Akersposten

– Har vært fantastisk mye moro

Kaktus Mat & Vinhus fyller 20!

Denne uken er det 20 år siden Hasan & co åpnet dørene til noe som skulle bli en tilnærmet institusjon på Lilleaker. Kaktus ble navnet. Og Kaktus heter det fortsatt. De samme fire smilende ansiktene til Hasan, Tayfun, Bayman og Osman fra den gang møter deg fortsatt i døren.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2018 kl 12:13

LILLEAKER: Kaktus Mat & Vinhus har med årene blitt et populært spisested for flere enn bare de som bor på Lilleaker. I Oslo ytre vest begynner det å dukke opp flere serveringssteder, men slik har det på ingen måte alltid vært. For 20 år siden var Kaktus en enslig svale i sine genre.

Saken fortsetter under bildet.

Denne glade kvartetten har styrt Kaktus med gjestfrihet og kjærlighet i 20 år denne uken. Fra v: Tayfun Sevgi, Osman Caliskan, Hasan ali Kocakulak, Bayram Ilgaz. Fredag markeres det med stor jubileumsfest. Alle foto: Reidar Martinsen

– Det er flere av oss i dag, ja, smiler Hasan, og legger til: – Men konkurranse er bare inspirerende. Vi holder i et hvert fall koken, og er heldige som har en lojal flokk som besøker oss både titt og ofte. Vi har for eksempel et par her som i 2017 besøkte oss 44 ganger – og de har satt seg som mål å øke til 48 i år, ler Hasan.

Språk og jobb

Hasan kom til Norge fra Tyrkia i 1981. For ham var det bare én ting som gjaldt: Skole, lære seg norsk – og få seg jobb. Det samme var det for landsmannen Tayfun, som han ble kjent med i 9. klasse på skolen. Siden har de to fulgt hverandre tett.

– Min aller første jobb var ryddegutt på Colosseum Grill, hvor far var hovmester. Ved siden av jobb, var det å lære norsk topp prioritert – og selvsagt skolen. Tre år senere jobbet jeg i gatekjøkken på Majorstuen, før jeg fikk jobb som kokkeassistent på The Broker i Bogstadveien. Deretter fulgte et par år på Restaurant Larsen før jeg også begynte med rengjøringsbyrå. Travle tider, for å si det sånn, smiler Hasan.

Hadde tro på et marked i vest

I 1992 havnet Hasan & co i Oslo vest – og har vært her siden. Da overtok de nemlig Piccolo Pizza på Røa. Den drev de i seks år, men var hele tiden på jakt etter noe annet på denne kanten av byen. Det var få skikkelige restauranttilbud i ytre vest, så her mente de driftige tyrkere at det var et marked.

– Muligheten dukket opp i 1998, da Kaktus var til salgs. Det var noen kinesere som først startet restaurant her – men de ga opp etter tre måneder, sier Hasan.

Før dem var det en flisebutikk i disse lokalene, som har en lang historie. En gang i tiden var det kolonialforretning her – Lysaker Handelsforening, som den het.

Bar og selskaper

I 2001 utvidet man Kaktus. Da ble blomsterbutikken i nabolokalet nedlagt. Hasan & co så en mulighet til utvidelse, slo hull i veggen og forvandlet blomsterbutikken til en bar.

– Vi følte vi med en bar kunne gi et enda bedre tilbud her på Lilleaker, og det var stor stas da vi kunne ønske velkommen til en skikkelig bar. Den første og vel stadig den eneste her på Lilleaker, sier Hasan.

Kaktus med barlokalet ble også starten på en ny side ved driften, nemlig private selskaper.

– Ja, vi fikk nå større muligheter, og siden 2001 har vi arrangert utallige barnedåper, konfirmasjoner, minnestunder, bursdager for de yngste (3000 ballonger deles ut hvert år) og de eldste, julebord og alle tenkelige og utenkelige arrangementer. Her har vært brasiliansk aften, beach party med sanddekket gulv (!), irsk aften, magedans, tyrkisk aften og så videre. Det har vært fantastisk mye moro, smiler Hasan.

Familiefordeler

Å holde det gående i 20 år med samme eiere, er slett ikke vanlig i restaurantbransjen. Eier- og navneskifter hører til dagens orden i den bransjen.

– En av grunnene til at vi har klart å holde det gående i 20 år, er nok at vi som driver har familiebånd og finner alltid godt ut av det med hverandre, legger Tayfun til.

Elsker Kaktus

Kaktus er velsignet med atskillige stamgjester, som kommer tilbake gang på gang. Ved et av bordene finner vi noen av dem. Den glade gjengen med Kristian og Solveig Hoel, Eivind og Kari Moland og Sigrun Krohn bekrefter at det slett ikke er første besøket.

Saken fortsetter under bildet.

Tayfun Sevgi sørger for at gjestene trives på Kaktus. Her er fem trofaste gjester, som har kost seg både titt og ofte på Kaktus gjennom 20 år. Fra venstre Sigrun Krohn, Hans Kristian Hoel, Solveig Hoel, Eivind Moland og Kari Moland.

– Nei, her har vært utallige ganger, sier Kari og Solveig i kor. – Og vi elsker Kaktus. God mat og bare hyggelige folk. Her er vi alltid velkomne!

– Og det er blitt noen jubileer her også, legger Kristian til. – Har vel ikke tall på hvor mange ganger vi har deltatt i private lag for å feire bursdager, bryllupsdag og sånt. Kaktus fungerer alltid, smiler han.

Fredag 2. februar er det stor jubileumsfest på Kaktus med en gedigen tyrkisk buffet og levende musikk.

LES: Mustad vil redde Lilleaker-trafikken

Drastiske kutt på Bestum skole

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...