Akersposten

– Jeg husker jeg tenkte «hvordan skal jeg klare dette?»

Erik Sandvei ser tilbake på en hel karriere på Hovseter skole og har mange gode minner. Foto: Fredrik Eckhoff

Han følte seg slett ikke utbrent og lei. – Men jeg tenkte at jeg hadde vært der lenge nok. 36 år. Ingenting forandrer seg stort om jeg hadde jobbet et år til, sier Erik Sandvei. På Hovseter ungdomsskole er han nærmest som legende å regne.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2017 kl 13:06

HOVSETER/RØA: Alle som har gått på Hovseter skole de siste 36 årene, kjenner Erik Sandvei. Her har han vært lærer fra 1980, og i tillegg aktivitetsleder fra 1987 og inspektør fra 2002. Sandvei var engasjert i så mye at han var en som alle kjente.

Nå har Sandvei lagt skolegjerningen på hylla. Vi møter ham en solfylt senvinterdag hjemme stuen i Nordengveien på Røa, ikke så mange steinkastene unna det som var hans arbeidsplass fra 1980, frem til desember i fjor. Som nyutdannet lærer fikk han sin første jobberfaring på Barnevernsakademiet, men turen gikk raskt til Hovseter.

– Veldig ukomfortabel

– Husker du hvordan det var å være fersk lærer på Hovseter?

– Ja, jeg husker godt at jeg tenkte «hvordan skal jeg klare dette?». Det første året var jeg veldig ukomfortabel. Det var utfordrende, sier Sandvei. – Og det har vært det siden!

Gjennom 36 år som lærer har Sandvei sett at læreryrket utviklet seg i takt med tiden. Han sier at han i alle disse årene har opplevd at både foreldre og elever har hatt respekt for lærerne. Sandvei tror imidlertid ikke alle er helt klar over hvordan lærerhverdagen er.

– Som lærer skal man håndtere, styre, administrere, planlegge, undervise, arrangere foreldremøter og mye mer. Ingen som ikke er lærere, har begrep om hvor krevende og mangfoldig dette yrket er, sier han. – I dag konkurrerer skolen i tillegg mot underholdningsmaskiner, mobiltelefoner, pc’er… Det er mange distraksjoner, langt flere enn det var da jeg begynte.

– Jeg traff en gammel elev, som nå hadde fått barn i skolealder. Når man får egne barn på skole, merker man at de håper veldig at barna får gode lærere! sier han.

– Hva med foreldrene? Har de endret seg i disse årene?

– Foreldre kan være mer kravstore enn de var før, de er raskere på labben og tar lettere kontakt, sier han. – Men i bunn og grunn har vi på Hovseter alltid hatt veldig stor oppbacking fra foreldrene. De er støttende til skolen vår. Vi har alltid følt en veldig sterk støtte fra familiene.

Den viktige idretten

Når man snakker med dem som kjenner Erik Sandvei, kommer de raskt inn på idrett. Men gymlærer var han aldri. Fagene var norsk, musikk og samfunnsfag – og ballspill valgfag.

Den svært så idrettsinteresserte læreren har likevel etterlatt seg et realt fotspor innen idretten på skolen.

– Jeg var ikke gymlærer, men aktivitetsleder, og hadde ansvar for idrettsdager, turneringer, skolelag, stafetter og volleyball. De som ikke hadde meg i fag, husker meg fra idretten, sier han.

Erik Sandvei har selv en solid idrettskarriere å se tilbake på. Som bandyspiller har han spilt seks NM-finaler for Ullevål og vunnet tre av dem. Han har dessuten over 40 landskamper på CV’en. Bandyspillingen har han fortsatt til langt opp i godt moden alder.

– Jeg spiller fremdeles litt veteranbandy på Røa, sier han.

Idrettshelter fra Hovseter

Han hadde en sentral rolle i arbeidet for å få rehabilitert Hovseterhallen, som sto klar igjen, ny og skinnende, i 2009. Da inviterte Sandvei mange av sine og Hovseters tidligere elever for å feire åpningen.

