Akersposten

Hva skal flyktninger med garasjeplass på Lilleaker?

Dette er Lilleakerveien 43B med 21 leiligheter som skal huse flyktninger og andre vanskeligstilte. Oslo kommune badde 108 millioner i det som omtales som et skandalekjøp. I kjelleren er det 24 parkeringsplasser til 450 000 pr stk. Foto: Reidar Martinsen

I Lilleakerveien 43B har Oslo kommune ved Boligbygg KF kjøpt 21 leiligheter. De er alle forbeholdt vanskeligstilte på boligmarkedet, blant de vanskeligstilte er også flyktningene. Svært dyre leiligheter. Men hva skal de samme flyktninger med garasjeplass til 450.000 kroner i kjelleren?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2017 kl 10:00

LILLEAKER: Det var i juni i år at Oslo kommune ved Boligbygg kjøpte 21 leiligheter i Lilleakerveien. Prisen endte på 108 millioner kroner. Trekker man fra garasjeplassen, blir prisen overkant av 100.000 pr kvadratmeter. Det er dyrt for denne type leiligheter. På det tidspunkt da handelen ble gjort, var gjennomsnittprisen i Ullern på cirka 80.000.

Det var avisen Dagens Næringsliv som avslørte at mellommenn opererte i markedet, og kjøpte Lilleakerveien 43B for 85 millioner kort tid før de solgte videre til Oslo kommune for 105 millioner. Boligbygg som kjøper og leier ut boliger på vegne av kommunen, er nå under granskning både for dette og andre kjøp – vesentlig i Oslo vest.

Hvorfor garasjeplass?

Men hvorfor skal flyktninger ha garasjeplass? Vi lar spørsmålet gå videre til avdelingssjef Anne Bakkeli i Bydel Ullern.

(Saken fortsetter under bildet.)

Avdelingssjef Anne Bakkeli i Bydel Ullern.

– Nei, vi har ikke bruk for garasjeplass til våre klienter. Vi har for tiden behov for tre plasser til el-bil her, men det er bare midlertidig.

– Når tas leilighetene i bruk, og hvem flytter inn?

– Vi har har pr i dag ikke bestemt oss for hvem som skal prioriteres inn i disse leilighetene som blir ledige til sommeren, sier Anne Bakkeli til Akersposten.

Under granskning

Boligbygg har betalt 450.000 kroner for hver av disse garasjeplassene, hvilket er mer enn hva som er normalpris for garasjeplass i området. Det nye boligprosjektet Lilleaker Vest, som ligger bare noen få steinkast lenger ned i veien, selger for eksempel garasjeplasser til 325.000 kroner.

Plassene i Lilleakerveien leies nå ut på det åpne markedet for 1450.- kroner pr måned, men etter hva Akersposten erfarer står mange av plassene tomme. Selv om alle plassene leies ut, vil det ta mange år før man får tilbake de over 10 millioner kroner man måtte ut med for disse garasjeplassene, som ingen i kommunen har bruk for.

Mens Oslo kommune kvitter seg med parkeringsplasser rundt i byen i stor stil, bruker man altså 10 millioner kroner på å kjøpe 24 parkeringsplasser på Lilleaker.

Det er Boligbygg selv som har beregnet kostnaden for parkeringsplassene til 10,2 millioner kroner, som fulgte med kjøpet av de 21 leilighetene.

(Saken fortsetter under bildet.)

Direktør i Boligbygg KF Jon Carlsen

I en e-post til Akersposten svarer adm. direktør Jon Carlsen i Boligbygg slik når vi spør om garasjeplassene i Lilleakerveien:

«Kjøpet av Lilleakerveien 43B er ett av flere eiendomskjøp som er under granskning, og vi kan derfor ikke uttale oss ytterligere om detaljer rundt dette kjøpet. Generelt kan vi si at det i noen tilfeller følger parkeringsplasser med eiendommer som kjøpes, men utover dette er ikke parkeringsplasser noe Boligbygg etterspør ved kjøp av boliger, eller ser som et eget satsningsområde.»

Steg raskt i verdi

Leilighetene i lavblokken i Lilleakerveien 43B, forøvrig nærmeste nabo til Ullerntunet helsehus, er blitt en het potet for Oslo kommune.

Det er familien Ødegård gjennom selskapene Bjørn Ødegård AS og Bonnet Eiendom, som står bak Lilleakerveien 43B. Bygget sto ferdig i mai 2014 sammen med naboblokken Lilleakerveien 43C. Begge blokkene ble bygget for utleieleiligheter. De aller fleste leilighetene er små, ett- og to-roms, samt et par litt større enheter.

Alle de tre firmaene til familien Ødegård har/hadde adresse i nabohuset Lilleakerveien 45. Her holdt Bjørn Ødegård AS, Bonnet Eiendom og Partnerinvest AS til – alle styrt av samme familie. Bonnet Eiendom AS sto som eier av Lilleakerveien 43B. I oktober 2016 innhentet familien Ødegård, i følge Dagens Næringsliv, en verdivurdering av denne lavblokken. Verdien ble satt til 71 millioner. I februar 2017 blir de 21 leilighetene solgt – for 84,2 millioner.

Dagens Næringsliv avslørte at det var «konkursgjengangere» som sto bak kjøpet – frontet av den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson. Samme avis publiserte nylig et dokument, som viser at «selger er innforstått med at Kjøper skal videreselge Selskapet (Lilleakerveien 43B) til Boligbygg Oslo KF, og at det er en forutsetning for kjøpet at salget blir godkjent i kommunestyret i Oslo kommune».

Dette dokumentet skal ingen av politikerne i Oslo kommune ha sett før de godkjente kjøpet av blokken på Lilleaker.

Snekker Andersson hiver seg raskt rundt og tilbyr leilighetene til Boligbygg for 105 millioner dagen etter at han kjøpte for 84,2 millioner. Og bingo: Boligbygg innstilte, og Bystyret sa ja til kjøpet. Snekkeren og hans kompanjonger satt med en gevinst på 20 raske millioner.

(Saken fortsetter under bildet.)

Til sommeren tar Bydel Ullern i bruk Lilleakerveien 43B. Leilighetene har en kvadratmeterpris på 100.000 kroner og stilles til disposisjon for folk som ikke klarer å skaffe seg bolig, inkludert flyktninger.

På bare et halvt års tid hadde denne eiendommen økt i verdi, fra 71 til 105 millioner. Nå sitter Oslo kommune på byens dyreste kommunale leiligheter og de desidert dyreste garasjene på denne kanten av byen.

Om noen måneder skal flyktninger og andre med spesielle behov flytte inn i Lilleakerveien 43B. De får leiligheter med garasje i kjelleren.

Kanskje har ingen av dem bil.

Les også:
Slemdal skole sliter mens de venter på nytt skolebygg

Skoleaksjonen: – Vi tåler ikke ytterligere nedskjæringer

Følg Akersposten på Facebook

Tilbake til forsiden

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...