Akersposten

Kan være kroken på døra for dagens Voksenenga

Etter denne sesongen kan det være full stopp i organiserte, sosiale aktiviteter i Voksenenga nærmiljøhage. Tilbudet kan bli kraftig redusert hvis det ikke fins midler til å lønne daglig leder.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2019 kl 14:52

VOKSENENGA: Det er tredje sesongen for Voksenenga nærmiljøhage, og daglig leder Pernille Leivestad og konstituert styreleder Ida Fossum Tønnesen kan se tilbake på en fantastisk sommer. Her har det vært full aktivitet på parsellene og på fellesområdet. Her har skoleklasser fått lære om hvordan man dyrker mat. Her har generasjoner knyttet bånd, ulike kulturer møttes og blitt kjent. Her har skoleelever bidratt og lært hvordan mat blir til – helt uten plastemballasje. Her har ensomme, eldre funnet en nyttig og interessant hobby.

Enormt interesse

For halvannen uke siden, en søndag, var det åpen dag på Voksenenga. Det meldes om at det antakelig var mer enn 1000 mennesker som var innom! Voksen kirkekor sang, signalkorpset til Huseby skole underholdt, og Vestre Aker strykeorkester spilte. Det var full aktivitet for små og store. Det ble spikket og spist, smakt og pratet. Både hønemoro, smaksverksted og potettrykk sto på programmet. Og det ryktes også at den blå traktoren også var veldig populær.

Voksenenga, som ligger som en fredelig plett ved siden av Voksen kirke, i Hovseterdalen, er et resultat av kollektiv innsats, ikke minst av tusenvis av nedlagte arbeidstimer fra ivrige parselleiere og frivillige.

Navet kan forsvinne

Aktiviteten organiseres av Pernille Leivestad. Hun er selve navet i driften av nærmiljøhagen. Hun forteller at det langt i fra er sikkert at aktiviteten og kvaliteten på tilbudet kan opprettholdes utover denne sesongen. Fra 1. oktober kan det være slutt for hennes del. Da er det ikke mer penger til lønn.

– Vi må ha en som styrer et slik prosjekt, en som holder i tømmene. Vi har klart å lønne Pernille i 60-prosent stilling, selv hun sikkert jobber 200 prosent, sier Fossum Tønnesen. – Pernille planlegger hele sesongen. Hun kjøper inn frø, hun starter sesogen med å plante hjemme, hun organiserer aktivteter, og hun gjør jobben med å søke om midler – og rapportere tilbake.

Bare i år er prosjektet finansiert av i alt 13 ulike støtteordninger, og bare det krever mye arbeid.

Budsjettet for å drive nærmiljøhagen i år, for lønn, utstyr og aktiviteter, har vært på 1,5 millioner kroner.

– Men det fikk vi ikke inn, sier Leivestad – Det var et nøkternt drømmebudsjett. Derfor ble det ikke full lønn til meg.

Gavepakke

– Her har vi skapt en gavepakke til bydelen. Her får folk arbeidstrening, her kommer skolebarn, det er en møteplass for eldre. Vi har sett eksempler på folk som har vært litt ensomme, så har de begynt å vanke her. De finner en plass og bidrar masse. Her føler de at de blir tatt veldig godt i mot, sier styrelederen.

– Vi har hørt folk si at Voksenenga har forandret livene deres, sier hun.

Pernille Leivestad forteller at hele 27 ulike nasjoner er representert i nærmiljøhagen. Her er et «hagecrew» bestående av lokale ungdommer i gang jevnlig, noe som er støttet av Velferdsetaten og bydelen.

– Dette er et viktig integreringstiltak, påpeker Leivestad, og nevner god språktrening og sosial integrasjon.

– Hvis vi holder bare én person unna depresjon eller unna en kriminell løpebane, er det potensielt millioner spart for samfunnet, påpeker Fossum Tønnesen.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

To ordførerbesøk

På den åpne dagen var ordfører Marianne Borgen en av gjestene. Hun trivdes så godt på Voksenenga at hun faktisk var innom igjen noen dager senere. Da hadde hun med seg en ekstra blomsterkvast.

– Jeg ble veldig begeistret da jeg var der den søndagen. Jeg snakket mye med parselleiere, og jeg så med én gang at dette er mye mer enn urbant landbruk. Voksenenga er en viktig møteplass mellom generasjoner og kulturer – også for noen av dem som har noen ekstra utfordringer, sier ordfører Borgen til Akersposten.

Ordføreren var altså tilbake igjen bare noen dager senere for å snakke mer med Pernille Leivestad.

