– Utholdenhet og gjennomføringsevne er det viktigste

Suppe-gründere fra Røa takker på kvinnedagen alle kvinner som har banet vei.

Jannike Isachsen og Elisabeth Isachsen Rye-Florentz tok steget og satset på fersk suppe. Det er denne vinteren 10 år siden de kjørte de første pakkene ut til butikkene. Nå har de utvidet sortimentet og selger for mer enn 12 millioner i året. Foto: Privat

– Å være gründer behøver ikke å bety at man må risikere hus og hjem. Det går an å ha en litt annen tilnærming til det, sier Røa-kvinnen Elisabeth Isachsen Rye-Florentz, som sammen med sin søster Jannike Isachsen har brukt mer enn 10 år på å bygge seg opp.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.03.2019 kl 12:33

RØA: På kvinnedagen kommer det innspill fra dem som mener at det fins for få kvinnelige grúndere, at det er for få kvinner som tør – eller har mulighet til – å satse på egen virksomhet.

Elisabeth Isachsen Rye-Florentz er faglært kokk, og i 2007 jobbet hun en periode hos den profilerte kokken Gordon Ramsay i London. Da gikk hun mye i dagligvarebutikker og undret seg blant annet over dette:

– Jeg forundret meg over utvalget i ferdigmat, ikke minst pakningsdesignene. Alt så så mye bedre ut i London enn det jeg var vant til i norske butikker, sier hun.

Begynte med barnemat

– Så foreslo Jannike at vi skulle begynne å lage spedbarnsmat, og det jobbet vi med i to år. Men vi landet på at det ble for vanskelig å for dyrt. Så snudde vi og begynte å lage ferske supper i stedet, sier Elisabeth.

Firmaet Mere Mat var en realitet, og de to søstrene leide seg inn i et lokale på Økern, kjøpte seg en 60 liters gryte som de sveiset to tappekraner på, og kjørte i gang med å lage ferske supper ved hjelp av en kjempestor stavmikser.

– Der lagde vi supper i to år og distribuerte i 10 butikker. Vi gjorde absolutt alt selv, lagde suppene, pakket og kjørte ut til butikkene.

Etter hvert trengte de litt hjelp, men forretningen ble bygd opp sakte, men sikkert. Begge beholdt andre jobber ved siden av, og det ble også tid til familieforøkelser for begge.

– Jannike fikk sitt andre barn, mens jeg fikk mitt første i 2013, sier Elisabeth.

Gode samarbeidspartnere

Lisa Syltetøyfabrikk i Bærum fikk i 2013 ansvaret for suppeproduksjonen, og etter hvert fikk søstrene avtale med Asko, slik at distribusjonen ble proffere og større. Dermed hadde de større mulighet til å jobbe med å utvide distribusjonen om få flere bein innenfor de store kjedene.

Da produksjonen rett og slett ble for omfattende for fabrikken i Bærum, inngikk de avtale med Matprodusenten, som holder til i Stokke i Vestfold.

– De er veldig dyktige, og vi jobber kjempegodt sammen, sier Elisabeth.

Hun forteller at de i dag har avtaler med NorgesGruppen, Coop og Rema 1000 og er representert i nærmere 500 butikker.

– Vi har doblet omsetningen bare de siste tre årene. I 2010 omsatte vi for 200.000 kroner. I 2018 var omsetningen 12,3 millioner kroner, sier hun.

Grunnlaget for suksessen

Mange gründere satser, og mange går dukken. Men de to søstrene fra Røa har klart å få suppe-prosjektet sitt opp å stå. Men det har tatt tid. Lang tid, og Elisabeth snakker gjerne om «hemmelighetene» bak suksessen.

– Nå tjener vi penger, og vi har til og med penger til å ta ut lønn, sier hun og forteller at det tok rundt syv år fra de startet til hun selv hadde fulltidsjobb i firmaet. Søsteren Jannike var i gang noen år tidligere.

– Å være gründer behøver ikke å bety at man må sette hus og hjem. Det går an å ha en litt annen tilnærming til det, sier hun.

Tålmodighet og langsiktig tankegang, samtidig med at man ikke satser for mye og for raskt, trekker hun frem som grunner til at de er der de er i dag.

– Vi skal huske på at det er en del gründere som ikke lykkes. Vi har også tatt en sjanse, men vi har kanskje tatt sjansen på en litt annen måte fordi vi lenge hadde andre jobber ved siden av, sier Elisabeth, som ikke legger skjul på at det naturligvis var enklere å fokusere mye på jobbing i perioden før hun fikk sitt første barn i 2013.

– Å være gründer behøver ikke å bety at man må sette hus og hjem på spill. Det går an å ha en litt annen tilnærming til det, sier hun. – Man må våge for å vinne. Utholdenhet og gjennomføringsevne er det viktigste.

Akkurat i dag, på kvinnedagen, ønsker hun å gi initiativrike kvinner litt ekstra oppmerksomhet.

– Ja, vi vil gjerne takke alle kvinner før oss som har banet vei, for at flere kvinner tør å sette i gang, sier Røa-kvinnen. Samtidig understreker hun at de to slett ikke merker noe til at det er problematisk å være kvinne i denne bransjen.

– Jeg tenker aldri på det, men det kan jeg takke kvinnene som har gått foran for, sier hun.

Veien videre

I Mere Mat tenker de nå på mer enn ulike suppevarianter. Det nyeste er Mere Gryte, som skal ta opp kampen med blant andre Fjordland, ifølge Elisabeth.

Samtidig ønsker de å utvide til flere butikker. 500 er imponerende, men markedet er langt større enn det.

– Det er vanskelig å konkurrere med de store leverandørene. Vi må jobbe hardt for å få kjedene til å forstå at vi mener alvor. Vi blir fremdeles behandlet litt som lettvektere.

– Men nå når dere har begynt å lykkes for alvor, er det noen som snuser på dere?

– Ja, det har det allerede vært. Men nei! sier Elisabeth på kvinnedagen. De to Røa-kvinnene, som riktignok ikke jobber helt alene lenger i Mere Mat, kjører på videre.

– Å prøve å eie mest mulig selv er viktig, sier hun.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...