Akersposten

– Jeg ønsker å være den lille, litt irriterende myggen

Akkurat da Arne Sommerfeldt tenkte at han skulle roe litt ned, kom han over sitt siste prosjekt, mobiltelefoner! Foto: Fredrik Eckhoff

Da Arne trodde han skulle trappe rolig ned på jobb, skjønte han ganske raskt at det ble for rolig. Han valgte i stedet å gi seg løs på nok et eventyr!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2018 kl 14:40

RØA/HOLMEN: Han er en ekte gründer og har alltid vært det, Arne Sommerfeldt (66), oppvokst på Abbedikollen, nå Holmen-beboer.

Kastet seg tidlig uti det

Før vi avslører mer om Arnes siste store prosjekt, går vi nærmere 50 år tilbake i tid. Han var knapt nok tørr bak ørene da han valgte å forlate det trygge redet og flytte til Gøteborg. Planen var at han skulle utdanne seg til elektroingeniør, og for å spe på budsjettet opptrådte han som trubadur på en kro.

– Jeg fikk spørsmål om å overta driften av kroen. Da var jeg 18 år. Å, joda, jeg sa ja til det, sier Arne.

Det skulle bli fire innholdsrike og lærerike år, men noe mer utdannelse ble det ikke. Etter fire år gikk han imidlertid lei.

– Jeg kom ut av det uten skandaler og dro tilbake til Oslo, sier han. Da var han allerede erfaren i utebransjen, og veien videre gikk til Olav Thon, som eide flere utesteder i Oslo. Arne var i noen år assisterende bestyrer på legendariske steder som Ridderhallen i Torggate og Jegerhallen i Teatergata.

– Jeg kom vel stort sett hjem fra jobb idet morgenutgaven til Aftenposten ble levert på døren. Men jeg var ung, og det gikk veldig greit, sier han.

Åpnet in-sted

Da utestedet Loftet skulle åpnes på Hotel Continental sent på 70-tallet, var Arne sentral.

– Jeg fikk sjansen til å være med på prosjektering og oppstart av Loftet. Vi tok det som var et museum og lagde restaurant og diskotek. 12. oktober 1977 åpnet vi, og det ble raskt in-stedet i Oslo. Da var jeg daglig leder og fremdeles midt i 20-årene, sier han.

Der var han med og startet den kjente «Mandagsklubben», noe som faktisk ble den største omsetningskvelden i uken.

– Det var kvelden for musikere og folk i showbusiness. Det var strengt fotoforbud, og mange plateselskaper kunne trygt ta med seg artister dit uten å være redd for å bli tatt bilder av.

– Det var vel en og annen kjendis på besøk?

Ja, de var der alle sammen. Abba var der, Cliff Richard, Thin Lizzy, John Lennon. Og alle de kjente norske musikerne. Det ble jo sånn at alle gjerne ville inn dit. Så vi et fotokamera, var det rett ut. Artistene var ikke der for å bli tatt bilde av, sier han.

Nytt legendarisk utested

Etter to år på Loftet tok Arne en sving innom SAS Catering på Fornebu, og det tok ikke lang tid før han fikk muligheten til å være med på oppbyggingen av SAS’ nye flykjøkken i Kuwait.

Det ble fire år i utlendighet, og da han kom hjem, ble han trukket inn i utelivsbransjen igjen.

På slutten av 80-tallet ble Barock i Universitetsgaten et av de hotteste stedene å gå, vegg i vegg med showscenen på Humla. Arne var i ett år daglig leder for begge disse stedene, og alle som kjenner Barock fra storhetstiden, husker Champagneklubben.

– Kjøpte man champagne på tre liter eller mer, fikk man navnet sitt inngravert på et skilt på veggen. Det holdt ikke med magnumflaske, den måtte være stooor, smiler Arne, som ikke umiddelbart vil vedgå at det var han som fikk ideen til dette klassiske jappetids-jippoet.

– Men jeg var med på det, smiler han. – Det var mange som var ivrige på å få navnet sitt der, og etter børskrakket var det en del som tok kontakt og nesten gråt for å få navnet sitt bort igjen.

Brødepoken

Etter året på Barock var det slutt på utelivsbransjen for Arne Sommerfeldt. Gründeren i ham våknet for alvor da han kom over en helt ny trend, som ikke hadde fått fotfeste i Oslo ennå.

– Vi var de første som startet med bakeoff, og jeg hadde fått agentur med franske Grand molin de Paris. Vi satte i gang flere butikker i Oslo, hvor vi bakte i butikken ut i fra halvfabrikata. Etter et år hadde vi fire butikker, som vi kalte Delifrance, sier han.

Så vellykket var konseptet at Narvesen syntes det var så spennende at de kjøpte agenturet og den lille butikkjeden.

Over til vin

Gjennom mange år i utelivsbransjen hadde Arne bygd opp god kjennskap til vin, og det er det han har drevet med siden 1991.

– Jeg ble ansatt i Saga Trading og jobbet med vin og brennevin, som daglig leder i 15 år. Da fikk jeg lyst til å starte noe eget, og det ble Bevco.

Med kremlikøren Dooley’s som flaggskip, i tillegg til viner fra hele verden, har han holdt dette firmaet gående siden 2006 fra kontoret på Røa.

I fjor ble Bevco solgt til Arcus, men Arne sitter fremdeles igjen med noen vinagenturer gjennom sitt andre firma, Zarepta.

– Der har jeg noen hyggelige agenturer som jeg kan leve av, sier Arne, som hadde en klar plan med å selge unna deler av virksomheten.

Ikke rare nedtrappingen!

– Jeg hadde jo tenkt å ta det litt mer med ro. Men det viste seg at jeg er ikke skrudd sammen sånn. Så kom jeg over VKWorld i et blad. Jeg tenkte at det var jo morsomt!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tre modeller er klare på nettbutikken. Den til høyre er helt ny og på vei fra Kina i disse dager. Foto: Skjermdump

– Men mobiltelefoner, Arne? Du har erfaring fra utelivsbransjen, fra vin, brennevin og halvstekt brød? Hva kunne du om mobiltelefoner?

– Nei, egentlig nesten ingenting! Og jeg har vel valgt å konkurrere i den mest konkurransepregede bransjen som fins. Der er derfor det er moro, å gjøre ting på litt andre måter, sier han.

Det første han gjorde, var å kjøpe en telefon på nett fra den kinesiske produsenten.

– Jeg måtte teste den. Den er litt annerledes enn konkurrentene, men jeg ble veldig fornøyd! Hovedgrunnen til at den er billigere, er at den selges fra oss som importør.

Han sendte avgårde en epost til Kina for å finne ut av om det var noen mulighet for å få agenturet for Norge.

– Jeg trodde ærlig talt ikke at vi skulle få det. Men deg gjorde vi!

– Du sier «vi», men du mener vel egentlig «jeg»?

– Ja, men jeg liker å si «vi». Selv om jeg er alene i firmaet, er man alltid et «vi». Nå sitter jeg for eksempel i et kontorfellesskap, og jeg samarbeider med andre firmaer, som hjelper til med for eksempel nettbutikken. Jeg suger til meg inspirasjon overalt, sier Arne, som ikke orker tanken på hjemmekontor.

– Nei, jeg hadde aldri orket å jobbe hjemmefra og vase rundt i slåbrokken. Jeg liker å være del av et fellesskap. Derfor blir det alltid «vi».

Liten Arne på hver skulder

Med sitt agentur på den kinesiske mobilprodusenten og sin nyåpnede nettbutikk, har Arne tatt steget inn i en bransje med enorme, verdensomspennende milliardkonserner, som Apple, Samsung og Huawei.

– Konkurrentene er så store, og de har store ressurser. Jeg ønsker bare å være den lille, litt irriterende myggen. Hvis jeg blir den store vepsen, tar de livet av meg, sier Arne, som forklarer hva som skjer når gründeren i ham får en idé.

– Det første skrittet tar jeg veldig ofte på impuls. Da er det gründeren som våkner. Jeg har opplevd å være helt på hæla økonomisk, måttet selge leilighet for å få det til å gå. Men det nytter ikke å sitte å synes synd på seg selv.

– Så, når jeg først har fulgt magefølelsene, må jeg sette meg ned og regne og tenke, sier Arne. Han forteller om sine to små «følgesvenner». Han har nemlig en liten «Arne» sittende på hver skulder.

– Jeg har han som sitter og sier,«Arne, dette er gøy, det må du gjøre!». Det er han sitter på høyre side. Han på venstre skulder sier «Arne, dette er farlig!». Men han er litt mindre, smiler han. – Og så kan det hende at jeg går for det.

Modellene

Og det har han altså gjort denne gangen. Nå har den erfarne gründeren nettbutikk godt i gang, hvor han i første omgang har satset på tre modeller av Vkworld. Bevisst har han fokusert mest på VK7000, den som antakelig skiller seg mest ut fra konkurrentene. Den er litt større, kraftigere, tåler vann og støt.

– VK7000 er for eksempel for friluftsfolk og håndverkere. Den tåler omtrent alt, og den er litt tøff i designen, sier han og løfter den opp fra bordet og kjenner litt på den. Han nikker fornøyd til egen telefon.

Den neste telefonen heter S8 og ligner mer på flere av de andre smartmobilene som er på markedet.

Den tredje telefonen er snart på vei fra Kina, og Arne gleder seg til å få se, kjenne på og teste ut K1.

– Den er helt ny, og den er for eksempel for den fotointeresserte. Den skal ha litt egenart og personlighet, mener Arne og forteller mer om produsenten, Vkworld.

– De er relativt unge mennesker, og de startet opp rundt 2011. Dette er ikke i en bakgård, understreker han. – Det er stort, og det er rent og pent. Det virker veldig ordentlig. Jeg merker at hele prosessen er veldig god. De snakker litt rart engelsk, men det må jeg godta. Jeg skjønner hva de sier!

Arne snakker sjelden om telefoner, han snakker om smartmobiler.

– Det var en som sa til meg at det med selve telefon er ikke så viktig, det er alt mulig annet man kan bruke den til. Telefondelen er jo egentlig bare en app. Dette er en liten pc, som er smart. Den er faktisk dritsmart. Også er den mobil. Dermed er det en smartmobil.

Litt veldedighet

– Og når man bestiller smartmobil hos deg, må man foreta et lite valg, har vi skjønt?

– Å ja. Det stemmer! Vi valgte å gjøre det slik: Når man har kjøpt telefonen, går 100 kroner av kjøpesummen til én av fire veldedige organisasjoner. Man får spørsmålet om å velge blant fire organisasjoner, sier han.

– Kunden bestemmer hvilken av disse fire Vkworld gir pengene til. Man kan altså ikke få den 100 kroner billigere og droppe dette! sier Arne bestemt.

– Hvorfor?

– Jeg tenker at jeg har hatt det så mye gøy selv i livet, og når man tenker på alt den skiten for eksempel Leger Uten Grenser står i rundt i verden hver dag... Jeg har sånn respekt for dem, sier han og røper at Leger Uten Grenser altså er en av de fire man kan velge mellom.

Ikke en uke helt fri

Arne Sommerfeldt hadde tenkt å trappe ned, han trodde han hadde «gründet» for siste gang. Han trodde han skulle tilbringe mer tid på sin lille «hytte inne i de dype skoger», som han kaller stedet han trekker seg tilbake til en gang i blant for å slappe av, tenke og fiske litt.

– Ja, jeg tar meg selv i å tenke noen ganger, «hva er det jeg holder på med?» Jeg er jo 66. Men det er en gøy-faktor i dette, sier mannen som har jobbet hardt siden han fikk driften av en svensk kro dumpende i fanget da han var 18.

Arne er nesten alltid «på». Han er aldri langt fra telefonen, eller smartmobilen, og eposten.

– Man har jo egentlig aldri helt fri. Jeg er alltid tilgjengelig. Jeg kan ikke huske at jeg har tatt en eneste uke helt fri, uten å ha hatt noe med jobben å gjøre. Jeg har jo ikke akkurat masse folk som kan gjøre tingene for meg. Og det er akkurat det jeg trives best med, sier han.

– Jeg kan ikke tenke meg noe mindre spennende enn å bli pensjonist på heltid. Hva skal jeg gjøre da? undrer han og stopper et øyeblikk litt opp.

– Prisen jeg har betalt, er at jeg ikke har skaffet meg min egen familie. Selv om det har vært nære på flere ganger, sier han. – Men jeg har syv søsken. Én er hel og resten er halve, men vi føler oss som hele! Når jeg sier til folk at jeg har to søstre som er like gamle, men ikke i familie med hverandre, da må de gjerne tenke litt.

– Jeg har i årevis vært klatrestativ for nevøer og nieser. Jeg var ikke han som ble plassert borte i hjørnet i familieselskapene, smiler han.

Ser fremover

– Hvor er Vkworld i Norge om tre år?

– Hva som er målene våre? Vi er veldig fornøyde hvis vi selger 2-3000 smartmobiler i 2019. Klarer vi å komme opp i femsifret, er vi kjempefornøyde. Men det er jo egentlig ikke noe. Det selges jo rundt 2,3 millioner smartmobiler hvert år i Norge.

I mellomtiden har ferskvannsørreten i vannene i de dype skoger antakelig litt mindre å frykte. Det er fremdeles noen år til Arne fisker på heltid.

Følg Akersposten på Facebook

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...