Akersposten

Liv eller død for Kirkenær ballettskole

VISER AT DE KAN: Det var inspirerende å se elevene ved Kirkenær Ballettskole opptre på scenen. Foto: Vidar Bakken

Makten til å redde Kirkenær ballettskole ligger i rådhuset. Det er bare politikerne som kan sikre videre drift av ballettskolen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2019 kl 09:51

ULLERN: Det var tårer i øyekroken på noen og enhver da barna fortalte hvilken betydning ballettskolen har for deres hverdag og usikkerheten som er etablert gjennom frykten for at skolen kan bli lagt ned.

Sitt andre hjem

Det var under møtet på Ullern videregående at tre elever sto frem og fortalte om sitt forhold til skolen. Alle ser på skolen som sitt andre hjem med trygge og kreative rammer og fri for mobbing.

- Fra jeg var liten har jeg alltid blitt glad når jeg kommer hit. Her blir jeg tatt vare på og blir sett. Det er så fint å komme hit, når man sliter med andre ting, fortalte en av jentene, som fant sitt fristed på ballettskolen etter en tung tid med mobbing.

Vennskap som oppstår mellom jenter som kommer fra hele byen, gleden av å danse, voksne som ser deg og møter deg var temaer som jentene fortalte om med stor innlevelse og som berørte mange i salen. Og oppfordringen var naturligvis at de voksne som kan gjøre noe måtte ta ansvar og sørge for at ballettskolen kan fortsette.

Les også: Vil redde Kirkenær Ballettskole

Enighet på tvers av partigrenser

Margrethe Geelmuyden, som er Venstres representant i Ullern bydelsutvalg og initiativtaker til møtet, ønsket velkommen. Hun kunne fortelle at bydelsutvalgene i Ullern, Vestre Aker, Frogner og Nordre Aker alle hadde vedtatt at Kirkenær ballettskole skal bestå.

- Det er enighet på tvers av partigrensene om at skolen må bestå. Nå haster det og vi trenger hjelp fra politikerne i rådhuset, sa Geelmuyden blant annet og viste til at skolen er et viktig tilbud for elever fra alle kanter av byen.

De fremmøtte fikk også se to ballettopptredener av skolens elever, som viser at det ikke er tilfelle at flere også havner i store og kjente ballettkompanier.

Helt på grensen

Else Margrethe Sveinsson som sammen med Irja Tine Tuchel og Marion Celine Rudsli har ansvaret for leiekontrakten og driften av skolen, fortalte om alvoret i dagens situasjon og hvordan dette også påvirker elevene.

- I nåværende leiekontrakt fikk vi forhandlet frem en kjøpsopsjon for eiendommen. Begge disse går ut 31.12.2019. Det er ikke tegnet leiekontrakt for 2020. Det kan være muligheter for videre leie, men huseier ønsker reforhandling av leiesum. Vi er allerede helt på grensen av hva som er mulig å betale. Husleien er på 720.000. Kjøpesum er på 18.millionerkroner, fortalte Sveinsson blant annet.

Se hele hennes innlegg nederst i saken.

ALVORLIG: Else Margrete Sveinsson understreket alvoret i situasjonen, her sammen med kollegene Marion Celine Rudsli og Irja Tine Tuchel. Foto: Vidar Bakken

Rektor ved Smestad skole, Lene Rønning-Arnesen, sto også frem og oppfordret politikerne til å ta tak i saken og sikre drift av ballettskolen.

- Det er så få tilbud til barn og unge at vi må holde fast ved de vi har. Dette er et unikt tilbud og nå må politikerne kjenne sin besøkelsestid og sørge for at ballettskolen blir bevart, sa Rønning-Arnesen.

Må reagere nå

På scenen tok politikerne plass for å komme med råd om hvordan man skulle komme videre. Byantikvaren har satt "det blå huset" på gul liste og vil fremme et forslag til bevaring. Blir dette vedtatt av bystyret, vil selve huset ikke kunne bli revet. Men hvordan sikre sikker drift videre?

