Akersposten Media

Akersposten

Her klekkes tusenvis av fisk

Lysakerelven er blitt en lakse-elv hvor det tas villaks på opptil 10 kilo – og vel så det. Uten innsats fra en rekke ildsjeler og elevene ved Sollerudstranda skole hadde dette aldri skjedd. Her hjelper man naturen etter alle kunstens regler – og akkurat nå er 10.000 egg under modning i klekkeriet i et av naustene ved Lysakerelvens utløp.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2019 kl 12:07

SOLLERUD/LYSAKER: Hele prosessen startet tidligere i høst da fisken ble hentet opp fra laksetrappen i Møllefossen 2-300 meter lenger opp i elven. Under kyndig bearbeiding av marinbiolog og lærer ved Sollerudstranda skole, Kristin Bærøe – slipper hunnfisken fra seg tusenvis av rogn.

Bearbeidingen består i å «stryke fisken» forsiktig på buken slik at rognen fra hunnfisken og melken fra hannfisken kommer ut på samme måte som den gjør ute i sine naturlige omgivelser. Denne «strykingen» krever erfaring og godt håndlag.

Fisken slippes deretter ut i elven igjen, mens rogn og melke blir samlet i plastposer og tatt med til klekkeriet, hvor selve befruktningen skjer. Elevene på Sollerudstranda skole er jordmødre for tusenvis av villaks.

Og klekkeriet holder til i et av naustene på Sollerudstranda, som disponeres av Sollerudstranda skole. Lærer Kristin Bærøe og hennes elever styrer det hele med fast hånd og stort engasjement.

– Ja, her inne har elevene stålkontroll, smiler Kristin. – Hele dette klekkeriet er jo litt Reodor Felgen, men det funker veldig bra, sier hun. – For at det skal bli fiskeyngel av de nær innpå 10.000 eggene her, så er vann og temperatur svært viktig. Vi får vannet fra springen, og ikke elven – og det får riktig og konstant temperatur på mellom 4 og 6 grader takket være en melkekjøler som vi faktisk fikk gratis fra Tine Meierier for 10 år siden. Vannet renses og «luftes» ved hjelp av mange små plastkuler og gis nødvendig sirkulering.

– Det er svært viktig at eggene har tilsyn hver eneste dag, og at vi oppdager egg som er syke og døde. Hvis vi ikke får fjernet disse, kan nedbrytere som sopp og bakterier gå over på friske egg og i verste fall spre seg til hele kolonien med egg, sier Kristin Bærøe som legger til: - Og dette passer elevene på når de er på skolen, men vi må være her hver dag året rundt for å sjekke – og det blir derfor en god del turer på meg fra min bopel i Drammen og hit. Men heldigvis stiller også folk fra Lysaker Fiskeforening opp – de gjør en strålende innsats, sier hun.

Med kunstig befruktning som her i kontrollerte former vil man få atskillig mer levende fisk enn på den naturlige måten. Der ute vil 99,9 prosent av fisken dø før den når befruktningsmoden alder – mens i klekkeriet mister man kanskje 200 egg av i alt 10 000, noe som gjør at flere villaks vil overleve til de klarer å formere seg. Den mest kritiske fasen er alltid utsetting av yngel i mai måned.

– Ja, det er da det er størst fare for å tape mye av verdien av det arbeid vi har nedlagt gjennom vinteren. Det krever riktig vannmengde i elven – ikke for mye og ikke for liten, og det må skje raskt. Vi må fordele utsettingen på en slik måte at yngelen får tid til å finne sine gjemmesteder, sier Kristin. Ofte sitter måkene klare for å kaste seg over et delikatessemåltid, og det må vi unngå at skjer

Elevene ved Sollerudstranda skole har en litt annen skolehverdag enn ved andre skoler. Her er det en blanding av praktisk læring, opplever – OG teori. Og blant flere valgfag – er naturbruk med fisk og elveforvaltning blant de absolutt mest populære.

– Vi er vel egentlig helt i tråd med den nye læreplanen som nylig ble lansert av regjeringen, sier Kristin. – Her heter det jo at det skal være mer praktisk og utforskende læring, og det er jo akkurat det vår skole er, smiler Kristin.

Gjennom lange mørke vintermåneder er det morsomt å vite at det er masse nytt liv som skapes inn i naustet på Sollerudstranda. Ved juletider er øynene på yngelen svært synlig til tross for at den fremdeles befinner seg i egget. De kalles derfor for øyerogn. Det er første tegn på at en ny storlaks er underveis.

Og om noen år – etter lang ferd ut i den store verden, biter den kanskje på hos en sportsfisker i Lysakerelva.

Tilbake der det hele startet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...