Høyre, MDG og Venstre skal samarbeide de neste fire årene

STYRER BYDELEN FRA NÅ AV: Fra venstre: Beate Bruun (SV), Berit Jensen Riis (Frp), Margrethe Geelmuyden (V), Janne Schønheyder (MDG), Anders Skånland (MDG), Bente Christensen (Ap), Katrine Ore (Ap), Carl Oscar Pedersen - leder (H), Ingrid Løfsgaard Hopp - nestleder (H), Susanne Klafstad (H), Tore Strandskog (H), Nicolas Jey Wong (H), Egil Alnæs (H), Madeleine Tande Brecciaroli (H)(vara for Liv Bugge Wilhelmsen) og Birgit Osnes (H). Foto: Vidar Bakken
Den store overraskelsen kom da det nye bydelsutvalget i Bydel Ullern ble konstituert sist torsdag. De tre partiene inngår politisk samarbeid med felles politisk plattform.
Publisert: 01.11.2019 kl 17:45
Sist oppdatert: 01.11.2019 kl 21:35
BYDEL ULLERN: Det er flere punkter i denne plattformen hvor det er oppnådd politisk enighet, som neppe lyder som søt musikk for MDGs partikolleger i byråd og bystyre i rådhuset.
Smestad skal tilbakeføres til småhusplanen, andre løsninger for Sollerudstranda og Makrellbekkdalen, som skal skjermes, driftsbygg og portal på Statnett-tomten, at Husebyskogen må vernes, kun 12 etasjer som makshøyder på Skøyen og Folkepark i Bestumkilen er blant punktene som MDG har underskrevet på. Dette er saker som berører fagområdene som miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) og byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) har hånd om.
Les også: VAV ville ikke ha Sollerudstranda – ble overkjørt
Lokalkunnskap
MDGs gruppeleder i det nye bydelsutvalget, Anders Skånlund, tror ikke nødvendigvis avstanden er så stor.
- Vi vil bringe med oss lokalkunnskap fra alle vi jobber sammen med i bydelen og arbeide sammen med våre kolleger i rådhuset for å finne gode løsninger. Uenighet er greit. Våre folk på rådhuset ønsker våre innspill. De vet at lokalkunnskap er viktig og derfor samler vi også senere i dag. Sentrale bystyremedlemmer fra MDG og interessegruppene for Sollerudstranda, Makrellbekken, Husebyskogen og Naturvernforbundet i bydelen samles for å diskutere de ulike mulighetene som er knyttet til vannverkssaken, sier Skånlund.
Les også: Fra 12 til 16 etasjer på Skøyen
Tidspress
Han er redd for at Mattilsynets trussel om millionbøter og dertil tidspress for å få vedta reguleringsplanen for vannbehandlingsanlegget i Husebyskogen presser frem uheldige løsninger.
- Ingen ønsker for eksempel portal og driftsbygg på Husebyjordet med de konsekvenser det fører med seg. Målet vårt nå er å få mulighet til å utvikle realistiske alternative løsninger som allerede er beskrevet. Det arbeides lokalt med andre og bedre løsninger for Husebyskogen, Sollerudstranda og Makrellbekkdalen. Statsråd, Mattilsynet og VAV sitter i realiteten i førersetet. Både medvirkningen og den politisk behandlingen er tildels satt ut av spill.
Les også: «Skulle gjerne hatt en prat med Lan Marie Berg»
Folkepark
Når det gjelder folkepark i Bestumkilen, mener Skånlund at det dette er en spennende mulighet som må utvikles videre.
- Vi ønsker strand og områder for rekreasjon. Dette utelukker heller ikke bebyggelse, som for eksempel kontorbygg mot E18, som kan fungere som en støyskjerm. På Sollerudstranda er det et kontorbygg som fungerer på denne måten, som skjermer mot støyen fra E18. Hva selve innholdet i folkeparken skal være, er noe vi vil jobbe videre med. Båtfolket skal også ivaretas.
Miljø og klima
Han mener det også er viktig å fokusere på hva MDG har oppnådd gjennom den politiske plattformen og som reflekterer det partiet gikk til valg på.
- Vi har fått inn et bredere miljø og klimaperspektiv som bringer bydelen inn i den grønne omstillingen Oslo står i. Det skal utvikles en miljø- og klimaplan for Ullern som skal bidra til reduserte klimautslipp, en bærekraftig byutvikling og sikre at vi tar vare på hverandre. Vi er opptatt av å legge til rette for syklende og gående, for rosa busser, utslippsfri transport av barn og eldre og mer kollektivtransport "på tvers" av bydelen. Vi skal ha strengere klimakrav til bydelens virksomheter, i bydelens egne innkjøp og vi skal ha gode plantebaserte alternativer i kantinene som bydelen driver, sier Skånlund, som gleder seg til samarbeidet i bydelsutvalget.
Hjertet i lokalpolitikken
Det gjør også den gjenvalgte lederen av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen (H), som går inn i sin fjerde periode som bydelsleder. Denne gang har han valgt å stå over å bli gjenvalgt som bystyrerepresentant.
- Hjertet mitt ligger i lokalpolitikken og særlig nå som bydelen står overfor enorme oppgaver og utfordringer de neste fire årene. Særlig gjelder dette de store byggeprosjektene som vil få konsekvenser for våre innbyggere, sier Pedersen.
MDG med nøkkelen
Han er glad for at MDG er en del av den nye politiske konstellasjonen i bydelen, selv om Høyre egentlig kunne «råde» alene med politisk flertall i bydelsutvalget.
- Vi ønsker dette samarbeidet på tvers av blokkene velkommen. Vi tar MDG på alvor og ser hvilken betydning de kan få gjennom bydelens politiske arbeid. MDG i rådhuset sitter med nøkkelen til en rekke viktige saker som angår vår bydel og da er det viktig med lokalkunnskap. I disse sakene skal bydelen komme med grunngitte uttalelser, som igjen kan legge grunnlaget for gode løsninger. MDGs representanter i Ullern sitter med lokalkunnskapen og kjenner forholdene godt. Jeg vil tro at uttalelser fra disse representantene vil gjøre inntrykk på kollegene i rådhuset, sier Pedersen, som er godt fornøyd med den felles politiske plattformen partiene er blitt enige om.
Venstre også
- Vi skal ikke glemme at Venstre også er en del av dette. De har blant annet i lengre tid vært en viktig faktor når det gjelder å belyse konsekvensene knyttet til vannbehandlingsanlegget i Husebyskogen. Venstre har også fremmet og belyst forslaget om folkepark i Bestumkilen. Venstre blir en viktig samarbeidspartner, sier Pedersen.