Magne Bjella (A), Lisbet Natland (Frp), Odd Einar Dørum (V), Janne Schønheyder (MDG), Elin Horn Galtung (H) og Carl Oscar Pedersen (H) stilte på scenen og forsikret om at de skulle gjøre sitt overfor partikollegene i rådhuset. Rådene som fulgte var at de tre driverne måtte komme i posisjon før revisjon av budsjettet i bystyret med hensyn til kjøp av bygget. I første omgang var det viktig at det kom et verbalvedtak i bystyret som forpliktet videre og at budsjettbehandlingen i september ville være neste skritt på veien. En søknad om driftstilskudd måtte komme så raskt som mulig. Det ble åpnet for at de tre driverne kunne komme på deputasjon til Kultur- og utdanningskomiteen i august. Byråd Rina Mariann Hansen (A) ble oppfordret til å gå i dialog med skolen for å finne en løsning.

- Bystyret skulle vært her og sett det som har skjedd i kveld. Da hadde denne saken vært løst, sa leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen.

LOVER FULL STØTTE: De fremmøtte politikerne vil gjøre alt de kan for å fremme saken overfor sine pertifeller i rådhuset. Foto: Vidar Bakken

Else Margrethe Sveinssons innlegg:

Tusen takk til alle som har kommet til dette viktige møtet! Og til Margrethe som har tatt initiativ til dette, som engasjerer seg så sterkt.

Jeg står her med Marion Celine og Irja. Vi har jobbet sammen ved skolen siden 2010, og har tilsammen 33 års undervisningserfaring fra Kirkenær Ballettskole. Da vi bestemte oss for å hoppe i det og ta over skolen høsten 2017 var det med stor ydmykhet og stolthet, men også vel-vitende om at skolen hadde tøffe tider foran seg med mye usikkerhet.

Vi føler en enorm skuffelse over situasjonen ballettskolen havnet i i 2016. Salget av eiendommen var katastrofal for ballettskolen. Og selv om vi har klart å overleve de siste tre årene, har den usikre situasjonen skapt sorg, uro og bekymring. Det har vært viktig for oss at elevene skal få være skjermet fra denne usikkerheten, og beholde tryggheten på skolen. - å kjenne at vårt fokus på dem er like sterkt. Men dette har påvirket oss alle, og når spørsmålene har kommet, har vi satt oss ned og fortalt.

Når vi får entusiastiske innspill fra jentene våre; «Åh, men vi kan lage kakesalg!!» «vi kan danse for å samle inn penger til å kjøpe huset!!» - da smelter vi (jo bare) helt.

Kirkenær Ballettskole og Det blå huset i Sørbyhaugen er i praksis et andre hjem for oss, og for veldig mange nåværende og tidligere «Kirkenær – Barn» Det er vårt sted for kunstnerisk utfoldelse, for utdanning, inspirasjon, arbeid, kreativitet og store følelser. Jorunn ville at dansen skulle være for ALLE, og den skulle ut til ALLE. Hun balanserte disiplin og varme, og gjorde Sørbyhaugen 33 til et hjem både for sin familie og for tusenvis av «Kirkenær barn»

Identitet
I dag er det mange voksne «Kirkenær - barn» som har blitt foreldre og besteforeldre, og som tar med sine barn og barnebarn til oss. Det er unikt med vår skole, og er med på å skape en sterk tilhørighet også for helt nye elever. Vi er stolte av å kunne viderebringe sterke faglige tradisjoner etter Jorunn og Even Kirkenær, og er opptatt av å utvikle oss videre i tiden. Vår visjon for skolen er at den skal være rik på muligheter for våre danseelever, både de som vil satse på danseyrket og for de som har det som hobby.

Vi er opptatt av å bygge elevens selvfølelse, gjennom at de får kjenne mestring, bli komfortable med kroppen sin, og kjenne hvilken kraft hver og en har i seg selv, og sammen i gruppe.

Det er en spesiell energi på ballettskolen. Elevene våre får oppleve en tradisjon med sterke kvinnelige forbilder - som viser vei inn i en kreativ verden der de blir tatt på alvor. Hvor det forventes mye av dem, og hvor vi finner felles interesse. Men de største forbildene har nok jentene i hverandre. De yngre inspireres av de eldre, og ser opp til hvordan de jobber og utvikler seg. De lærer utrolig mye av hverandre gjennom samarbeid i dansen og felles opplevelser på scenen.

Det er dette vi tror på, og vil legge all vår energi inn i – ikke i bekymringer for om vi har et sted å være.

Status
Ballettskolen og huset er ett, og flettet sammen. Ballettskolen har kunnet leve sitt liv på grunn av dette tette båndet.

Da huset ble solgt i 2016 til Inter eiendom, kjøpte de dette som et utviklingsprosjekt. Siden da har ballettskolen vært leietaker. Inter Eiendom kjøpte ikke huset for å være utleier. Om vi ikke kan kjøpe huset tilbake er det bedre for dem om vi ikke finnes – Da er det ikke noe å bevare.

I nåværende leiekontrakt fikk vi forhandlet frem en kjøpsopsjon for eiendommen. Begge disse går ut 31.12.2019. Det er ikke tegnet leiekontrakt for 2020. Det kan være muligheter for videre leie, men huseier ønsker reforhandling av leiesum. Vi er allerede helt på grensen av hva som er mulig å betale. Husleien er på 720.000. Kjøpesum 18.millioner.

Dette er svimlende summer for en liten ballettskole. Vi kan ikke drive bærekraftig med en så høy leie, kortsiktige kontrakter og en huseier som ikke vil ivareta huset. Situasjonen som den står i dag er uholdbar for begge parter, og det er i begges interesse å komme til en felles god løsning.

Veien videre
Huset er skolens hjem, og har fungert særdeles godt til sitt formål i over 50år. Huset fortjener en eier som ønsker å bevare og ivareta det. Huset har potensiale for større utnyttelse slik det står i dag, og det kan også utvikles med dansesal i kjeller og første etasje. Vi ser så mye potensiale for skolen, men på grunn av situasjonen har vi bare så vidt begynt på å utvikle dette.

– Vi vil bruke mer penger på forestillinger og kunstnerisk arbeid med elevene. – Utvikle kompaniet vårt barneballetten – Utvide tilbud for spesielle grupper som barsel, eldre, rehabilitering. – Dans er også terapeutisk og helsebringende, og vi ønsker at enda flere mennesker kan få glede av dansen hos oss. – Alternativ trening – Satser mer på rekruttering av gutter – Vær en sterkere ressurs i bydelen gjennom samarbeid med flere skoler og barnehager – Gi lavterskeltilbud – Lage flere sosiale arrangementer – Og delta mer på aktiviteter i bydelen.

Vi trenger langsiktighet og ro for å vokse.

Stiftelsen
For å vise tydelig at skolen drives ideelt, og forhåpentligvis lettere kunne skaffe nok midler til å kjøpe huset, oppretter vi en stiftelse. Stiftelsen har som formål å bevare Kirkenær arven, jobbe for å sikre lokalene i Sørbyhaugen 33, og drive skolen videre fra 2020. Om det ikke lar seg gjøre for stiftelsen selv å reise nok midler til å redde huset, håper vi at det kan finnes en annen løsning der huset reddes fra riving, og at en langsiktig og bærekraftig leieavtale for ballettskolen sikres

Noen ting i livet bør få vare. Det bør få være historisk ikke bli historie. Det å virkelig ta vare på noe, se noe utvikle seg og slå rot, få lov til å bli gammelt. Å investere i dansekunst for barn, ungdom og voksne, vil være en berikelse for generasjoner.

Les også:

Nye eiere, ny fremtid for ballettskolen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...