ANNONSE
Annonse

– Nesten bedre enn Ipad!

– Det er veldig hyggelig å lære bort litt, sier Randi Kjøle, som viste sine strikkekunster til Vinderen-elevene Venild og Kristoffer. Foto: Fredrik Eckhoff

Da elevene i 4C på Vinderen skole skulle lære å strikke, fant læreren ut at det var best å lære av ekspertene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2017 kl 15:26

ANNONSE
Annonse

VINDEREN: Dermed tok hun med seg klassen til Vinderen bo- og servicesenter, der både brukere av dagsenteret og beboere på sykehjemmet to fredager på rad møtte fjerdeklassingene. Det tok ikke lang tid før strikkingens hemmeligheter var avslørt og overlevert til en ny generasjon.

Sosialt og lærerikt rundt bordet: Fra v: Lise Sand, Olivia, Randi Kjøle, Fredrik (foran), Venild, Kristoffer, Åse Westbye, Sigrid Nordvik, Elna Hjemgaard og Olivia.

– Ingen av elevene kunne strikke, sier lærer i kunst og håndverk, Sigrid Nordvik. Hun forteller at hun prøvde å introdusere strikking med en instruksjonsvideo for de 18 elevene, men den store opplevelsen av mestring uteble.

– Det var helt krise, sier læreren, og elevene er helt enige med henne. Det var vanskelig å lære seg kunsten.

– Det gikk helt bananas! sier Martine, som viser Akerspostens utsendte at hun er godt i gang med pinnene.

– Jeg lærte en regle. Inn på slottet, ta med prinsessen, løp ut av slottet og gå fra dragen. Og det funker! Dette skal bli en påskekanin, sier Martine. – Jeg liker det nesten litt bedre enn Ipad. Å gi bort noe man har strikket, er jo bedre enn å sende en melding for eksempel.

– Koselig!

Akersposten er på besøk den andre fredagen elevene er på besøk, og det er tydelig at de allerede har fått selvtillit med strikkepinnene. De er også blitt godt kjent med de eldre hjelperne sine, og praten går om både det ene og det andre. En av elevene spør rett ut om de eldre rundt bordet levde under Svartedauen, men vi får ikke helt med oss svaret.

– Grunnen til at vi kom hit, er at vi skal lære å strikke, men det er veldig koselig bare å være sammen med de eldre også, sier Lily.

Bjørg Irene Haugen, som er bruker på dagsenter, syns det er hyggelig med alle ungene.

– Slikt var utenkelig da vi gikk på skolen, men så stakk folk stakk kanskje mer innom hverandre ellers da, sier Haugen.

– Har du strikket mye opp gjennom livet?

– Nei, egentlig ikke. – Min mor var ikke noe håndarbeidsmenneske, og det er ikke jeg heller, smiler hun.

Lærer fra strikkeeksperter

Men en som virkelig har mye strikking å lære bort, er Randi Kjøle.

– Jeg har strikket i hele mitt liv. Det siste året har jeg strikket tre herregensere. Jeg strikker til barnebarna. Det er et herlig håndarbeid, sier Kjøle, som fyller 90 til sommeren.

– Det er veldig hyggelig å lære bort litt. Forrige fredag måtte jeg til hørselslegen da elevene var her, men jeg ville aller helst vært her, sier hun. – Jeg stortrives her!

Kjøle viser frem en strikket sokk hun har produsert, og barna ser med store øyne på det avanserte mønsteret og den perfekte utførelsen.

– En sånn har jeg også lyst til å strikke, sier en jentene.

Elna Hjemgaard fra Slemdal har også strikket fra barnsben av.

– Jeg begynte nok på skolen og strikket mye da jeg hadde barn å strikke til, sier Hjemgaard. – Det er hyggelig å gå i arv. Vi slet det ut det vi strikket. Jeg har fremdeles lusekofter i skapet som er selvstrikket. De har vært mange steder, opplevd mange historier!

Betyr noe for hverandre

Daglig leder på dagsenteret, Åse Westby, forteller at samarbeidet mellom Vinderen bo- og servicesenter og Vinderen skole har vart i mange år. Hun er opptatt av de eldre sitter på kunnskap som barna drar stor nytte av.

– De eldre merker at de betyr noe for andre i hverdagen. De sitter på mye kunnskap. Her er eldre og barn til nytte for hverandre, sier Westbye.

– Jeg ser det på smilene deres, hvor engasjerte de er. Forrige fredag satt en jente på fanget til en av de eldre, og de strikket sammen, helt til jenta plutselig klarte det helt selv, sier Westbye.

LES OGSÅ: Bevisførsel i tåkeheimen i ytre vest

ANNONSE
Annonse