ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Jeg skal ikke ut i skogen med en gutt!

TAR FORHOLDSREGLER: Ullern-jentene Emilie Arvik Hansen (t.v), Celine Vo (midten) og Rikke Bjørneng er bevisst på farene som lurer i forbindelse med russefeiringen. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Russejenter er spesielt utsatt for voldtekt og overgrep. Men de tøffe russejentene om bord i bussen «On the run» vet hvordan de skal få ufine mannfolk til å gå hjem med halen mellom beina.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2016 kl 18:04

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Russetiden er starten på resten av livet, og tenåringers siste mulighet til å være ung og dum. Alle tiders, eller hva?

– Det har vært en ganske ekstrem utvikling de siste årene. Det handler om pengebruk, alkohol og dessverre har det vært mye snakk om voldtekt, sier russejente Celine Vo (18) ved Ullern videregående skole.

Mentalt forberedt

For festrelaterte overgrep utgjør den desidert største andelen av anmeldte voldtekter her til lands. Det får mange av tenåringsjentene i det trillende diskoteket «On the run» til å ta forholdsregler.

– Jeg skal ikke ut i skogen med en gutt, så greit er det. Det hjelper også å være på buss, for da vet du – og særlig foreldre – at man er med en gruppe hele kvelden, sier Celine.

LES OGSÅ: De gir blanke i russeknuter – ruller heller med foreldrene

Jenter mellom 17 og 25 år er ifølge politiets statistikker de som har høyest risiko for å bli utsatt for voldtekt. Avslutningen på 13 års skolegang består som kjent av mye fest og moro, som får mange ungdommer i Oslo vest til å være ekstra bevisst på sikkerheten.

– Det er en stor bekymring for det med voldtekt. Det er mange som tenker «at det aldri skjer meg», men så skjer det med hvem som helst, sier Celine.

Én for alle, aller for én

Russejentene som møter Akersposten.no, understreker gjentatte ganger viktigheten av å ta vare på hverandre i ukene frem til 17.mai – spesielt dersom en selv, kompisen eller venninnen får for mye å drikke.

– Vårt fellesskap om bord i bussen er veldig sterkt, og vi passer på hverandre. Hvis noen skal ut og gå, er det slik at «da blir vi med deg», sier Emilie Arvik Hansen (18).

– Vi har vært dyktige til å passe på hverandre i oppbyggingen av russebussen. Vi ser jo realiteten som er der ute, selv om det ikke er så morsomt å ta hensyn til i russetiden. Det er ikke hva vi i utgangspunktet burde bekymre oss for, men det må man, forteller de partyklare tenåringene.

Saken fortsetter under bildet.

Ingen av jentene som akersposten.no møter denne ettermiddagen, har fast følge. Russetid er ofte synonymt med flørting, men skal vi tro ungpikene på «On the run» er ikke intensjonen å finne den store kjærligheten i løpet av tre uker med ablegøyer.

– Det er ikke noe mål å finne seg kjæreste, som i seg selv vil være veldig overambisiøst. Men forhåpentligvis får vi det litt gøy, sier Celine.

Mange voldtektssaker

Ved stiftelsen DIXI Ressurssenter Oslo, som blant annet jobber for å hjelpe voldtektsutsatte og deres pårørende, samt drive holdningsskapende arbeid, kommer det hvert år inn flere saker om voldtekter i russetiden.

– Uoversiktlige festområder og rus gjør at man kan bli mer sårbar for å bli utsatt for voldtekt. Det er derfor god grunn til å ta dette på alvor, sier sosionom Lisa Arntzen i DIXI Ressurssenter til Akersposten.

Hun forteller at «Amnesty International Norge» de siste årene har hatt et samarbeid med russen om kampanjen «Nei er nei». Det forebyggende arbeidet har angivelig bidratt at flere russ er opptatt av problemet.

– Det viktigste rådet er å ta vare på hverandre, både gutter og jenter. Samtidig syns vi det er viktig at foreldre og lærere tar sin del av ansvaret for å gi barn og unge god seksualundervisning og samtale om respekt og grensesetting.

– Vi må huske på at ungdommene ikke er født med denne kunnskapen, og derfor må vi voksne forberede dem godt før de står midt i en seksuell relasjon og er usikre på om det er ok å gå videre, avslutter Arntzen.

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Med hjertet i halsen på skolevei på Vinderen

Gir blanke i russeknuter – ruller heller med foreldrene

Foreldrenes gave til vennskap på Bestum skole
Ullerntunet: – Hva var det vi sa?

Nøkkelord