– Ja, dere lyktes med overraskelsen!

OVERRASKET: Fra v: Kirsti Wetterhus (Voksne for barn), Irene Lystrup (Kronprinsparets fond), Birthe Bratvold (Voksne for barn), Hans Christian Lillehagen (ExtraStiftelsen), Monika Egeland Hammer (Kronprinsparets fond) og Tonje Glorvigen Apeland (Kronprinsparets fond).
De trodde at de skulle møtes for å snakke om noe ganske annet. I stedet sto en blid generalsekretær i døren med en stor sjekk.
Publisert: 17.06.2019 kl 12:40
Sist oppdatert: 18.06.2019 kl 09:31
MADSERUD: – Vi har allerede jordbær her. Nå kjenner jeg på at vi skulle hatt champagne også! sa Irene Lystrup i Kronprinsparets Fond.
De ble mildt sagt overrasket, de ansatte i Kronprinsparet Fond torsdag morgen. De hadde ingen anelse om at de skulle få en sjekk på en million kroner fra ExtraStiftelsen, med løfte om tilsammen tre millioner i løpet av tre år.
– Ja, dere lyktes med overraskelsen! Dette er jo fantastisk, sa daglig leder Irene Lystrup til generalsekretær Hans Christian Lillehagen i ExtraStiftelsen, som uventet hadde dukket opp med sjekken.
– Denne millionen er for ett år, men vi har forpliktet oss til tre år, altså tre millioner, sa kommunikasjonssjef Hege Bjørnsdatter Braaten i ExtraStiftelsen.
Prosjektet Flyt
Kronprinsparets Fond, som har kontorer i hovedbygget til ærverdige Madserud gård, like nedenfor Frognerparken, støtter ulike prosjekter i inn- og utland. I Norge har fondet tildelt økonomisk støtte til prosjekter som skal styrke barn og unges oppvekstvilkår og fremme inkludering. I fondets styre sitter blant andre kronprinsparet, tidligere politiker Kristin Halvorsen og direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.
Det er programmet Flyt Kronprinsparets Fond nå har fått millionstøtte fra ExtraStiftelsen.
– Flyt er et livsmestringsprogram for ungdom i 10. klasse, til de går første klasse på videregående, sier Monika Egeland Hammer i Kronprinsparets Fond. Målet er at ungdommer gjennom sin deltakelse i blant annet positive aktiviteter skal ha større sjanse for å gjennomføre videregående skole.
– Vi samler 25 ungdommer i en kommune eller en bydel. Vi setter sammen en mangfoldig gruppe, og vi arrangeres aktivitetsuke for eksempel i en ferie. Vi har også samlinger én gang i uken. Her lærer ungdommene mestringsstrategier og får nye verktøy til for eksempel å håndtere stress og følelser, sier Egeland Hammer.
Hun forteller at de nylig har gjennomført Flyt både i Hurdal og Sarpsborg, og nå får de mulighet til å implementere Flyt mange flere steder i landet. Det store målet er å redusere frafallet i videregående skole.
– Vi skal nå ut i 10 kommuner eller bydeler og skal utvikle en modell som er en «plug and play». I løpet av året skal vi teste og ønsker at alle skal kunne ta det i bruk etter hvert, sier hun.
Friskt tilbud, ny løsning
– Vi ønsker spesielt å ha med de sårbare ungdommene, de som ønsker å bryte ut av en spiral, sier Monika Egeland Hammer.
– Hvor viktige er disse pengene for prosjektet?
– Disse pengene er helt avgjørende. De er med på å sikre høy faglig kvalitet på innholdet. Vi ønsker å komme inn med et friskt tilbud og en ny løsning. Vi ønsker virkelig å teste dette, sier hun og oppfordrer bydeler eller kommuner som ønsker å være med i prosjektet, til å ta kontakt.
– Stor utfordring
– Frafall i videregående skole og utdanning er en av våre store utfordringer, og det virker som om vi ikke klarer å finne en god løsning. Alle gode initiativer er viktige, sier generalsekretær i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen.
Han forteller at det er mange søkere om midler fra ExtraStiftelsen, og at én av fem søkere fikk midler i denne runden. Tilsammen deler stiftelsen nå ut 80 millioner kroner.
Fakta
ExtraStiftelsen:
- ExtraStiftelsen mottar 6,4 prosent av Norsk Tippings overskudd.
I 2019 utgjør dette 306 millioner kroner.
- Pengene fordeles til helseprosjekter og -forskning, gjennom frivillige organisasjoner.
- Lørdag 15. juni delte stiftelsen ut 80 millioner kroner til 102 prosjekter. Dette er en av totalt fem tildelinger i 2019.
Kilde: ExtraStiftelsen
Kronprinsparets Fond:
Kronprinsparets Fond ble opprettet i forbindelse med Kronprinsparets bryllup i 2001, under navnet Kronprinsparets Humanitære Fond. Gjennom fondet har Kronprinsen og Kronprinsessen arbeidet med saker de begge er opptatt av.
I perioden 2001-2010 har fondet støttet ulike prosjekter i inn- og utland. I Norge har fondet tildelt økonomisk støtte til prosjekter som skal styrke barn og unges oppvekstvilkår og fremme inkludering. I utlandet var det arbeid innenfor helse og utdanning som mottok støtte. For tidligere tildelinger i perioden 2001-2010 se oversikt her.
Ved etableringen av fondet 25. august 2001 bidro Regjeringen med grunnkapital, og deretter ved 5-årsjubileet (kr. 1,- fra hver norske innbygger). Fondet har også mottatt andre bidrag.
I forbindelse med Kronprinsparets 10-års bryllupsdag 25. august 2011 er fondet relansert under nytt navn, med en strategi for å styrke innsatsen for norsk ungdom. Styret og fagpanelet har i fellesskap valgt ut fire prosjekter som fondet ønsker å forplikte seg til i et langsiktig samarbeid.
Kronprinsparets Fond følger de etiske retningslinjene for innsamling i Norge utarbeidet av Norges Innsamlingsråd og Stiftelsen Innsamlingskontrollen.
Kilde: Kronprinsparets Fond