«Med barna som skyllevann»

BLOMSTERENGEN FORSVINNER: 7 år med anleggsdrift på hele jordet (20 mål) og senere varig driftsbygg og portal til tunnelanlegg venter barna på Huseby skole.
Les rektor Kathrine Wegges fortvilte henvendelse til dem som skal vedta planene for vannbehandlingsanlegget i Husebyskogen. Hvem tar ansvaret for konsekvensene som kan ramme et barneskoleliv?
Publisert: 09.08.2019 kl 12:30
Sist oppdatert: 10.08.2019 kl 09:57
Huseby skole er en av Oslos eldste-, og største barneskoler – solid rotfestet i nærmiljøet. Om snaut en uke møter 730 barn til nytt skoleår. Fra starten av lå skolen landlig til i byens utkant. Gjennom årene har beliggenheten endret seg i takt med byens utvikling og all infrastruktur dette fører med seg.
Les saken: Rammer et helt barneskoleliv: Fortvilet på barnas vegne
I dag er skolen omkranset av støyskjerm mot Sørkedalsveien, og gjerdet inn mot t-banen som dundrer forbi på baksiden av hovedbygget. Like fullt er skolen et landemerke i nærmiljøet på Røa og Hovseter. Skolen er "vår" – og mange beboere i området har et nært forhold til skolen. Og heldigvis har vi så langt fortsatt et landlig preg – omkranset av Husebyskogen og med kort vei til marka.
Jeg starter mitt sjette år som rektor ved skolen i disse dager – og ved skolestart og på tilhørende foreldremøter innleder jeg alltid med å si hvor stolt og ydmyk jeg er for å ha denne fantastiske jobben. Barna jeg møter gjennom skoledagen viser tillit, humor, kloksap og varme. Å få jobbe sammen med barn er en av de mest privilgerte samfunnsoppgavene man kan ha – slik jeg ser det, og har erfart det gjennom et langt yrkesliv.
Vår skolebyråd presenterer stadig viktige tanker om en grønnere, varmere og mer inkluderende by – der omsorg og nærhet er elementer for å lykkes i skolens samfunnsoppdrag. Det er ord jeg liker godt å høre – vi trenger kloke voksne som er der for barna og i varetar dem nå, og sørger for en bærekraftig og trygg framtid for dem.
Så våkner jeg til etter sommerferieuker, og forstår for fullt hva som er i ferd med å skje i vårt naboområdet – Hundejordet (Blomsterjordet eller Husebyjordet – kjært barn har som kjent mange navn) i Husebyskogen.
Dersom våre politikere får det som de vil, kommer skolehverdagen til Huseby skole, Persbråten skole, Hovseter ungsomsskole og barnehagen ved FO-bygget til å miste store deler av friområdet de bruker til daglig, både i fritiden sin og i læringsøkter på skolen.
Det handler om rent vann til borgerne i byen – og det er vi naturligvis enige om at vi må ha. Men når jeg forstår at politikere "sover i timen", blir jeg rett og slett vettskremt.
• Har de ikke sørget for grundig konsekvensutredninger når de velger å gå inn for å legge et gigantisk industrianlegg kloss inn i skolegården vår?
• Skal de utsette nesten 2000 barn for syv år med kontinuerlig støy og forurensing gjennom skoledagen?
• Skal de samme barna gå eller sykle til skolen – mens anleggsmaskiner dundrer rundt dem?
• Er det mulig at vi har et miljøparti som med sine grønne faner velger å gjennomføre bygging av B1 utenfor skoleporten vår?
For meg som rektor blir det ingen enkel oppgave å møte blikket til elever, lærere og foreldre og se dem i øynene og fortelle at vi går inn i en syvårsperiode i industristøy, forurensning og livsfarlig skolevei hver eneste skoledag. Like ille er det å gjøre det kjent at vi ikke lenger har vårt friområde – og at naturen rundt skolen blir ødelagt for all fremtid.
Det er en kjent sak at skoler har stram økonomi. Vi tildeles blant annet midler per elev. Det er fritt skolevalg i Oslo. Dersom dette vedtaket gjennomføres, frykter jeg både elevtallsflukt og lærerflukt fra skolen. Hvem velger vel syv år i industristøy og forurensing, dersom det er ledig plass til barnet sitt på naboskolen? Og hvilken lærer vil bli her – med daglig slitasje grunnet støy og forurensing?
I vår endret vi skolens visjon fra "Et godt sted å være, et godt sted å lære" – til "Sammen former vi fremtiden" De passer liksom ikke helt lenger – verken det gamle, eller den nye …
Huseby skole er politikernes utslagsvask dersom dette vedtas.
Kathrine Wegge
Rektor Huseby skole
Les også:
Fikk meldingen midt i sommerferien: - Dette er helt uforsvarlig