Akersposten

Naturperle kan havne på ny «rødliste»

Tilrettelegging for flere, eller rasering av naturen? Slik ser Stiftelsen Varde for seg at utsiktspunktet på Vettakollen kan bli. Ikke alle mener dette bør bli noe av. Skisse: Rodeo Arkitekter

«Nå er det dessverre konkrete planer om å rasere skog og natur,» skriver mannen som mener at Vettakollen bør stå på listen over truede naturopplevelser.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.07.2018 kl 21:05

VETTAKOLLEN: Planene om å skape et spektakulært turistmål på utsiktspunktet Vettakollen, ble kjent tidligere i år. Til Akersposten sa Trygve Sunde Kolderup i Stiftelsen Varde blant annet:

– Vi mener langt flere enn i dag bør oppleve Oslomarka – både lokale og tilreisende. Selv om det høres rart ut, opplever mange Oslo-boere marka som fjern og utilgjengelig.

Og han fortsatte:

– I reiselivssammenheng er den underkommunisert. En enda bedre sti, et par attraktive pauseplasser, sammen med bedre informasjon og skilting, vil kunne gjøre dette til en naturlig førstegangs-opplevelse for mange barnefamilier og nye markabrukere, sier han.

Det er altså snakk om å utbedre stien, gjøre tilgjengelighet til et flott turmål bedre. Dessuten planlegges det å bygge en utsiktsplattform slik vi ser på illustrasjonen.

– Stien fra t-banestasjonen på Frognerseteren og over Vettakollen til t-banestasjonen på Sognsvann – eller Vettakollen, er en fantastisk tur og der vi tror man med noe tilrettelegging kan gjøre stien i bedre stand og tilrettelegge så naturslitasjen blir mindre, selv om besøket øker. Det er allerede i dag stislitasje og erosjon flere steder. Med noe steinsetting og treklopping, kan man revegetere og få reparert slitasjen, sa Sunde Kolderup til Akersposten i juni.

Sterke reaksjoner

Disse planene fikk flere til å se rødt. Akersposten mottok flere henvendelser fra lesere som mente at disse planene aldri bør gjennomføres, og i kommentarfeltene på Facebook var det også sterke reaksjoner. Her er et par eksempler:

Ann Cathrin Edvardsen Handegård: Så synd å lese. Det er jo nettopp den «urørte» naturen som er spektakulær. Det er så få gode «toppturer» på Østlandet, og jeg håper derfor Vettakollen kan forbli som den er. Vær så snill.

Jan Wang-Norderud: Dette er helt bak mål - ingen grunn til å pimpe opp et av de fineste stedene i den nære marka.

Christopher Kunøe: Helt forferdelig. Stopp raseringen av nærskogen vår og respekter at Nordmarka er fredet - la natur være natur.

Vettakollen er nominert

Denne sommeren har Verdens Naturfond (WWF) og Norsk Friluftsliv invitert folk i hele landet til å nominere naturopplevelser de mener er truet.

– Truet av hva? Det kan være så mangt: Stillhet som trues av motorferdsel, blåbærturer som trues av utbygging, kystfiske som trues av klimaendringer og overfiske. Vi tar imot alle forslag om det folk mener er verdt å bevare, og alt vil til slutt bli vurdert av en uavhengig, kunnskapsrik jury, sier Bente Bakken i WWF til Akersposten.

Utpå høsten vil de så kunne presentere den første norske rødlisten med norske naturopplevelser.

– Etter at vi lanserte kampanjen vår, har nominasjonene strømmet på og det er en imponerende kombinasjon av opplevelser folk gir beskjed om at de ikke vil miste, sier Bakken.

Det er i denne sammenheng utsiktspunktet på Vettakollen har kommet opp.

– Blant nominasjonene finner vi Vettakollen, bekrefter Bente Bakken. Hun sier at mannen som har nominert Vettakollen som truet naturopplevelse, skriver blant annet dette:

«Vettakollen er nærskog for tusenvis av mennesker i Oslo, nå er det dessverre konkrete planer om å rasere skog og natur med veibygging og bygging på Vettakollen.»

Her kan du lese mer om planene for Vettakollen.

Hva mener du? Si din mening i gallupen:

Gallup

Riktig å bedre tilgjengeligheten til utsiktspunktet Vettakollen?

Vis resultat

LES OGSÅ: – Kastet stein på syklister

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...