Hedret skolen da Hovseterhallen åpnet i 2009: Bak fra v: Henriette Steenstrup (skuespiller), Christian «Kikkan» Waaler (bandyspiller), Nils-Torolv Simonsen (roer) og Martin Johnsrud Sundby (langrennsløper). Til venstre foran: Sebastian Ingebretsen (telemarkkjører), Jonna Støme (komiker) og Anders Rønnevig (fotballspiller). Foto: Privat

Skolen har mange tidligere elever som har hevdet seg svært godt, som padleren Knut Holmann med både OL- og VM-gull, verdens beste skiløper Martins Johnsrud Sundby, roeren Nils-Torolv «Nito» Simonsen (OL-finalist), stavhopperen Cathrine Larsåsen (åtte NM-gull), bandylandslagets kaptein Christian «Kikkan» Waaler og fotballbrødrene Henrik og Anders Rønnevig. For å nevne noen.

Johnsrud Sundy, Larsåsen, Waaler og Simonsen var blant dem som møtte opp for å hylle sin gamle skole og kaste glans over den nye Hovseterhallen i 2009, og der møtte også kulturpersonligheter som Henriette Steenstrup og Jonna Støme opp.

Det er lett å merke at Sandvei er stolt av det de tidligere elevene har fått til, og han tror at årene ved Hovseter skole har lagt et godt grunnlag.

– Du følger godt med på tidligere elever?

– Ja, det må jo være lov å være litt stolt når jeg ser det Martin gjør. Eller Cathrine med sine åtte NM-gull. Eller Kikkan på bandylandslaget… Men jeg følger også med på andre! sier han og ramser opp andre som har stukket nesa si frem med suksess: De to Henriette’ne, Faye-Schøll og Steenstrup, Karpe Diems Chirag Patel. Og Live Nelvik, Nicolai Astrup, Mona B. Riise, Thomas Feldberg, Christian Skolmen, Thomas Ruud (operasangeren). Og Wasim Zahid, «Twitter-legen» fra Hovseter, med egen blogg.

Sandvei ramser opp og henter frem noen bilder. Etter 36 år og mange tusen elever er det nok av folk å følge med på.

– Jeg er god på navn, så jeg husker dem når de dukker opp i mediene, sier han.

Huskes fra idretten

Akersposten har tatt en prat med en av de nevnte idrettsutøvere, bandyspiller Christian Waaler, som altså gikk på Hovseter og har drevet det langt som bandyspiller, blant annet som proff i mange år i Sverige – og som selvskreven kaptein på landslaget gjennom flere år.

– Hvordan husker du Erik Sandvei fra tiden på Hovseter?

– På Hovseter skole var han en person alle visste hvem var. Han var veldig idrettsinteressert og hadde mye kunnskap om mange ulike idretter. Man merket en dyp kjærlighet til idrett, noe elevene hans fikk utbytte av, sier Waaler. – Jeg vil si han har vært en viktig faktor til mange Hovseter-elevers idrettsmeritter.

Waaler forteller at han også hadde Sandvei som trener i en periode.

– Jeg opplevde at han klarte å forklare meg veldig godt både lagtaktikk og individuelle mentale og tekniske råd. Han var aldri redd for å si ting rett ut. Erik var veldig ærlig. Man kunne også se at han har vært en veldig dyktig spiller selv, sier han.

– Viste seg som et menneske

En annen tidligere elev som har hyllet Sandvei, er Cathrine Zandjani (Kittilsen da hun gikk på Hovseter), nå rektor på Asker videregående skole. I en artikkel i Aftenposten i 2011 fortalte hun om drømmelæreren sin, Erik Sandvei på Hovseter.

– Han var faglig veldig flink, kreativ og snill. Dessuten så han elevene sine, sa hun om Sandvei, og hun ga seg ikke med det. Hun sa også at Sandvei var en som stilte opp hundre prosent, også utover det som var forventet.

