ANNONSE
Annonse

I grell kontrast til besteborgelig vestkant

Reidar Martinsen skal fortelle og vise bilder fra Lilleaker historie.

Torsdag 6. desember blir det feiende flott førjuls-musikk og historiske godbiter å høre i Lilleaker Folkets Hus.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2018 kl 10:46

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Primus motor Terje Havrøy er full av forventninger til arrangementet, og håper at dette også kan være med å sette fokus på det tradisjonsrike Folkets Hus.

– Vi er opptatt av at dette huset holdes i live, og det gjør man jo best med å fylle det aktiviteter. Folkets Hus er faktisk 114 år gammel og har rommet utrolig mye historie. Hadde veggene her kunnet snakke, ville vi fått innsikt i en ytterst spennende folkehistorie om brytere, korfolk, organisasjoner, bridgespillere, framunger, politikere og festfolk – ja, omtrent alt av Lilleakers nære historie sitter i veggene her, sier Havrøy.

Rundt århundreskiftet 1900 var det tid for stor etablering av fagforeninger på Lilleaker med en omfattende og svært aktiv faglig/politisk virksomhet. Behovet for en egen og fast møteplass vokste derfor frem. Byggekomité ble nedsatt i 1901 og etter en lang strid om tomtekjøp og finansiering, ble Folkets Hus bygget i 1904.

– Unik historie

– Lilleaker Folkets Hus er en viktig del av Lilleakers historie. Derfor gleder vi oss over at vi får besøk av lokalhistoriker og journalist Reidar Martinsen, som vil gi oss et innblikk i Lilleakers historie med bilder og fortellinger som vekker minner og kanskje gir oss en og annen god latter, sier Havrøy og legger til at arrangementet starter kl. 18, adressen er Ørakerveien 30 og det er gratis inngang.

Lilleaker Storband spiller på Lilleaker Folkets Hus torsdag 6. desember.

– Og så blir det litt å drikke og bite i, avslutter han.

Reidar Martinsen sier til Akersposten at Lilleakers historie er helt unik i Oslo. På den typisk besteborgerlige vestkanten grodde det frem et industrisamfunn mot slutten av 1800-tallet, som kom til å stå i grell kontrast til sine omgivelser. Men dette samfunnet skapte et spesielt samhold blant de som bodde i trange arbeiderboliger, hvor mange slet med fattigdom og sykdom.

Kjent og ukjent historie

Han sier videre at han tar med seg bilder og historier til Folkets Hus, som er relativt ukjente.

– Sammen med Ole Grønskar har jeg etablert LilleakerForum, og gjennom arbeidet her kommer vi stadig over nye bilder og historier. Og det er moro å se at folk viser stor interesse for historien om Lilleaker. Dette stedet er jo nå i en rivende utvikling, og ting endrer seg år for år. Derfor er det spesielt viktig å forsøke å ta vare på historien, sier Martinsen.

ANNONSE
Annonse