Akersposten

– Jeg visste jeg ønsket å jobbe med mennesker

Ole Jørgen Frydenlund vurderte å bli fysioterapeut, men det ble kinesisk i stedet. Foto: Hanne-Karine Sperre

Hans store drøm er å skape et vestlig-medisinsk sykehus, som i tillegg benytter kinesisk urtemedisin og akupunktur i behandlingene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2018 kl 12:41

KRAGSKOGEN/COLOSSEUM: Ole Jørgen Frydenlund (45) er oppvokst i Kragskogen på 80-tallet. Han vandret årene gjennom barnetrinnene på Huseby, ungdomsårene på Hovseter og deretter Persbråten. Han forlot det veldrevne, barnevennlige sameiet med gjesteparkering, bilfrie soner og nærhet til marka, til fordel for kinesisk medisin og studieturer til Kina.

I dag, etter 18 års fartstid med nåler, med spesialisering på øyesykdommer, kan Frydenlund vise til en erfaringsbase som tegner kunnskap om en spennende livsfilosofi. For det er akkurat det akupunktur er, forteller han.

– Det er tilfeldigheter at jeg havnet her, men jeg visste at jeg ønsket å jobbe med mennesker. Jeg vurderte også en tid å bli fysioterapeut, men jeg ønsker meg noe mer enn bare fysisk behandling. Jeg er opptatt av en helhet, og ble nysgjerrig på akupunktur og dens filosofi og praktiske anvendelse i moderne medisin.

Det er fredag ettermiddag, og Frydenlund er travel der han behandler fire pasienter for øyeplager. Mellom slagene forteller han entusiastisk om hvilken stor verden akupunktur er. For det er mer en nålstikking, smiler han. Akupunktur er en filosofi, hvor tradisjonell kinesisk medisin ikke er opptatt av den enkelte faktor, men av hva som henger sammen og hva som gjensidig påvirker hverandre.

Jobbet i Kina

– Jeg har jobbet med akupunktur på Balderklinikken, som er en komplementær medisin-klinikk, siden tidlig i 2000. Etter hvert ble jeg daglig leder av klinikken, og jobbet 80 prosent av tiden med driften. Men etter 18 år med flere studieturer til Kina, og etter hvert opphold på Eye Hospital i Beijing, har jeg nå tilegnet meg inngående kunnskap og erfaring om hvordan jeg kan behandle øyelidelser med akupunktur, og ønsket derfor å satse på egenhånd.

I 2015 forlot Frydenlund Oslo, for å starte opp St. Olav Eye Clinique i Tønsberg, i samarbeid med Erik Vinje Olbjørn. Dette er den første norske klinikken hvor et kinesisk sykehus stiller med medisinsk fagkompetanse, forskere, professorer, leger/øyeleger.

– Vi har knyttet bånd, og derfra etablert et behandlingstilbud hvor vestlig medisin kombineres med akupunktur og kinesisk urtemedisin, til det vi kaller integrert medisin, forteller Frydenlund.

For å treffe et større marked har klinikken også åpnet i Sørkedalsveien 10A i Oslo.

– Mange av de jeg behandler, er eldre. Typiske plager er AMD (aldersrelatert makuladegenerasjon), tørre øyne, tunnelsyn, grønn stær, optisk dystrofi. Ole Jørgen legger til at grå stær-pasienter opereres raskt på Ullevål, han behandler derfor ikke dette.

Inne på et svalt rom i fjerde etasje i Sørkedalsveien 10A ved Colosseum Senter ligger pensjonisten Jon på en benk. Han forteller at han har vært plaget av glaukom, grønn stær, i noen år. Medisinene han brukte, begynte å virke dårligere, og i 2016 begynte han i behandling hos Ole Jørgen. Etter 14 dagers tid gikk trykket på øynene nedover. Han reiser til Oslo fra Østfold hver uke og er veldig fornøyd med den hjelpen han får hos Frydenlund, smiler han.

Dyslektiker

– Jeg er selv dyslektiker, forteller Frydenlund. Selv om dysleksi ikke er en sykdom, så er det en lidelse. Det innebærer vansker med for eksempel å lese og skrive. Tilstanden innebærer en svekkelse i hjernens evne til å omforme skrift som øynene oppfatter, til meningsfylt språk, og motsatt omforme muntlig språk til skrift, fortsetter han.