– Klassen dro på hytteturer, satte opp forestillinger, var med på idrett, og han viste seg som et menneske, sa Zandjani om Sandvei.

Sove til klokken 13?

Sandvei har allerede rukket å kjenne på pensjonistlivet i vinter, og hva slags pensjonist er han? Den typen som setter seg på sofaen og stirrer i veggen? Og som sover til klokken ett?

– Neeei, smiler han. – Jeg har mye å gjøre! Jeg har mange interesser. Jeg står ikke opp klokken ett!

– Jeg er lysten på så mange ting. Én ting er å være i bevegelse. Trening, mosjon, idrett. Det er så mye som har vært lagt litt til side. Men jeg var på skitur senest i går. Nå blir det ski, bandy, svømming på Røa Bad. Til sommeren skal jeg sykle, spille golf, gå turer i marka. Og jeg skal padle!

– Golf? Er du typen til å spille seks-syv runder i uken?

– Nei, men det kan fort bli noen runder i uken, sier han og forteller at han ikke er blant dem som trener på golfsvingen innendørs hele vinteren. Men når våren kommer, tilbringer han en del timer på Grini Golfklubb, som er bare noen minutters kjøring unna.

– Det er mange som meg, som har drevet med sport som yngre, som detter ned på golfen, sier han og ramser i samme slengen opp enda flere hobbyer: Han synger i kor i Røa kirke, han leser mye, han spiller i bridgeklubb, og han er slett ikke ueffen ved pianoet.

– Jeg kan bruke mye tid ved pianoet, men det er kun til husbruk, for meg selv. Jeg spiller veldig mye Bach, sier han.

– Du leser mye? Hva har du på nattbordet akkurat nå?

– Nå har jeg akkurat lest en roman av Jørn Lier Horst. Jeg har også lest nylig en bok av Dag Olav Hessen om Carl von Linné. Også skal jeg lese boken til Stoltenberg. Det er ganske variert.

Vi sitter og ser utover hagen som er badet i tidlig vårsol.

– Å rydde og ordne her, det må jeg også gjøre. Jeg har noen prosjekter i hus og hage, som jeg aldri har hatt ordentlig tid til.

– Så i sommer kommer hagen til å fremstå striglet...?

– Nei, nei, absolutt ikke! Det er en økologisk hage. Den lever sitt eget liv.

Viktig bestefarrolle

I 36 år har han vært der for sine egne og mange andres barn. Nå merker han han trengs som bestefar, og i den rollen storkoser han seg.

– Vi har syv barnebarn, til dels fortsatt veldig små. Jeg har lyst til å være noe for dem. Jeg tror litt på det at barn har litt nytte av besteforeldrene sine, og jeg liker å være sammen med barn, sier han. – Nå kan jeg gjøre mer av det. Og det kan jo være til nytte for foreldrene. Jeg har gjerne et par avtaler i uken, etter skoletid.

Ikke bare-bare å gå i butikken

Kona Bjørg jobbet han i mange år sammen med på Hovseter, før hun meldte overgang til Voksen skole, der hun er rektor. Gjennom mange år har de blitt kjent med veldig mange.

– Ja, og vi har jo fulgt mange av de samme familiene, på Voksen og Hovseter. Vi kjenner mange familier!

– Hvordan er det å ta en tur på Røa Senter på en lørdag for eksempel? Dere må vel treffe kjentfolk hele tiden?

– Hehe, ja, og de er veldig hyggelig når gamle elever stopper og prater. Jeg kan ikke være misfornøyd med det! Det er noe av det som er hyggelig med å være lærer i nærmiljøet, sier han og forteller at det er mange lærere som velger å jobbe på en skole som ikke ligger i eget nærmiljø.

– Men jeg har alltid likt det. Jeg liker også å tenke at læreren er en viktig person i lokalmiljøet, smiler han.

– Det er noen å hilse på og snakke med hele tiden. Det syns jeg egentlig er litt morsomt. Det er litt sånn jeg er, og det er bare når jeg har skikkelig dårlig tid at det er litt vrient!

Hovseters fremtid

– Du har vært i 36 år på Hovseter. Tenker du mye på områdets utvikling? Hva med planene om å løfte Hovseter, som politikerne snakker om nå?

– Jeg tenker på alt som er tatt vekk derfra de siste årene. Baker, bank, frisør, post, dagligvare, ungdomsklubben. Det er så trist at klubben ble lagt ned. Badet skulle jo ligge på Hovseter. Hovseter kunne trenge badet. At alt skal til Røa, er litt dumt, sier han.

– Og at de har døpt om Hovseterhjemmet til Røahjemmet?

– Det forstår jeg rett og slett ikke noe av. Det mener jeg er å nedvurdere Hovseter-området, sier læreren. – Nå gjelder det å snakke området opp, ikke ned.

Der mange fokuserer på at Hovseter mange steder fremstår som grått og med stort behov for rehabilitering, ønsker Sandvei å snakke om det positive.

– Det er fantastisk pent mange steder på Hovseter. Og de har jo shinet opp flere steder… Nei, nå trenger Hovseter først og fremst et levende butikksentrum! sier han engasjert. – Dette er jo skolegården til elevene. Det ville være mye mer levende med et større butikkmangfold.

Stolt av ballbingen

Sandvei er en av dem som selv har påvirket i positiv forstand på Hovseter, ikke minst med å få anlagt ballbingen, som brukes en del i skoletiden, men mest utenom. Dermed er den et positivt tilskudd til barn og ungdom på Hovseter.

At det ble ballbinge på Hovseter skole, har Erik Sandvei mye av æren for. Foto: Privat

– Ballbingen ja, den er jeg stolt av. Akkurat nå, før jeg sluttet, fikk jeg Undervisningsbygg til å oppgradere ballbingen med nye nett. Den er et hjertebarn og skulle overlates i god stand, sier han. Det var i forbindelse med byggingen av den nye Hovseterhallen i 2009 han fikk gjennomslag for en ballbinge også.

Han skryter av Skanska, som sponset bingen med 100.000 kroner, og bydelens SaLTo-koordinator fikset tilsvarende sum fra bydelen.

Allestedsnærværende!

Erik Sandvei har opplevd og vært gjennom så mye gjennom 36 år på Hovseter skole, og du tenker kanskje at mye har vært idrett, og det har det. Men selv er han minst like opptatt av noe ganske annet.

– Som klasseromslærer har musikken vært viktigst. Norsk og samfunnsfag er viktig, men musikken har vært helt spesiell. Mine elever har satt opp mange forestillinger, ting som både de og jeg husker veldig godt, sier han og ramser opp flere oppsetninger.

– Musikalen Ungen for eksempel, sier han. – Med orkester kostymer, elever, det er noe av det største jeg har vært med på! sier han ivrig, før temaet skifter til juleballtradisjonen på skolen, hvor han naturligvis også har hatt en finger med i spillet.

– Og 17. mai-frokosten i aulaen for 10. klassingene. Det var mitt påfunn, sier han. – Jeg håper at tradisjonene fortsetter. Jeg har jobbet med å overlate disse til andre.

Ingen syvende far på lærerværelset

– Overlate til andre, ja. Du har vært pensjonist siden nyttår. Er du typen som stikker innom lærerværelset og sjekker om de klarer seg uten deg?

– Nei, jeg har ikke tenkt å dukke opp på lærerværelset hver 14. dag. Jeg forventer ikke at noen har tid til å snakke med meg.
Dessuten har jeg fått en bok med gode råd for pensjonister. Ett av dem er: Ikke oppsøk din gamle arbeidsplass!

Så tidligere kolleger på Hovseter skal slippe å ha Erik Sandvei sittende oppe i et horn på veggen på lærerværelset. Han er allerede godt i gang med en innholdsrik karriere som pensjonist.

LES OGSÅ: "Hovseter framstår som bedre enn Røa"

– Hovseter må prioriteres

Følg Akersposten.no på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...