ANNONSE
Annonse

– I mitt hode er dette et smykke av et hus

– Dette er jo en fantastisk morsom eiendom, sier eiendomsmegler Iver Graff. En sjelden arkitektonisk perle er lagt ut for salg på Vettakollen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2018 kl 09:43

ANNONSE
Annonse

VETTAKOLLEN: Arkitekt Arne Korsmo har satt tydelige spor etter seg som en av de aller største, med en lang rekke velkjente bygg og boliger på samvittigheten. Villa Stenersen, Villa Dammann, begge på Vinderen, er blant hans mer kjente boliger på en lang liste med prosjekter.

Arne Korsmo (født 14. august 1900, død 29. august 1968) var en norsk arkitekt og en førende funksjonalist og formgiver som har tegnet en rekke kjente norske villaer, formgitt en rekke produkter samt undervist ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og vært professor ved Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim.

Slik starter omtalen av Arne Korsmo på Wikipedia. Les mer her.

Et «arbeidshjem»

Noen av Korsmos aller mest kjente boliger finner vi i Planetveien på Vettakollen. Nummer 12 bygde han til eget bruk, en bolig som ble fredet av Riksantikvaren både innvendig og utvendig i 2014. De to andre boligene han designet i Planetveien, nummer 10 og 14, ble vernet utvendig på samme tid.

Eiendomsmegler Iver Graff, Privatmegleren Scenario på Røa. Foto: Fredrik Eckhoff

Det er nettopp en av disse boligene, Planetveien 10 A, som nå er til salgs. Dette er en bolig på 222 kvadratmeter i primærrom, med fire soverom og en tomt på drøyt 700 kvadratmeter.

Sånn sett høres det ut som en relativt ordinær enebolig, men her det helt spesielle kvaliteter og løsninger som fascinerer dem som er over gjennomsnittet interessert i arkitektur. Iver Graff hos Privatmegleren, som sammen med Kristine Hveem Følkner står for salget av boligen, blir nesten poetisk når vi spør ham om hva som er spesielt med huset.

– Hva som er spesielt? Her er det mye som er spesielt. Det er vanvittig mye spennende detaljer, sier han og viser frem bilder. Her er det original Gunnar S. Gundersen-kunst malt rett på veggen ved trappen. Her er det store vindusflater, masse lys, en helt åpen første etasje og en fascinerende trapp som gir en helt unik effekt i rommet.

– Dette er ikke en A4-bolig. Korsmo selv kalte dette et «arbeidshjem». Det skulle være et hus som skulle brukes, det var ikke til utstilling.

Mye er bevart

– Dette er jo en fantastisk morsom eiendom. Jeg tror man må ha et forhold til denne type hus for å falle for det. I mitt hode er dette et smykke av et hus. Man forelsker seg i det, eller man kan ikke tenke seg å bo i det i det hele tatt. Man må like det Arne Korsmo har tenkt, og man må ha en god plan når det skal møbleres, sier Graff.

Boligen er fra 1954, og det er altså fredet utvendig. Men også innvendig er mye bevart fra det opprinnelige, selv om for eksempel kjøkkenet har fått seg en modernisering.

– Oppgraderingen er gjort riktig og på en måte som bryter lite med stilen Korsmo valgte, sier han.

Blant detaljene som er bevart, er barskapet i stuen, med ordentlig dør og god plass. Huset har også en praktikantdel.

Visning i helgen

Prisantydningen lurte du kanskje på? Den er på 14,75 millioner kroner.

– Så gjenstår det å se hva markedet mener om huset, sier Iver Graff. Han Det er visning lørdag 8. og søndag 9. desember.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

ANNONSE
Annonse