Akersposten

Knallhard kritikk - men SV overrasker igjen

ENGASJEMENT: Flere fra publikum tok ordet for å utrykke protest mot planene for vannbehandlingsanlegget.

Foran cirka 160 tilhørere ble det fremført hard kritikk mot prosessen knyttet til det planlagte vannbehandlingsanlegget i Husebyskogen. Ett av byrådspartiene flagget sitt bestemte syn på utbygging på Blomsterjordet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2019 kl 16:44

HUSEBY: Lite ble egentlig avklart på folkemøtet, bortsett fra at bystyrerepresentant Ivar Johansen fra SV ga klart uttrykk for at utbygging på Blomsterjordet var uaktuelt. Igjen er SV på kollisjonskurs med byrådskameratene. Det samme skjedde på folkemøtet om Bestumkilen.

Le også: Folkepark i Bestumkilen – SV kan bli avgjørende

Etter forrige folkemøte om vannbehandlingsanlegget i Husebyskogen, i mai På Ullern videregående, forlot publikum møtet med det de trodde var forsikringer fra samtlige partier om at Husebyskogen sto overfor et varig vern. Siden endret dette seg, da Ap og MDG i byutviklingskomiteeen ga åpning for at alternativet med driftsbygg og portal fremdeles var aktuelt på blomsterjordet, men at alternativene B3, B4 og B5 skulle vurderes først.

Les også:

B1 kan bli aktuelt likevel: – Åpner opp bakdøren for utbygging i Husebyskogen

«Nye endringer - B1 peker seg ut som eneste alternativ»

Nye planer dukket opp

Så kom beskjeden midt i sommerferien, at Sollerudstranda ble droppet og at beboerne rundt Makrellbekkdalen måtte ta støyten for masseuttaket. I den forbindelse ble B1-alternativet ytterligere forsterket, gjennom at vikarierende samferdsels- og miljøbyråd Arild Hermstad (MDG) uttalte til Akersposten at: "Per nå tyder alt på det er B1 vi vil anbefalte til Bystyret. Det kan være at det kommer frem mer informasjon før den tid som gjør at vi skifter mening, men det er lite sannsynlig." Senere har Vann- og avløpsetaten kommet med den overraskende beskjeden, at uansett hvor driftsbygget blir liggende, så blir det portal og anleggsområde ovenfor Huseby skole. Det har skapt reaksjoner.

Les saken: Byrådet dropper Sollerudstranda

Siden har det kommet massive protester fra velforeninger, beboerforeninger, skoler og barnehager samt hele det politiske partiapparatet i bydelene Ullern og Vestre Aker. Nå var det altså klart for et nytt folkemøte, hvor man ville vite hvor de politiske partiene sto før vannbehandlingssaken kommer til politisk behandling, med trusselen om millionbøter fra Mattilsynet om ikke bystyret fatter et endelig vedtak denne høsten.

Representerer alle partier

Leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H) og leder av bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker, Yngvar A. Husebye (H) innledet på møtet, foran et fullt auditorium på Persbråten videregående. Rundt 160 tilhørere hadde funnet veien denne mandagskvelden.

Bydelslederne understreket at de representerte samtlige partier i sine respektive bydelsutvalg. De var svært kritiske til manglende utredninger. Beslutningsgrunnlaget var mangelfullt og utilstrekkelig, i en sak som rammer lokalsamfunnet hardt og med store konsekvenser for vernede naturområder. Bydelslederne var også kritiske til hurtige endringer i planen, med dertil «panikkhøringer», uten at dette ble fulgt opp med nye konsekvensutredninger og risiko- og sårbarhetsanalyser. Begge anbefaler å gå videre med B3 som alternativ for portal og driftsbygg og at masseuttak i Makrellbekkdalen vurderes på nytt.

Les også: Bydelene er ikke nådige: - Beslutningsgrunnlaget er mangelfullt og utilstrekkelig

Summen av inngrepene

Hans-Jul Mikkelsen presenterte velforeningenes og beboeraksjonenes protester og syn på planene og fremla flere løsninger for masseuttak som ikke rammet Makrellbekkdalen. Han viste også til at B3 er et godt alternativ for portal og driftsbygg, hvor Blomsterjordet fikk være i fred.

Åshild Watne, var aktiv i aksjonsgruppen «Vern Husebyskogen» under ambassadesaken. Hun minnet blant annet om partienes løfter som ble gitt om vern av Husebyskogen, da ambassadereguleringen ble vedtatt i bystyret.

