Akersposten

– Har vært en utrolig spennende reise

Sigrun Slapgard har jaktet på den ukjente historien til den ukjente krigshelten Wilhelm Holst. Hør henne fortelle på Ullern kultursenter onsdag klokken 12.00.

– Jeg heier på engasjerte mennesker, sier Sigrun Slapgard. Onsdag kan du høre henne fortelle om nordmannen Wilhelm Holst og hans hemmelige liv. Det skjer på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Det har vært en utrolig spennende reise å lete fram gamle papirer i ulike arkiver – ikke minst i utenlandske arkiv, sier Slapgard og forteller at det ikke var en helt enkel oppgave. Noen dokumenter har vært så farlige at de har vært murt inne.

Den tidligere NRK-journalisten har jaktet på historien om en ukjent krigshelt. Hennes spennende reise har blitt til en fascinerende fortelling om en mann som kjempet for det han trodde på.

I vår tid

– Vi må fortsatt kjempe for de humane verdiene og mot fascistisk tankegods, sier Slapgard og legger til at det er skummelt å se hvordan slike tanker har grobunn enkelte steder. Det er skumle trekk også i vår tid.

Slapgard understreker viktigheten av hvilke valg vi gjør, og den konsekvensen det får. Hver og en av oss gjør valg som påvirker også andre.

– Enkeltmennesker og deres tanker og handlinger har en betydning. I våre dager ser vi hvilken kraft enkeltmennesker har når en slår seg sammen. Jeg tenker her på miljøbevegelsen og deres kamp for kloden vår.

Enkeltmennesker har til enhver tid spilt en rolle. Enkeltmennesker har viet sine liv til hva de tror på og kjemper for.

– Jeg heier på dem som er opptatt av dialog og humanistisk lederskap.

Sønnene skutt

Sigrun Slapgard har vært på jakt. Hun har lett etter den historien til den ukjente krigshelten Wilhelm Holst – og gjort den kjent. Historien begynner i 1936 i Tyskland – Hitler tar makten. I andre land i Europa, ser en de samme strømningene.

– Da den spanske borgerkrigen starter, bor Wilhelm Holst i Paris, der han driver forretninger.

Snart er han frivillig på republikansk side ved fronten i Spania. Etter at fascistene vinner i Spania, hjelper han flyktninger over grensen til Frankrike. Da tyskerne kommer til Norge, blir de to sønnene hans på femten og seksten skutt hjemme i Ådalen.

– Fra da av risikerer han daglig livet i hemmelig undergrunnsarbeid i Frankrike. Han blir spesialagent med mange dekknavn og opererer ofte sammen med «fru Holst», den britiske agenten Madge Addy.

Hvem var han?

Hvem var han, Wilhelm Holst? Og hvem var den britiske kvinnen – som ikke var hans egentlige kone? I boken «Eit hemmeleg liv» drar barnebarnet på jakt etter hemmeligheter i livet til en bestefar han aldri møtte. Sammen med forfatter Sigrun Slapgard leter han i hemmeligstemplede dokumenter og brevsamlinger. Gradvis trer historien fram - en rystende fortelling om hvordan to brutale kriger endret livet til en mann og slo inn i en familie.

Onsdag 1. desember kan du høre journalist og forfatter Sigrun Slapgard fortelle mer om denne mannens hemmelige liv – På Ullern kultursenter, Stoppestedet på Lilleaker.