Akersposten

– Ikke uvanlig at elever avtaler å møtes før skolestart for å ta seg en «mornings»

Avsnittsleder Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon.

I Oslo vest leker ungdommer med farlige «gleder», som setter standard for hva som er «in». – Skolene har blitt fristeder for bruk, kjøp og salg av narkotika, sier avsnittsleder Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.07.2018 kl 10:20

OSLO: Selv om majoriteten av ungdom har det bra, peker flere piler i feil retning. Den ferske Ung i Oslo-rapporten viser en sterk økning i bruk av hasj blant unge i Oslo, mest på vestkanten. Hvorfor er det slik at ungdommen søker de farlige gledene, denne leken med grenser, jakten på stil og identitet, gjennom rus?

Ungdomstiden beskrives gjerne som en sårbar tid, hvor ungdommene skal løsrive seg og stå på egen ben. De skal bli selvstendige og skal skape sin egen identitet. I tidligere tider var man barn til man hadde «stått for presten». Deretter skulle man i arbeid, gjerne i lære. Den nye velstanden har ungdom i utdanning, og mye disponibel tid for seg selv. En tid hvor ungdommen er utsatt for påvirkning.

Lokal kontakt og slagkraft

Årsakene til at noen ungdom ruser seg er individuelle, og de kan være enormt komplekse.Er det slik at de kan forstås som en måte å håndtere følelser, og mestre ubehag på? Det handler nødvendigvis ikke om utfordringer som mangel på karakterstyrke, men mer som et naturlig resultat av vonde og vanskelige erfaringer.

Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon jobber forebyggende, både opp mot skoler og ungdom. Dette innebærer blant annet individuell oppfølging av ungdom, relasjoner til skole, bydel og barnevern I tillegg kommer patruljekjøring og patruljevirksomhet.

En viktig oppgave ved avsnittet er å fange opp ungdom som er i faresonen for å falle inn i et kriminelt miljø. Problemet med rus, medfører stort sett alltid andre typer med kriminalitet, og miljøene er sjelden bare preget av rus og hygge.

– I utgangspunktet er det er ikke marginaliserte ungdommer som har havnet utenfor, men det er ressurssterk ungdom. Det gjør at de kan opprettholde et forbruk over lengre tid, ofte uten at det er synlig for foreldre og omgivelser, sier avsnittsleder Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen, som har ansvar for bydelene Vestre Aker, Ullern, Nordre Aker og deler av Frogner.

– På noen skoler i Oslo vest er det ikke uvanlig at elever avtaler å møtes før skolestart for å ta seg en «mornings», sier Benitez.

– Ungdom røyker hasj i forbindelse med fest, mens andre i tillegg røyker for å døyve smerter. Dette er de ungdommene som kanskje ikke har det så greit. Kanskje har de falt utenfor på skolen, utenfor det sosiale. Kanskje har de problemer med relasjonen til foreldrene sine.

– Vi samarbeider tett med rektorene ved de ulike skolene, og vi er omforent med hvordan vi arbeider. Her i enhet vest jobber vi med proaktivt og reaktivt rusarbeid, noe som innebærer et holdningsskapende arbeid i tillegg til å jobbe tett med ungdom som er tatt for rus, sier Benitez.

– Når skolene kontakter oss, følger vi opp, og ungdom som gjennom etterforskning av narkotikasaker kommer i politiets søkelys, risikerer at politiet kommer hjem for å ransake rommet deres.

Avsnittslederen forteller om sjokkerte foreldre, når politiet plutselig står på døren en tidlig morgen.

Større sosial aksept

Flere tar til orde for legalisering av visse stoffer. Politiet har tro på både og – ikke enten eller; at både skoler, helsevesen, foreldre og politi har et ansvar for å informere, og advare mot bruk av rusmidler.

Benitez viser til Ung i Oslo rapporten, som viser en markant økning fra 2015. De siste årene har en del ulovlige rusmidler, spesielt cannabis, fått endret sosial status. Hasj fått større sosial aksept, muligens fordi et økende antall unge ikke tror det er farlig.

– Det er en bekymringsfull utvikling, sier avsnittslederen, som mener den stadig tilbakevendende legaliseringsdebatten har deler av skylden.

Videre sier avsnittslederen at mange ungdommer dessverre lener seg på de som får slippe til i media og populærkulturen, som ufarliggjør bruken av hasj og marihuana.

– Urovekkende

– Vår etterforskning avdekker at det er urovekkende mye bruk av hasj og marihuana blant ungdom, også som nevnt i skoletiden ved de videregående skolene. Skolene har blitt fristeder for bruk, kjøp og salg av narkotika, sier han.

Benitez går ikke inn i debatten knyttet til hasj og marihuana med ungdom, fordi han ikke ønsker at de skal bygge opp gode argumenter for fortsatt bruk. Men det han ønsker å konstatere, er hva han har sett.

