ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Jeg ble overrasket og skuffet

Helsestasjonen i Bydel Vestre Aker oppgir stor innflytting av barn til bydelen og mangel på helsesøstre som årsak til at et halvt årskull med barn nå ikke får fireårskontroll. Foto: Fredrik Eckhoff

Det sier Kari-Anne Skarpaas, mor til en fireåring, etter at hun fikk beskjed om at helsestasjonen i Bydel Vestre Aker har droppet fireårskontrollen for et halvt årskull med barn. Leder for helsestasjonen innrømmer at bemanningen ikke strekker til, men har satt i gang strakstiltak.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2018 kl 14:58

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

VESTRE AKER: Skarpaas fikk seg en overraskelse da hun åpnet brevet fra helsestasjonen, datert 2. mai. Overskriften i brevet lød: «Manglende tilbud om 4-årskontroll ved Vestre Aker helsestasjon».

I brevet sto det videre: «Bydelen vil sterkt beklage at vi ikke har mulighet til å gi deres barn tilbud om 4-årskontroll, grunnet stor tilflytting til bydelen og mangel på helsesøstre.»

Det viser seg at for svært mange barn født høsten 2013, rundt en halv årgang med Vestre Aker-barn, utgår fireårskontrollen.

– Viktig kontroll

Skarpaas har selv eldre barn enn fireåringen, så hun vet godt hva fireårskontrollen går ut på. Hun jobber dessuten som styrer i Rønningen Kanvas-barnehage i Ullernåsen.

– Jeg vet dermed at denne kontrollen er viktig, spesielt for førstegangsforeldre og for barn som ikke går i barnehage, sier hun.

– Én ting er hva man snakker med barnehagen om, men det er ting vi i barnehagene ikke har kompetanse på, som de har på helsestasjonen, sier hun.

– Det kan være ting vi i barnehagen ikke fanger, og dessuten blir det jo vanskelig for barnehagene å samarbeide med helsestasjonen om for eksempel en femåring, hvis de ikke har sett barnet siden toårskontrollen. Det skjer mye på de årene.

Skarpaas viser til at barnehagene med foreldrenes samtykke kan utveksle informasjon om barnet.

– Men det er jo vanskelig for helsestasjonen å kjenne barnet hvis det ikke har vært der på for eksempel tre år, sier hun.

Ber barn få synet sjekket

I brevet skriver helsestasjonen også:

«Alle barn 0-5 år bør få tilbud om regelmessige konsultasjoner på helsestasjon. Jfr Nasjonal faglig retningslinje for det helsefremmende og forebyggende arbeidet i helsestasjon og skolehelsetjeneste. 4-årskonsultasjonen inneholder blant annet kartlegging av barnets språk og hørsel, sosial kompetanse, foreldrenes behov for tema som skal drøftes og testing av syn.

Retningslinjer for undersøkelse av syn, hørsel og språk hos barn anbefaler en synstest før barnet fyller 4,5 år. Vi ber dere ta kontakt med barnets fastlege for å få tatt en synsundersøkelse av barnet.»

Saken fortsetter under bildet.

Dette er brevet Kari-Anne Skarpaas og en rekke andre foreldre til fireåringer har fått den siste tiden.

Til slutt ber helsestasjonen foreldre ta kontakt pr. e-post om de har spørsmål eller temaer de ønsker å drøfte med helsesøster.

Brevet er underskrevet av Elin Kate Målsnes, tjenesteleder for helsestasjon og skolehelsetjenesten, og Edith Aars, avdelingsleder oppvekst i Bydel Vestre Aker.

Stopper nå utsendelser

Fredag ettermiddag snakker Akersposten med avdelingsleder Edith Aarst og ber om nærmere forklaring på hvorfor helsestasjonen ser seg nødt til å kutte ned på tilbudet til fireåringene. Aarst henviser til leder for helsestasjonen, Elin Kate Målsnes, og mandag kan hun bekrefte at planen opprinnelig var at de skulle kutte fireårskontrollen for rundt 200 barn.

Etter at Akersposten tok kontakt fredag, har hun imidlertid fått pålegg fra bydelen om å stoppe utsendelsen av brevene.

– Rundt 130 har fått brevet. Det gjelder barn som er født i andre halvår 2013 og januar til mars 2014, sier Målsnes til Akersposten.

Helsestasjonslederen forteller at fireårskontrollen i Bydel Vestre Aker de siste årene er blitt en fire og et halvtårs-kontroll. Et stadig større etterslep har ført til at de så at det med dagens kapasitet ikke ville klare å tilby denne tjenesten til de fleste av barna før de er nærmere fem år.

– Barna ville rett og slett bli for gamle. Jeg ga derfor beskjed til min leder (Edith Aars, red.anm.) om at vi ikke har nok folk til å få det til. Vi valgte derfor å begynne å sende ut disse brevene, sier Målsnes.

Har fått reaksjoner

I brevet oppfordres foreldre altså blant annet til å ta kontakt med fastlege for at barnet skal få testet synet. Målsnes sier at det er fastleger som har reagert negativt på dette.

– En fastlege sier for eksempel at de ikke har rutinene til å gjennomføre synstesten. Han ville ikke gjøre dette, sier hun.

Setter inn tiltak

Nå velger altså helsestasjonen å stoppe utsendelsen av brevene.

– Vi har fått pålegg om å sende nytt brev til de rundt 130 som har fått det første brevet. Der vil vi igjen beklage at de ikke kan få full undersøkelse. Men nå i midten av juni setter vi inn helsesøstrene fra skolene i noen dager, slik at vi kan ta mange barn inn til kontroll. Det blir ikke full fireårskontroll, men i hvert fall synstest og hørselstest ved behov. Dessuten kan man naturligvis avtale time hvis noen mener det er nødvendig, sier hun.

Fortvilet

– Det er ikke bare foreldrene som er fortvilet over denne situasjonen. Vi på helsestasjonen er også fortvilet. Det er ikke sånn det skal være. Det er nå rundt 650 barnefødsler i Bydel Vestre Aker i året. I tillegg flytter mange barnefamilier med 4 åringer til bydelen, sier hun.

– Nå går det ikke stort lenger, ikke med den bemanningen vi har. Vi er nå 8,5 helsesøstre, og vi trenger flere hvis dette skal gå rundt. Det er veldig synd at dette går utover fireåringene, sier Målsnes.

Hun understreker at noen fireåringer får innkalling til vanlig fireårskontroll. Det gjelder for eksempel barn med sammensatte behov, som de har fanget opp tidligere.

LES OGSÅ:
Politiet sprengte på Bogstad

Russen sloss i Sørkedalen - to netter på rad

Følg Akersposten på Facebook