Dysleksi er den mest utbredte av alle lærevansker hos barn. En lærevanske er et fenomen som forårsaker et sprik mellom barnets evner og barnets prestasjoner.

Under studietiden jobbet jeg på øyeavdelingen på Ullevål, noe som resulterte i at jeg ønsket å jobbe med øyelidelser. Jeg er fortsatt allmennpraktiker, og behandler urinveisinfeksjoner, pollenplager, muskel- og skjelettplager, men jeg har spesialisert med på øyne, understreker han.

Samarbeid med øyesykehus i Beijing

– Akupunktur påvirker sirkulasjonen, som påvirker næring til synet, og netthinnen, beskriver Frydenlund.

På øyesykehuset i Beijing behandler de 1250 øyepasienter daglig, sykehuset fungerer som et vanlig, vestlig-medisinsk sykehus, men i tillegg benytter de kinesisk urtemedisin og akupunktur i behandlingene, slik at pasienten for den mest optimale behandlingen.

– Dette er noe vi drømmer om å få til i Norge.

– Sykehuset ligger i den kinesiske storbyen og er et førsteklasses sykehus i verdensmålestokk, som har mange ulike funksjoner med klinisk praksis, forskning og undervisning. Flere oftalmologiske komiteer og foreninger er også knyttet til sykehuset. Samarbeidet med dette sykehuset innebærer at det settes høye krav til gjennomføring, men også til vårt eget arbeid når vi nå skal bygge fremtidens behandlingstilbud for våre pasienter, avslutter han.

Ulike øyeplager

Akupunkturbehandling kan være med på å lindre en rekke ulike øyelidelser, beskriver Frydenlund, mens han setter nåler i foten til Eva (27). Hun forteller at hun for fire år tilbake hadde høy feber, og at hun i etterkant av dette har vært plaget av at det svir i øynene når hun leser. Hun søkte hjelp og lang tid endte hun opp hos Frydenlund, som legger til at Eva plages med nedsatt utholdenhet på øynene.

– Hun er i gråsonen, forteller han. – Hvis det ikke foreligger bedring innen ukers tid, må vi vurdere annen behandling.

– Jeg søker alltid erfaring hos en professor i Beijing, legger han til.

Annette Heggemsnes er selv akupunktør, og jobber med spesialisering innen ufrivillig barnløshet (infertilitet), graviditet og mor-barn-helse. Hun har selv bred erfaring på sitt felt, alle aspekter ved det å unnfange og bære fram barn, og vet verdien av spesialisering.

– For meg ble det naturlig å oppsøke Frydenlund fordi han nettopp har spesialisert seg. Jeg er plaget av en blanding nærsynthet og langsynthet, og det er naturlig nok viktig for meg å få god hjelp til dette. Etter første behandling lettet tåken, synet klarnet opp. Det var magisk, smiler hun.

Kvalitetssikring

Frydenlund legger til slutt til at det er viktig å påpeke at de ikke er kvalifisert til å stille diagnoser eller utrede øyesykdommer. Derfor samarbeider de med flere dyktige optikere, som kan gjøre undersøkelser og eventuelt henvise til øyelege. På den måten kvalitetssikres hele behandlingen, og i tillegg blir behandling fulgt tett ved jevnlige konsultasjoner hos optikere og øyeleger.

– Jeg søker alltid tett og nært samarbeid med øyeleger og optikere. Dette samarbeidet er viktig for meg. Ved oppstart av behandlingen er det viktig for vurdering, diagnose og statusorientering, og videre er det også viktig for å kunne validere effekten av akupunkturbehandlingen hos oss.

Samarbeidet med det kinesiske storsykehuset Eye Hospital har gitt stor legitimitet til denne integrerte måten å behandle øyelidelser på, som igjen har resultert i at vestlig medisin og det norske fagmiljøet har fattet interesse for samarbeidet.

-– Dette gir St. Olav Eye Clinic en betydelig formell anerkjennelse. Dette tar vi som en solid akkreditering av arbeidet vi gjør og ser at det samtidig gir oss en betydelig formell dra kraft til å drive øyeklinikken og tilby lindrende behandling til norske øyepasienter.

Dagen er ikke over for Frydenlund, og han forsvinner inn på et rom med en ny pasient.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...