– Jeg har sett ungdom som blir demotiverte, sløve, tiltaksløse og i noen tilfeller psykotiske. Det å bli demotivert på livet bærer nødvendigvis ikke frukter for utdanning eller dagene som kommer, sier Benitez.

Å avdekke gryende misbruk av hasj eller marihuana i en tidlig fase er avgjørende for å kunne bidra med at ungdommen endrer kurs, samt for å forebygge en kriminell løpebane. Politiet har ulike verktøy for å gjøre denne jobben, som er viktige i et tverrfaglig samarbeid. Det kan være bekymringssamtaler, eller at man tar i bruk tvangsmidler i form av pågripelse, ransaking og urinprøver.

– Må forsøke å påvirke

Politilederen mener at fullt forbud mot narkotika er et viktig forebyggende tiltak, og han er opptatt av å fortelle ungdom hva som kan bli konsekvensene av å bruke narkotika. Politiet jobber både tverretatlig og tverrfaglig for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge, slik kan ungdom med rusproblemer hjelpes til riktig avvenningsprogram.

– Man må forsøke å påvirke holdningene slik at flest mulig er i stand til å ta gjennomtenkte valg. Politiet har en viktig rolle i dette arbeidet, men det er ikke politiets jobb alene. Det er avgjørende at alle gode krefter bidrar, både foreldre og skole, men også andre voksenpersoner som er tilstede i barn og unges liv, sier han.

Benitez har besøkt flere videregående skoler i sin krets med et foredrag han kaller «Hvem vil du være?». Ved å stille kritiske spørsmål, kan det komme frem at det ungdom tar for gitt, bygger på selvmotsigelser eller dårlig begrunnede premisser, ifølge Benitez. På denne måten kan han nå frem til ungdommene med nyansering og refleksjon over deres egne påstander.

– Ungdom har mange argumenter for legalisering, og ser nok ikke farene ved å bruke det, sier Benitez, som mener måten å nå fram på, er å snu problemstillingen.

– Mange, særlig gutter, ønsker seg for eksempel til Forsvaret, men blir du tatt for bruk av narkotika, lukkes døren til denne muligheten, påpeker han.

Videre sier avsnittslederen at de forsøker å nå ut til ungdom ved å stille aktuelle spørsmål knyttet til hvem de ønsker være, slik at de kan reflektere over konsekvenser, og hva de selv tenker at bruk av narkotika kan få for dem, og for deres videre karriere.

– Påtvinge noe positivt

Ved at politiet også aktivt deltar på foreldremøter, følger opp ungdom der ungdom er, vil politiet slik sett styre sitt påvirkningsarbeid i tråd med ansvarliggjøringsstrategier i det forebyggende arbeidet. Som politi har man mulighet til å være gode forbilder, bygge tillit samt bidra til å skape handlingsrom for forebyggende arbeid.

– I kraft av å være politi kan vi bruke den autoriteten som finnes i rollen til å påtvinge noe positivt for den som er rådvill. Vi kan vi bidra med å samle ressurser og vi kan se ungdommen, sier han.

Ønsker økt foreldredeltakelse

Politiet ønsker økt deltagelse fra foreldrene, og at de skal være tettere på. Det er ønskelig at de tar kontakt med politiet, og ikke vegrer seg for dette. Da kan politiet gi råd til foreldre om hva de kan gjøre ved mistanke eller narkobruk.

– Vi vil gjerne hjelpe, og hvis foreldre tar kontakt vedrørende mistanke om bruk av narkotika, så betyr ikke det at vi automatisk oppretter en sak, sier Benitez.

Politiet ønsker at bydelene i vest er sitt ansvar bevisst i forhold til å ansette en ruskonsulent, slik at det arbeidet de gjør blir fulgt opp.

– Jeg vil løfte frem Bydel Nordre Aker og Erlend Helland, som har en kjent skikkelse fordi han har gjort en utrolig flott jobb.

– Formålet med forebyggende arbeid er ikke begrenset til å formidle opplysning og øke kunnskap. Det dreier seg om å påvirke holdninger, handlingsvalg og ferdigheter, noe politiet kan bidra med ved tilstedeværelse, sier han.

Kan ta kontakt

Det er når som helst mulig å kontakte forebyggende avsnitt for å drøfte en sak anonymt eller åpent. Er du bekymret for egen eller andres ungdom når det gjelder narkotika, vil politiet kunne gi råd. Det er mulig å få en frivillig urinprøvekontrakt med politiet dersom man ønsker dette.

For å gjøre et best mulig forebyggende arbeid er politiet avhengig av tips fra de som har opplysninger. Johan Benitez oppfordrer til å ta kontakt, gjerne på 22 66 85 35 eller via politiet.no, der det også finnes annen relevant informasjon om politiets arbeid med ungdom.

Les også:

Festen er over, russen er borte, og her står russebussene forlatt

For en lyd! Er dette lov da? (Se og hør video)

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...