Kan gå glipp av viktig redningsaksjon for Holmendammen

GROR OG GROR: Nordenden av Holmendammen er utsatt viser fra venstre: Camilla Wilhelmsen sammen med representanter for Holmendammens Venner, Bodil Strøm og Bjørn Alstad Wangen. Se svanen på reir i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken
I september skal Holmendammen tappes ned. Det kan bli redningen for dammen, men krever aksjon fra kommunens side.
Publisert: 14.05.2019 kl 18:00
Sist oppdatert: 16.05.2019 kl 09:12
HOLMENDAMMEN: Leder av Holmendammens Venner, Bjørn Alstad Wangen, gjør alt for å få mudret Holmendammen når den først skal tappes ned i forbindelse med inspeksjon av demningen. Med midler fra Oslo Elveforum, Ris Vel og fra egen lomme har Bjørn Wangen fått Sweco til å analysere bunnforholdene i Holmendammen, som gir føringer for mudring av den delvis gjengrodde Holmendammen. Det er særlig nord i dammen forholdene begynner å bli prekære.
Stille fra kommunen
Rapporten er klar og skal oversendes Bymiljøetaten. Nå er det opp til kommunen å søke Fylkesmannen om mudring på tørt land i forbindelse med nedtapping av dammen. Og det haster for å kunne få behandlet søknaden, slik at tiltak kan utføres mens dammen er tappet ned. Å kunne mudre på tørt land mens dammen er tappet ned, gir store fordeler i forhold til å mudre når dammen har normal vannstand. Fra kommunens side er det svært stille i følge Wangen.
- Men byråkratiets kvern maler langsomt. Som tidligere sagt og som Akersposten skrev om i 1993. så lovet representanter for Oslo kommune at de skulle gjøre alt for å redde Holmendammen fra å gro igjen. Gjennom alle disse årene har nordenden grodd igjen og øyene i dammen har mer eller mindre blitt en del av land og vi kan gå langt ut i Holmendammen med støvler på. Nå har vi altså sjansen til å få mudret, men alt avhenger av hva kommunen med Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten gjør, sier Wangen, som beklager at BYM ikke svarer på flere henvendelser og spørsmål om status i saken om mudring.
Les også: 2016: Holmendammen gror igjen og igjen

INGEN ØY LENGER: Svaneparet må finne seg i at den trygge øya mer og mer blir en del av landet som vokser opp rundt. Foto: Vidar Bakken
Ber byrådet om garantier
Nestleder i byutviklingskomiteen i rådhuset, Camilla Wilhelmsen (Frp), har i likhet med Wangen i flere omganger henvendt seg til byråd, Fylkesmannen og etater for å få fortgang i saken.
- Ved siden av å få godkjent en søknad om mudring står det og faller på å få midler til å gjennomføre tiltaket. Jeg har bedt om garantier fra byrådet om at midler til mudring av Holmendammen må komme i revidert budsjett om ikke Bymiljøetaten kan avsette midler innenfor eget budsjett. Byrådet må sørge for at det så raskt som mulig kommer en tiltaksplan og kostnader knyttet til denne på plass, ellers er vi like langt, sier Wilhelmsen, som berømmer Bjørn Wangen for hans arbeid med Holmendammen og ikke minst at han har fått Sweco-rapporten på plass.
Les også: Denne idyllen kan gå tapt

KAN VADE UTOVER: I store deler av nordenden har bunnen nådd helt opp mot vannflaten. Foto: Bjørn Wangen
Hvem gjør hva?
- Rapporten fra Sweco (Se oppsummering nederst i saken) kommer totalt på cirka 35.000 kroner. På et tidligere tidspunkt lovet kommunen å vurdere om man skulle ta disse kostnadene. På tross av mange purringer, har man ikke kommet med noen tilbakemelding. Det er i det hele tatt svært vanskelig å få svar fra Bymiljøetaten (BYM) om fremdrift i saken. Sweco-rapporten gir grunnlaget for det videre arbeidet, men da må etaten komme på banen, understreker Wangen.
- Norges Vassdrags og Energidirektorat har gitt klarsignal til nedtapping. I september i fjor skriver BYM at de er i dialog med Vann- og avløpsetaten og kommer til å jobbe for å få til en mudring når de skal inn og gjøre tiltak i dammen, men hva som skjer videre vet vi lite om. Vi vet ikke en gang sikkert om hvilken etat som skal søke Fylkesmannen om mudring eller utarbeide tiltaksplanen, fortsetter Wangen.
- Jeg forventer at byrådsavdeling for miljø og samferdsel får fortgang i denne saken. Holmendammen er kommunal, og det er kommunens ansvar å mudre dammen og ta de prøver og søke de instanser som er nødvendig for å foreta arbeider. Dette er en unik mulighet for å få gjort noe med Holmendammen. Jeg skal følge opp saken politisk, sier Wilhelmsen.
Les også: Tre millioner er alt som skal til

IKKE LENGER MULIG: For mange år siden kunne man svømme rundt i området hvor Camilla Wilhelmsen og Bjørn Wangen i dag kan gå langt utover med gummistøvler.
Mange fordeler
- Jeg håper at politikerne også ser hvilke fordeler mudring vil være for Holmendammen som fordrøyningsbasseng i tider hvor vi har forsterket nedbør. Vi vil også få tydeligere øyer som gir trygghet for vadefuglene våre. Bare se på reiret hvor svanen ligger. Øya er så å si blitt landfast. Det er også håp om at Holmendammen kan få badevannskvalitet igjen når eventuelt forurensede sedimenter blir fjernet. Tenk at kommunen i sin tid bekostet en flott sandstrand med brygge i nordenden her. Det var et populært badested. Det er naturligvis for lengst borte.
- Alle er enige om at mudring av dammen er en god løsning, men noen må ta ansvar for at den blir gjennomført. Nå haster det virkelig. Vi skal ha et møte med byrådsavdelingen for miljø og samferdsel den 29. mai. Vi håper det vil gi støtet til at etatene blir pålagt å gjøre noe aktivt i denne saken, sier Wangen.
Akersposten har i flere omganger forsøkt å få kontakt med ansvarlig i Bymiljøetaten per telefon, sms og mail, uten å oppnå kontakt.
Oppsummering av Sweco-rapporten:
Forurensningssituasjonen i Holmendammen reflekterer det som kan forventes fra et vann i bymiljø, med diffus forurensning i form av PAH og tungmetaller. Det er ingen spesifikke forurensningskilder som kan påpekes, men nylige episoder med lekkasje fra fyringstanker og anleggsarbeid viser at dette kan ha forekommet flere ganger opp igjennom årene. Forurensningssituasjonen forutsetter at det utarbeides en tiltaksplan for mudring av forurenset sediment før det kan gjøres mudring i dammen. Det bør også tas nye prøver av sediment etter mudring er gjennomført for å vurdere forurensningssituasjonen etter tiltaket. Dersom sediment etter mudring også er forurenset må det vurderes om det skal gjennomføres tildekking av gjenliggende sediment”.
Les også: