Akersposten

– Hva var det vi sa?

BYGGER MER OVERKAPASITET: Sykehjemsetaten sliter med overkapasitet, som Carl Oscar Pedersen advarte mot. Nå kommer 155 nye sykehjemsplasser på Ullerntunet. Foto: Vidar Bakken

BU-leder Carl Oscar Pedersen (H) advarte mot at Ullerntunet kun skulle inneholde sykehjemsplasser. Omsorg+-boliger var vel så viktig på området. Nå er det overkapasitet i sykehjemssektoren, som bydelslederen advarte mot allerede i 2010.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.04.2016 kl 10:10

ULLERN: Behovet for sykehjemsplasser minker. Byrådet forhandler med kommersielle drivere av sykehjem, for å få redusert bemanningen på samme nivå som de kommunale sykehjemmene. I siste møte i bydelsutvalget i Bydel Ullern, informerte etatsdirektør i sykehjemsetaten, Helge Jagmann, om den vanskelige økonomiske situasjonen i etaten.

Årsaken er dagens overkapasitet og fortsatt overkapasitet de nærmeste årene.

Ingen omsorg+-boliger

– Hva var det vi sa? Snart står Ullerntunet ferdig med 155 nye sykehjemsplasser. Bydelsutvalget var helt klar på at det ikke var behov for så mange sykehjemsplasser. Vi ønsket bygging av Omsorg+-boliger og færre sykehjemsplasser på området, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen.

I juni 2010 sa daværende eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp) til Akersposten: "Vi har fokus på å utnytte tomten best mulig. Vi vil ha så mange sykehjemsplasser som tomten gir plass til. Hovedgrunnen er at i den delen av byen vil eldrebefolkningen øke mest i årene som kommer."

I et tilsvar sa Carl Oscar Pedersen, også da som leder av bydelsutvalget: "Det er ikke riktig som Listhaug sier. Hun tar feil. Jeg sitter med statistikk for de vestlige bydelene Ullern, Vestre Aker og Frogner. Framskrivingen viser at behovet for sykehjemsplasser vil gå ned mot 2020. Dermed trenger vi ikke 150 sykehjemsplasser på Ullerntunet. Det holder med 120 som opprinnelig planlagt. Det betyr at det kan bli plass til Omsorg+-boliger i neste fase."

ØNSKET OMSORGSBOLIGER: I denne delen ville Carl Oscar Pedersen og bydelen gjerne ha noen omsorgsboliger kombinert med sykehjem. Foto: Vidar Bakken

– En tapt mulighet

Ingen kan si annet enn at Pedersen fikk rett og at Listhaug og Sykehjemsetaten tok feil.

– Det er veldig synd. Det er en tapt mulighet. De ville ikke høre på et enstemmig, tverrpolitisk bydelsutvalg, som la frem et forslag som ville gi et tilbud til eldre som gjenspeiler livsløpet og de forskjellige faser i livet. Det hele handler om trygghet i de ulike fasene. I mellom det første besøket på et seniorsenter til en sykehjemsplass er det mange faser. På dette fantastiske området ville vi gi et helhetlig tilbud, sier Pedersen.

Seniorsenteret vil ikke være der

Senere appelerte han til neste eldrebyråd, Aud Kvalbein (KrF), som mente at det var for sent å endre planene i 2012. Pedersen mente at det fremdeles var tid til å ta en fornuftig beslutning.

Private sykehjem i vest må kutte 21 årsverk

– De ulike byrådene hadde mulighet til å ombestemme seg. Vi så for oss et åpent og attraktivt område, med mange aktiviteter og tilbud for seniorene. Et sted som ser hele mennesket, et sted som også ville være sunnere for dem som har sykehjemsplass. Dette skulle også bli en møteplass for hele bydelen. I stedet får vi rendyrking av sykehjem, som er ute av tid. De klarte ikke en gang å legge til rette for et attraktivt seniorsenter, som heller vil bli på Stoppestedet på Lilleaker enn å flytte tilbake hit, sier Pedersen.

– Svært alvorlig

Et flertall i bystyret ville også ha en annen utvikling av Ullerntunet enn bestillingen fra byrådsavdelingen.

I et intervju med Akersposten i april 2012 sa leder av Helse- og sosialkomiteen i rådhuset, Tone Tellevik Dahl (Ap):

"Det er svært alvorlig når byrådet ikke tar innover seg flertallets tydelige beskjed når det gjelder bygging av nytt sykehjem på Ullerntunet. Da vi behandlet reguleringsplanen i komiteen, ble det i flertallsmerknaden (Ap, Frp, SV og Venstre – red.anm.) lagt vekt på at anleggets kvaliteter skulle videreføres og ha et fleksibelt blandingsforhold mellom sykehjemsplasser, omsorgsboliger og andre tjenester og tilbud. Det betyr blant annet at bystyreflertallet vil ha innpassing av omsorgsboliger eller at sykehjemmet ble prosjekter slik at omsorgsboliger lett kan realiseres. Dette er også i tråd med hva bydelen selv ønsker."

Tellevik Dahl sa videre: "Bestillingen er gjort av tidligere eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp). Nå vet vi at byggeprosjektet legger opp til ensidig vekt på sykehjemsplasser. Dette har jeg tatt opp med eldrebyråd Aud Kvalbein i komiteen. Hun svarer at prosjektet er kommet for langt til at man kan endre på det. Det betyr at man vil bygge i strid med bystyrets flertall."

Ordføreren ville også ha omsorg+

– Konklusjonen er at her kommer et sykehjem som bygges i strid med bydelens ønske og bystyrets flertall. Det blir sikkert et flott sykehjem, som mange fra nærområdet vil ønske å bo i, men det vil ikke hjelpe på den overkapasiteten som allerede er i sektoren, sier Pedersen til Akersposten i dag.

Tidligere ordfører Fabian Stang (H) kom for å se på Ullerntunet som utviklingsområde i juni 2008. Han var klar i sin tale når det gjaldt fremtiden for Ullerntunet. Han sa blant annet til Pedersen: "Vi jobber intenst med Omsorg+-boliger, med mulighet for døgnkontinuerlig oppfølging uten å måtte bo på sykehjem. I stedet for å havne for tidlig på sykehjem, vil vi ha et tilbud med god livskvalitet under trygge forhold. Med dette lager vi et nytt trinn i omsorgstrappen."

Det er nå historie.

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Private sykehjem i vest må kutte 21 årsverk

– Eldre fortjener å bli utfordret
Urnaker på Vinderen ranet - ranere forsvant på sykkel

Slemdal skole må stenge på grunn av helsefare

– Hvorfor kaste bort flere hundre millioner kroner?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...