ANNONSE
Annonse

– Kanskje skjønner man ikke hvor galt det kan gå

Hold fyrstikker og lightere langt unna skog og mark! Foto: OBRE

En skogbrann nå kan ødelegge marka vår og ta dager eller uker å slukke, ifølge Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2018 kl 09:22

ANNONSE
Annonse

OSLO: Varme og tørre maidager har en bakside. Det meldes som kjent om meget stor brannfare, og det er totalforbud mot ild. Dette innebærer blant annet forbud mot bruk av grill og annen åpen ild i områder nær skog og mark. Yr varsler rødt, noe som indikerer overhengende fare for skogbrann.

Trenger mye regn

Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE) maner til varsomhet, og rådene er å holde fyrstikkene unna, vise aktsomhet og omtanke for den store skogbrannfaren som ligger rundt oss. Den lille regnskuren som kom mandag kveld, har ingen betydning for skogbrannfaren.

– Det er ikke nok til å stanse faren, da det må en stor rotbløyte til, altså en stor nedbørsmengde. Kortvarig nedbør vil ikke gi en rotbløyte, da store deler av nedbøren vil renne bort som overvann, og ikke nå ned til de dypeste røttene. Det holder altså ikke med lokale regnbyger, og selv om det regner litt i byen, kan noen områder være knusktørre. Man skal derfor følge med på brannvesenets sider hva angår forbud, sier Hovtun.

Har vært branntilløp

Det skal bare en liten gnist til før det blir en brann. De siste dagene har det vært en liten brann ved Njårdhallen, en såkalt liten gressbrann ved t-banesporet, og det har vært flere søppelkassebranner, i følge Hovtun.

Det eneste som er lov, er å grille i egen hage og i byparkene i tettbebygde strøk. Men det må foregå forsvarlig, under oppsikt og på et ikke-brennbart underlag.

– Hvorfor er det lov å grille i parker eller egne hager?

– Så sant det skjer forsvarlig, er det ikke dette vi er ute etter. Det gjelder for så vidt også gassgrill i egen hage. Hvis det går galt i parken nær byen, er vi der om tre minutter. Skjer det noe i skogen, eller på øynene, kan det ta lang tid før vi kommer oss dit. Det er så tørt nå at vi er veldig bekymret for at det kan bli flere skogbranner. Et høyst realistisk scenario er en omfattende, stor skogbrann. Slike vil ødelegge marka vår, og det tar dager og uker å slukke.

Vi forbereder oss og har gode beredskapsplaner for hvordan det skal håndteres, problemet er at skogbranner ofte blir voldsomt store og det er enormt krevende å få kontroll på dem, bekrefter Hovtun.

– Hva bør man tenke på når man ferdes i marka?

– Du må følge de rådene som foreligger, det vil si ikke bruke åpen ild i skogen, ta ansvar ved å plukke opp glasskår. Ikke kast sigarettsneiper i naturen, eller ut av vinduet på bilen. Det er forbud mot all form for åpen ild, det vil si primus, stormkjøkken, altså alle tennkilder. De fleste er nok taktiske når de griller ute, men når de skal slokke engangsgriller, gjør det det kanskje ikke godt nok, noe som kan medføre en stor brann Dette er det viktig å reflektere over, sier Hovtun.

Så mange tente griller

Selv var Hovtun på tur ved Sognsvann søndag. Der så han kun én som ikke grillet, resten av de besøkende hadde tent opp grillen. Når hovedvekten ikke viser tegn til å ha forstått alvoret, som tydelig fremkommer i media, er det lett å bli matt, ifølge Hovtun.

Videre forteller han at er det mange som har fått med seg forbudet, men at det også er overraskende mange som ikke har fått det med seg.

– Det er utfordrende å slukke et bål, og når man tror det er slukket, kan det være en ulmebrann i selve jorda og bakken. Folk må derfor ikke ta egne vurderinger, fortsetter han.

– Det er vanskelig å si om dette er fordi man ikke bryr seg. Kanskje skjønner man ikke hvor galt det kan gå, eller at kan det være så farlig. Det har en psykologisk effekt når «alle andre» griller og gjør sine egne vurderinger, enten man er erfaren eller uerfaren. Men man må rette seg etter pålegget, avslutter Hovtun.

Her er grillreglene

LES OGSÅ: – Man blir så livredd for å dø

Nye fartshumper og fartsgrenser i Bydel Vestre Aker

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse