ANNONSE
Annonse
Akersposten

Hvis du ikke trykker på T-knappen, kan huset brenne ned

– Ikke glem å teste sikringene, sier elektriker Rune Lorenzen. Foto: Privat

På alle moderne sikringer finnes det en livsviktig T-knapp. Den skal trykkes inn fra en gang i måneden til hvert år, avhengig av sikringstype. – Dette er det nesten ingen som er klar over, sier elektriker Rune Lorenzen fra Røa.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2017 kl 11:46

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Etter å ha lest denne artikkelen, ligger det an til at blir hektisk aktivitet ved sikringsskapene i Ullern og Vestre Aker. Og ikke minst enda mere travelt får folk det med å stille inn alt som er avhengig av strøm på nytt. Den såkalte T-knappen er en jordfeilsbryter som skal stenge strømmen ved nettopp jordfeil.

Eltilsynet kommer

Det var i forbindelse med et besøk fra Eltilsynet at Akersposten ble klar over trykkeplikten. For det første gjelder ikke garantien på utstyret, hvis man ikke trykker så ofte som produsenten har anvist. Enkelte sikringer klarer seg med én trykketest i året, mens andre krever et trykk per 30. dag.

Rune Lorenzen som driver Elektro-Sivert, forteller at dette er det svært få som har satt seg inn i, men han kan bekrefte at Eltilsynet er spesielt opptatt av denne problematikken.

Brannfelle

– Når T-knappen trykkes inn, slås strømmen av. Samtidig testes sikringen for å avdekke mulige feil. Glemmer man å teste sikringene kan det skape mekanisk skade på selve sikringen eller som vi kaller det at det går jordfeil i metning, forteller Lorenzen.

– Kan det oppstå brann?

– Det kan dessverre skje, ja.

Hvis T-knappen ikke virker som den skal må den raskt byttes ut, noe som fort blir en kostnad på rundt 3000 kroner.

Les også: Denne veien heter IKKE Harald Løvenskiolds vei

Milliardbedrift på Ullern får innovasjonsprisen

Nå overvåkes søppelkassen din

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord