuåsen tatt ut av områdereguleringen
- Det er jo også en side ved dette. I PBEs områderegulering er «Tingstuåsen» igjen inne i reguleringen, selv om området er tatt ut av planprogrammet. Eierne av Tingstuveien 21, 24 og 28 får en stor snuplass på sine eiendommer. "Tingstuåsen" blir tydeligvis tatt inn i Områdeplanen for Skøyen når det passer PBE, sier Knudtzon.
Aksjonsgruppen har også bemerket i sitt innspill at det er unødvendig å legge kommunal standard til grunn for å nekte bruk av veien og broen.
- Jernbanebroen kan være uendret både hva gjelder bredde og akseltrykk. Det er akseptabelt at bare én bil kan passere ad gangen. Det er fullt mulig å skilte før broen: "Kjøring kun til eiendommer i Tingstuveien – ingen gjennomkjøring”.
Plan og bygg
Plan- og bygningsetatens begrunnelse for å stenge Tingstuveien i forslaget til Områdeplan for Skøyen:
I planarbeidet er det sett på muligheten for å regulere en kjørbar atkomst til boligene i Tingstuveien fra Hoffsveien. I dag går det en smal bro (3,5 meter bred) over jernbanen, og broen er regulert til offentlig gang- og sykkelvei. Dagens vei og bro tilfredsstiller ikke kommunale krav til gateutforming av offentlig vei. Dersom dette skal være en atkomstgate, kreves en ny bro og gate. Bane Nor er restriktive med nye tiltak over jernbanen. Dersom det skal bygges en ny bro, må jernbanen stenges for trafi kk i byggeperioden. Dette kan løses i en periode det uansett er stengt for togtrafi kk. Det er et mål ikke å føre mer biltrafi kk enn nødvendig til det sentrale Skøyen. Dette taler imot å regulere broen til kjørevei for privatbiler. PBE anbefaler atkomst fra vest, og at Tingstuveien over jernbanebroa opprettholder dagens regulering til gang- og sykkelvei. Ambulanse og politi skal kunne benytte gang- og sykkelbroa videre som i dag. Brannbil og andre større utrykningskjøretøy skal benytte atkomst fra Bestumveien, som i dagens situasjon.
Les også:
Vækerøstuene: Blått skilt avduket i flott vintervær