– Jeg ville gjerne gi henne en blomst. Gjennom tre år har hun jobbet mye mer enn det hun får betalt for. Det er fint å heie på dem som gjør noe ekstra, sier Borgen.

Ordføreren er klar over at nærmiljøhagens fremtid er usikker.

– Jeg vil oppfordre bydelen å vurdere på nytt å gi støtte til dette prosjektet. He rer det så mye verdi som man ikke bare kan måle i antall grønnsaker som blir dyrket. Dette er en viktig inkluderingsarena. Her får man nye bekjentskaper og nye venner, sier Borgen.

Stram økonomi

Yngvar Husebye (H), som går til valg for å bli ny leder av bydelsutvalget i Vestre Aker, opplyser at Bydel Vestre Aker i inneværende år har bidratt med drøyt 240.000 kroner til Voksenga. 100.000 kroner er tatt fra prosjektet «Aldersvennlig bydel», mens 100.000 kroner kommer gjennom «miljøvennlig hovedstad». I tillegg har prosjektet fått mellom 40.000 og 50.000 kroner fra bydelens frivillighetsmidler.

Det er for tidlig å si om tilsvarende midler fins for 2020, og Husebye kan heller ikke love at bydelen kan sette av ekstra midler til Voksenenga.

– Voksenenga er veldig bra. Pernille har vist seg som en utrolig driftig organisator. Det berømmer vi virkelig, sier han, men er klar på at Voksenenga nærmiljøhage er et frivillighetsprosjekt.

– Vi heier på Voksenenga, det er et kjempeflott tiltak. Men hvis bydelen betaler for det, er det en del av det kommunale tilbudet, og det er det ikke, sier han.

Husebye forteller at det stadig ryddes opp i en anstrengt økonomi i Bydel Vestre Aker.

– Vi må prioritere lovpålagte tjenester. At vi ikke kan støtte nærmiljøhagen mer, er en rent praktisk avgjørelse i bydelens situasjon, sier han.

– Men er det ikke så mye positivt og forebyggende som skjer på Voksenenga at det faktisk lønner seg?

– Jo, de har og vil kunne ha en betydelig positiv effekt på lokalsamfunnet, sier Husebye og trekker for eksempel frem arbeidet som gjøres med flyktninger og nyankomne til bydelen.

– Derfor har vi anbefalt administrasjonen om å se om det fins midler til integreringstiltak, sier han.

Kaster ballen til rådhuset

Bydelspolitiker Husebye mener at det er gode grunner for at Voksenenga skal kunne finansieres mer med midler fra bystyret.

– Vi har et byråd som prioriterer urbant landbruk sentralt. Vi hadde håpet og trodd at byrådet kunne kommet inn med midler her også. Det har vi formidlet, sier han. – Jeg hadde håpet at og regnet med at dette ville løse seg, når man for eksempel legger inn langt over 100 millioner til å feire Oslo som miljøhovedstad.

Søker andre jobber

Mens politikere og administrasjon ser om det fins penger å skvise ut til Voksenenga nærmiljøhage, er daglig leder nødt til å se fremover. Det er ikke lenge til 1. oktober, når lønnen tar slutt.

– Akkurat nå ser jeg etter andre jobber ja, bekrefter Pernille Leivestad.

Voksenenga nærmiljøhage, slik den er i dag, kan snart være historie.

– Hvis vi ikke får finansiering, blir det kroken på porten i oktober 2019, sier hun.

Fakta

Prosjektplanen for Voksenenga nærmiljøhage for 2019.

I år har vi hatt fokus på følgende tiltak: - Seniorinvolvering, aldersvennlig bydel - Time kred - verktøy for Inkludering og Frivillighet i grupper av befolkningen uten stort sosial nettverk som ikke ellers ikke deltar i nærmiljøaktiviteter - Gratis fritids- og ferietilbud for barn (hovedmålgruppen er barn fra lavinntektsfamilier) - Hage crew - Deltidsjobb for ungdom - Skolehagekurs - Oslo europeisk miljøhovedstad - vi er samarbeidspartnere og tilbyr gratis grønne aktiviteter og læring for å inspirere beboere i nærmiljøet til å ta del i det grønne skiftet. - Møteplass - være et åpent inkluderende samlingspunkt for en bred brukergruppe uavhengig av sosial, kulturell og økonomisk bakgrunn. Dersom vi får finansiering for 2020-22 vil vi arbeide videre med og styrke: - Skolehagevirksomhet - undervisning og forebygge frafall blant ungdom - Seniorinvolvering - Inkludering av flyktninger - Frivillighet / sosial møteplass - Klima og miljø - formidling - Barnehageaktiviteter - Hage crew - deltidsjobb ungdom - Gratis aktiviteter og ferietilbud for barn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...