Akersposten Media

Akersposten

– Min kampsak? Ombygging av kryssene på Vinderen og Slemdal

Peter Hausken, Arbeiderpartiets førstekandidat til bydelsutvalget ved valget i september. Foto: Privat

Han er klar på at Oslo vest trenger Røatunnel, at dagens bompengepolitikk fungerer bra, og at hans store helt er Greta Tunberg. Møt Peter Hausken (Ap), som også kjemper spesielt for ombygging av noen sentrale, trafikkerte kryss i vest.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.08.2019 kl 10:05

Akersposten har stilt partienes førstekandidater til valg til bydelsutvalg i Bydel Vestre Aker ni spørsmål. Her er Arbeiderpartiets svar. Red.

Peter Hausken, Arbeiderpartiets førstekandidat til bydelsutvalget i Vestre Aker:

– Trenger Oslo vest at det kommer på plass en Røatunnel?

– Jeg mener det vil være positivt for utviklingen av Røa at gjennomgangstrafikken legges i tunnel, og dette er en del av Oslopakke 3. Det er bevilget penger slik at planleggingen kan komme i gang. Finansieringen er avhengig av bompenger.

– Hvordan stiller du deg til bymessig fortetting av Smestad og andre småhusområder, som kan føre til at en stor del av småhusbebyggelsen forsvinner?

– Det pågår planarbeider for å vurdere muligheter i begrensede og klart definerte områder på Smestad, Slemdal og Hovseter/Røa. Jeg tror vi er tjent med en samlet plan og styrt prosess. Det er viktig at alle kommer med sine innspill når planene er ute på høring. Lokal involvering er en viktig del av det å lage en områdeplan. Det er de som eier husene som til slutt bestemmer om de vil selge eller ikke.

– I forbindelse med ambassadesaken ble det lovet varig vern av Husebyskogen. Finner du det akseptabelt at det nå er planer om vesentlige inngrep i Husebyskogen i forbindelse med bygging av vannbehandlingsanlegget, uten mulighet for erstatningsarealer?

– Det jobbes politisk med å unngå inngrep i Husebyskogen. Samtidig trenger Oslo en alternativ vannkilde. Det må lages adkomst for vedlikehold og rømningsveier ut av anlegget. Og det er store mengder masse som skal fraktes ut for å gi plass til vannbassengene. Så vi vil merke at det skjer. Det har vært jobbet med dette i mange tiår, og vannsikkerhet må på plass. Nå jobbes det intensivt for å få en best mulig løsning på plass som ikke involverer Husebyskogen.

– Dagens byråd ønsker kommunal drift av private, kommersielt drevne sykehjem. Ditt synspunkt?

– Vi overholder de kontrakter som er inngått, men når de utløper, er det naturlig å vurdere hva som gir best mulig sykehjem for innbyggerne framover. Vi ønsker økt samarbeid med private ideelle aktører. Vårt mål er at sykehjemmene skal være best mulig og Ikke billigst mulig. Mange sykehjem er under rehabilitering og de kommende årene vil det bygges omtrent et nytt sykehjemsrom hver dag. Vi vil ha faste, hele stillinger for å sikre tryggheten med kjente ansikter for beboerne.

– Mange skolebarn, også i Vestre Aker, er opptatt av klimasaken, og mange er også villig til å streike for å få større fokus på saken. Er skolestreik et godt virkemiddel?

– Greta Tunberg er min helt. Det er flott at ungdommen viser at de vil ha handling og ikke bare ord. Mens regjeringen trekker bena etter seg, vil Oslo Ap ha en aktiv klimapolitikk på alle plan. I Oslo går utslippene ned, mens de går opp nasjonalt. Oslo har et eget klimabudsjett som legges fram sammen med kommunebudsjettet hver høst. Og ikke minst har Oslo æren av å være europeisk miljøhovedstad 2019. Vi trenger alle virkemidler som gir positive resultater og det er mye læring i å delta i en skolestreik for klimaet.

– Bør bydelsutvalget, som under den tidligere prøveordningen, ha vedtaksrett i utbyggingssaker?

– Bydelsutvalget er i dag høringsinstans for større utbygginger og der det kreves dispensasjon fra vedtatte planer. Likebehandlingsprinsippet og forutsigbarheten kan bli skadelidende. Det er en stor risiko for at helhetlig planlegging og også utvikling på tvers av bydelene blir vanskelig. Det er andre oppgaver som kan være mer relevant å overføre fra bystyret til BU.

– Hva er ditt syn på dagens bompengepolitikk?

– Den fungerer. Vi har fått ren luft gjennom redusert trafikk og overgang til el-bil. Det viser at bevisst politikk faktisk virker. Bussen kommer fram. Flere sykler, og det er triveligere å være fotgjenger. For beboerne i bydel Vestre Aker har det faktisk blitt noe billigere dersom man har bombrikke.

– I hvilken grad mener du at vedtak i bydelsutvalget kan påvirke vedtak i byråd/bystyre i rådhuset. Blir bydelsutvalget hørt?

– Bydelsutvalget høres ofte når alle partiene er enige og påvirkningen er aktiv. I denne perioden har det vært et godt samarbeid mellom bydelen og byråd/bystyret. Byrådene har vært flinke til å reise ut i bydelene og lytte. Sånn har det ikke alltid vært.

– Hvilken sak som angår bydelen er for deg den viktigste kampsaken?

– Klimautfordringene må løses på alle plan – fra det personlige i hverdagen til universelle, globale løsninger. Biltransport står for 40 % av CO2-utslippene i Oslo. I lokalpolitikken i Vestre Aker handler det om alt fra sykkelveier, parkeringsrestriksjoner, fartsgrenser og et godt kollektivtilbud. På den måten kan vi hjelpe til med å redusere den daglige bilbruken. Ved å tilrettelegge barnehager og skoler i nærområdet, kan det å gå eller sykle bli et godt alternativ til bilen. Vi må alle bidra med vårt skal vi redde kloden.

– I tillegg har jeg en kampsak internt som jeg terper på så ofte jeg kan. Det er ombygging av kryssene på Slemdal og Vinderen så biltrafikken ikke må krysse T-banen i plan. Det skaper mange farlige situasjoner for skolebarn, syklende, gående og bilistene. Trolig må T-banen ned under bakken. Noe som igjen vil medføre at Holmenkollbanen må stenges i lengre tid mens arbeidene pågår. Derfor må vi også bygge om kryssene samtidig. Det er dyrt og komplisert å gjøre det, men det må gjøres før eller siden. Håper jeg får oppleve at det skjer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...