Biologiprofessor Dag O. Hessen understreket hvor viktig Husebyskogen, Makrellbekkdalen og Mærradalen er som friområde og rekreasjonsområde og ikke minst hvor viktig det er å bevare området med hensyn til det biologiske mangfoldet. Når det gjelder vårt nærområde, er det summen av alle de små inngrepene som er ødeleggende. Til slutt står vi igjen med restfragmenter hvor verneverdien hele tiden avtar, sa han blant annet.

Politikerne

Følgende stilte i det politiske panelet:

Ap - Anders Røberg-Larsen, leder av byutviklingskomiteen.
H - Pia Farstad von Hall, fraksjonsleder byutviklingskomiteen.
V - Hallstein Bjercke, nestleder i samferdsels- og miljøkomiten.
MDG - Harald Nissen, gruppeleder i bystyret og Leder av Kultur- og utdanningskomiteen.
SV - Ivar Johansen, bystyrerepresentant og medlem av finanskomiteen.
Frp - Lisbet Natland, politisk nestleder Oslo Frp Ullern.
KrF - Karoline Grosås Nordbø, fylkesstyremedlem, 2. kandidat til kommunevalget.

TEMPERAMENT: Det var til dels høy temperatur i debatten med dette politike panelet: Fra venstre: Ivar Johansen (SV), Harald Nissen (MDG), Anders Røberg-Larsen (Ap), Hallstein Bjercke (V), Karoline Grosås Nordbø (KrF), Pia Farstad von Hall (H) og Lisbet Natland (Frp).

Hvordan stilte så politikerne seg til vern av Husebyskogen og hvilke av alternativene for portal og driftsbygg ville de gå for, før saken skal til politisk behandling.

Kort oppsummert:

SVs Ivar Johansen var klar på at B1 på Blomsterjordet var uaktuelt og at han avventet nye utredninger. Det var det mest overraskende utspillet fra ett av byrådspartiene.

Anders Røberg-Larsen (Ap) og Harald Nissen (MDG) sa at ingenting var avgjort og at de avventet de utredninger og vurderinger som ville komme fra Vann- og avløpsetaten etter at byrådsavdelingen hadde bestilt dette med hensyn til B3 (Husebyplatået), B4 (parkeringsplassen FO-bygget) og B5 (området Heimevernshuset).

De borgerlige partiene var samstemte i sin kritikk av byrådspartine som de mener vingler i saken, etter at de forlot sine løfter om vern av Husebyskogen under forrige folkemøte. De står fast ved at B3 må utredes videre og at dette er det beste alternativet.

Publikum tok ordet

Blant publikum var det flere som reiste seg og tok ordet. Blant dissse var beboere ved Makrellbekken, som har levd med sprengninger og støy i flere år i forbindelse med Statnetts tunnel og portalarbeid. Nå står de igjen overfor mange nye år, med kanskje en enda større belastning på nærområdet og ikke minst friområdet. Representanter for skoler og barnehager var svært bekymret over støy, støv, trafikk, som helt åpenbart vil følge med 7 års anleggsområde og portal på B1 og ved Makrellbekken. Igjen ble det det slått hardt ned på mangel på utredninger av konsekvenser.

De rødgrønne forsikret om at de ville ta med seg innspillene fra salen i den videre vurderingen. Det hadde gjort inntrykk.

Representantene for de borgerlige partiene ble spurt om de kunne påvirke regjeringspartiene med hensyn til å få utsatt fristen til Mattilsynet, som er et statlig organ. 21. november er fristen for når millionbøtene begynner å rulle. Det er etter manges mening alt for kort frist til å kunne fatte et vedtak, hvor alle sider av vannbehandlingssaken blir hørt. Partirepresentantene lovet å ta opp saken med sine respektive.

Les også:

Huseby skole: Fortvilet på barnas vegne

Masseutkjøring i barneanlegget: «Det føles nærmest som et svik»

Fikk meldingen midt i sommerferien: - Dette er helt uforsvarlig

Byrådet dropper Sollerudstranda

Bydelene er ikke nådige: - Beslutningsgrunnlaget er mangelfullt og utilstrekkelig

Dag O. Hessen: «Husebyskogen – den reelle verdien av grøntområdet»

Det blir portal og riggområde på "hundejordet" i Husebyskogen

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...