ULLERN/VESTRE AKER: Det kan komme såkalte monstermaster gjennom bydelene med en høyde på nærmere 40 meter. Det vil si det samme som et høyhus på rundt 13 etasjer. Statnett har søkt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon for erstatning av dagens luftledning mellom Hamang og Smestad transformatorstasjon med to mulige utfall.
Det ene er altså å følge dagens luftlinje med nye «monstermaster» eller at det blir kablet og lagt i grøft og tunnel (se kart). En luftledning vil berøre mange tusen mennesker, som blant annet er opptatt av strålingen fra høyspentanlegget.
NVE holder folkemøte om søknaden torsdag 19. september kl. 19.00 på Persbråten videregående skole.
Folkeaksjon i gang
Akersposten har fått en rekke henvendelser fra leserne om det som skal skje med strømnettet og motstanden mot å fornye strømforbindelsen med såkalte monstermaster er voksende. Høydene på eventuelt nye master vil bli det dobbelte av dagens med en gjennomsnittshøyde på rundt 38 meter. Det vil synes godt i landskapet, samtidig som disse vil følge det gamle strekket gjennom mer eller mindre tettbygde strøk både i Ullern og Vestre Aker.
Kampen for å få lagt kablene i bakken har allerede startet med en gryende folkeaksjon. Det er langt billigere å føre strømmen med luftlinjer, som er myndighetenes foretrukne løsning, enn å legge det i bakken. Luftlinjer skal nå veies opp mot blant annet miljøgevinster ved kabling og om det foreligger betalingsvillighet for å kabling i bakken. Når det gjelder kabling/tunnel gjennom Ullern og delvis Vestre Aker, vil det kunne være et spørsmål om i hvilken grad Oslo kommune er betalingsvillige.
Miljø mot kostnader
Strømforbruket i Oslo og Akershus har økt med over 30 prosent siden 1990. Fortsatt befolkningsvekst og elektrifisering av stadig nye områder gjør at strømforbruket forventes å øke. Dagens hovedstrømnett har for lav kapasitet til å tåle dette. Ved å fornye forbindelsen Hamang-Bærum-Smestad sikrer Statnett, både på kort og lang sikt, trygg strømforsyning til Stor-Oslo.
Som første prioritet søker Statnett om å fornye forbindelsen med en ny luftledning. Som andre prioritet søker Statnett om kabel i grøft, med en kortere strekning i tunnel. Både luftledning og kabel er begge tekniske løsninger som vil sikre fremtidig strømforsyning til Stor-Oslo. Ved både luftledning og kabel vil den nye forbindelsen i all hovedsak gjenbruke dagens luftledningstrasé. Dagens luftledning vil bli fjernet samtidig som ny forbindelse bygges. Ny luftledning har en anslått kostnad på 240-320 millioner. Kabel i grøft/tunnel har en anslått kostnad på 1120-1370 millioner.
– Statnett har besluttet å søke konsesjon på begge alternativene. Dette for å gjøre det mulig for interessenter å realisere gevinster fra kabling på hele eller deler av strekningen innenfor rammene av stortingsmeldingen "Vi bygger Norge – om utbygging av strømnettet». I konsesjonssøknaden har vi synligjort mulige gevinster ved å velge kabling. Disse er vanskelige å verdisette. Vi legger derfor til grunn at videre konsesjonsbehandling vil kunne dokumentere om det er grunnlag for å kable, sier prosjektleder i Statnett, Siri Revelsby.
Saken fortsetter under bildene
Kabling vil frigjøre arealer blant annet til boligutvikling og vil få vesentlig betydning for landskap og nærmiljø om mastene forsvinner. Miljøgevinsten ved kabling må veies opp mot kostnadene ved kabling og som tidligere nevnt, om det foreligger betalingsvillighet for kabling.
Søker konsesjon for hele forbindelsen
Forbindelsen Hamang- Smestad består av to delstrekninger: Hamang til Bærum transformatorstasjon og Bærum til Smestad transformatorstasjon.
På delstrekningen Hamang-Bærum søker Statnett luftledning som prioritet 1 og kabel i grøft som prioritet 2.
For delstrekningen Bærum-Smestad søker Statnett luftledning som prioritet 1 fra Bærum til oversiden av Montebello T-banestasjon med overgang til kabel inn til Smestad stasjon. I den forbindelse vil cirka 2000 boliger bli berørt. Som prioritet 2 søker Statnett kabel i grøft fra Bærum til Hagabråten og derfra tunnel inn til Smestad.
LYSEJORDET SKOLE: Her er noe av dagens strekk, som går mellom grusbanen og Lysejordet skole - til venstre i bildet. Foto: Fredrik Eckhoff
– Statnett søker konsesjon på begge strekninger da vi mener det er hensiktsmessig og riktig med en samlet konsesjonsprosess og gjennomføring av forbindelsen, selv om vi har noe bedre tid på gjennomføring av Bærum-Smestad med tanke på å sikre strømforsyningen. Det er mulig å kable en delstrekning med utgangspunkt i en av transformatorstasjonene. Hvorvidt dette er aktuelt vil den videre konsesjonsprosessen avdekke, sier Revelsby.
Konsesjonssøknaden behandles av NVE
Konsesjonssøknaden oversendes NVE som behandler den i henhold til gjeldende lovverk. De vil sende søknaden på høring og gjennomføre folkemøter der Statnett vil delta. Etter høringsperioden vil NVE vurdere om det er nødvendig å be om tilleggsutredninger. Det er myndighetene som avgjør hva Statnett får bygge.
Det er NVE som behandler konsesjonssøknaden etter gjeldende lovverk. Spørsmål om konsesjonsprosessen rettes til NVE.