Akersposten

– Kan gi Oslo en attraksjon i verdensklasse

Fra beskrivelsen av prosjektet: "En mulig utsiktsplattform på Vettakollen vil tilføre turmålet økt attraksjonskraft og få enda flere Oslo-boere ut i marka – også turister og nye markabrukere. En plattform med sittegrupper mot solen/utsikten vil være en populær ”utvidelse” av stedet og samtidig ha et forholdsvis lett fotavtrykk i naturen."
(Skisse utarbeidet av Rodeo Arkitekter)

– Stien fra t-banestasjonen på Frognerseteren og over Vettakollen til t-banestasjonen på Sognsvann – eller Vettakollen, er en fantastisk tur, sier han. Nå planlegges et spektakulært turistmål ved et av markas flotteste utsiktspunkter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2018 kl 12:17

VETTAKOLLEN: – Vi mener langt flere enn i dag bør oppleve Oslomarka – både lokale og tilreisende. Selv om det høres rart ut, opplever mange Oslo-boere marka som fjern og utilgjengelig, sier Trygve Sunde Kolderup i Stiftelsen Varde.

– I reiselivssammenheng er den underkommunisert. En enda bedre sti, et par attraktive pauseplasser, sammen med bedre informasjon og skilting, vil kunne gjøre dette til en naturlig førstegangs-opplevelse for mange barnefamilier og nye markabrukere, sier han.

Vil gjøre utsiktspunkt mer tilgjengelig

Nasjonale turiststier er en merke- og autorisasjonsordning som er i ferd med å etableres i regi av Miljødirektoratet og som skal gi tilskudd og investere i populære turmål. På den måten kan de gi besøkende gode turopplevelser og sikre naturverdiene. De neste årene vil 10-20 stier over hele landet kunne bli endel av ordningen.

– Vi mener Oslomarka bør være en del av dette, sier Sunde Kolderup.

– Stien fra t-banestasjonen på Frognerseteren og over Vettakollen til t-banestasjonen på Sognsvann – eller Vettakollen, er en fantastisk tur og der vi tror man med noe tilrettelegging kan gjøre stien i bedre stand og tilrettelegge så naturslitasjen blir mindre, selv om besøket øker. Det er allerede i dag stislitasje og erosjon flere steder. Med noe steinsetting og treklopping, kan man revegetere og få reparert slitasjen.

NY DNT-HYTTE: "Hytta ved Fuglemyra er tegnet av Snøhetta og skal etter planen stå ferdig høsten 2018. Hytta vil med stor sannsynlighet øke antallet besøkende langs stien mellom Frognerseteren og Vettakollen," ifølge prosjektbeskrivelsen.

– Stien går i dag forbi Future Library. et internasjonalt anerkjent kunstprosjekt, og det etableres en DNT-hytte som er tegnet av Snøhetta rett bak Vettakollen, sier han.

Tirsdag denne uken var Sunde Kolderup på tur i området sammen med representanter for Statens Naturoppsyn.

– De så hvordan med enkle grep kan gi Oslo en attraksjon i verdensklasse. Mye handler om å få tynnet skog og forbedret utsikten – og få bort vann så stien blir bedre, sier han.

Populært mål

Vettakollen er allerede i dag et populært turmål. Sunde Kolderup forteller at utsiktsplattformen vil eventuelt bli liggende bak og på siden av der man i dag sitter og ser utover.

Turen fra Frognerseteren, innom ny turisthytte og utsiktspunkt, og så til Vettakollen eller Frognerseteren stasjon.

– Den vil heller være med på å gi flere utsiktsplasser og utvide utsikten, enn å ødelegge for den. Samtidig er ikke utsiktsplattformen en forutsetning for prosjektet. Kanskje er det nok å etablere noen pene benker og sittegrupper. Hovedpoenget vårt er at vi mener det er godt naturvern å legge til rette så flere får fine naturopplevelser i Oslo – for Oslomarka og markakulturen er noe av det mest unike med byen vår, sier han.

Trygve Sunde Kolderup forteller at Nasjonale turiststier skal være med på å gjøre terskelen for fine friluftsopplevelser lavere. I tråd med autorisasjonskravene for Nasjonale turiststier, er det lagt opp til at t-banen skal være den som får folk til og fra turmålet.

– I prosjektet har vi også tatt initiativ til en oppgradering av stasjonen på Frognerseteren. Dette er en t-banestasjon som får besøk av veldig mange turister – uten at de tas i mot på en veldig trivelig måte. Her er det stort rom for forbedre utsikten og å skape en attraksjon som er langt mer innbydende enn den framstår i dag, sier han.

Autorisasjonskravene omfatter også punkter som går på besøksforvaltning og stislitasje og formidling av naturverdier.

LES OGSÅ: Blir dette den nye, trygge skoleveien?

Her kan det bli ulovlig å parkere

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...