Akersposten

«Hver gang jeg snakker med fremmede, eller skriver noe, får jeg parodien rett i fleisen»

MØTER FORDOMMER: - Det er fullt mulig å være et bra menneske, selv om man bor på vestkanten, sier Erling Fossen l lys av den siste tidens harselering med Oslo vest. Foto: Ida Næss Wangen og Pål Magnus Tømmervold

Den anerkjente samfunnsdebattanten Erling Fossen (52) beskriver stigmatiseringen av Oslo vest som en farlig øvelse – og gir KLM-karakteren Jacob Winche-Lanche deler av skylden for det verbale skytset mot et myteomspunnet Montebello.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2016 kl 13:37

MONTEBELLO: I et intervju med Akersposten.no forteller Fossen han har et ambivalent forhold til fordommene vestkanten må leve med, ettersom han opprinnelig er fra Bogerud. Han har dessuten bodd 25 år i sentrum.

Men etter å ha hatt bostedsadresse på Montebello i fem år, legger ikke mannen med spesialisering i bygeografi fra universitetet i Oslo, skjul på at «det er ingen røyk uten ild».

– Det er noe sannhetsgehalt i forestillingen om at folk på vestkanten «camperer» på den grønne gren og har dratt stigen opp etter seg. For eksempel blir jeg helt matt av at noen foreldre ikke har tid til å levere barnet sitt i barnehagen og sender au pairen istedenfor, sier Fossen.

– Hjerterom også i vest

Urbanisten viser imidlertid til en selvopplevd hendelse, for å illustrere det eksisterer gode innbyggere i hovedstadens velstående strøk.

– Det bor jo primært skikkelige folk på vestkanten. Jeg satt som vara i byutviklingskomiteen i Ullern bydel, og der var det for eksempel forståelse for at også vår bydel måtte fortettes for å ta vår del av omkostningene ved Oslos rekordvekst. Det er altså fullt mulig å være et bra menneske selv om man bor på vestkanten, sier Fossen.

– Hvorfor slår sarkasmen an?

– Nordmenn er et enkelt folkeferd der ingen skal stikke seg fram. Oslo er befolket av bønder, og enhver henter familiestolthet i at det var minst én skikkelig arbeider i familien. Nordmenn flest setter sin ære i «å slumme» nedover for å framstå som hel ved. Vestkanten blir den ytre fienden som man kan latterliggjøre, sier Fossen.

- En farlig øvelse

I forrige uke uttalte bydelsutvalgslederen i Bydel Ullern til Akersposten.no, at NRK-programmet Brennpunkt mobbet et helt boligområde. Fossen beskriver stigmatiseringen av Oslo vest som en farlig øvelse.

– Fordi den skapes av storsamfunnet uten at den nødvendigvis har rot i virkeligheten, sier han, og viser til østkanten for å trekke paralleller.

– Mange stedsundersøkelser, for eksempel på Romsås, sier at folket stortrives. Bortsett fra at hver eneste gang de møter fremmede og sier hvor de er fra, må de forsvare seg. Montebello opplever den samme stigmatiseringen, bortsett fra at ingen har sympati for oss. Montebello-navnet er dømt til å bli mobbeoffer, sier Fossen.

FÅR KRITIKK: KLM-parodien Jacob Winche-Lanche gis deler av skylden for fordommene som regjerer mot vestkanten. Foto: Skjermdump: Twitter

Saken fortsetter under bildet.

Men også KLM-karakteren Jacob Winche-Lanche, som i nyere tid for øvrig er blitt en Twitter-vinner i regi av en uautorisert kontoinnehaver, blir brukt som forklaring på deler av fordommene mot Montebello og omegn.

– Uansett hva vi gjør tenker folk på Winche-Lanche. Hver eneste gang jeg snakker med fremmede, eller skriver noe, får jeg parodien rett i fleisen, sier Fossen.

LES OGSÅ: "NRK Brennpunkt brennemerker Montebello"

Myteomspunnet

Samfunnsdebattanten hevder videre den etter hvert mye omtalte asylsaken har vært med på å gi grobunn for myter knyttet til området han er bosatt i.

– I asylsaken har det gått en kule varmt i bydelen. NRKs ensidige framstilling var helt på trynet. Det var like mange tilhengere som motstandere av å opprette asylmottaket, og motsetningene var harde, sier den tidligere NRK-programlederen.

LES OGSÅ: «Pappa kjørte meg til skolen i Audi'en, sykt flaut. Audi'en liksom»

Den frittalende 52-åringen ble selv en del av ordkrigen på riksdekkende fjernsyn, da han havnet i det han beskriver som en verbal clinch med talspersonen for motstanderne.

– På et vis unner jeg de reaksjonære kreftene i bydelen det peset de har fått, hadde det ikke vært for at alle oss andre ble rammet også. Men vi har en holdningsjobb å gjøre internt, sier Fossen til Akersposten.no.

SE VIDEO: Michael (26) hyller Oslo vinterpark på en vakker dag

Vil gjøre bydelen enda mer mangfoldig

Han er i hvert fall innstilt på å gå i bresjen for å gjøre det brennaktuelle hjemstedet et enda bedre sted å bo. For alle.

– Foreløpig er min kjærlighet og identitet knytta til Oslo som helhet, og ikke Montebello som sted. Men skal jeg bli boende på Montebello, setter jeg min ære i å vinne holdningskampen her og urbanisere bydelen slik at den blir like mangfoldig som resten av byen vår, avslutter Fossen.

LES OGSÅ: «#Montebello, kom hit til #Tøyen og prøv å svelg ned fremmedfrykten med en kopp kaffe med oss»

LES OGSÅ: «Vet egentlig folk hvor vanskelig livet kan være som rikmann?»

LES OGSÅ: Startet med to tomme hender og skarve 150 millioner kroner

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Kan bli 11'er-bane på Huseby likevel

– Småhusområdene raseres

Med hjertet i halsen på skolevei på Vinderen

Gir blanke i russeknuter – ruller heller med foreldrene

Foreldrenes gave til vennskap på Bestum skole
Ullerntunet: – Hva var det vi sa?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...