Akersposten

Forfallet skal fortsette

LUKKET FORFALL: Ingenting er endret siden byantikvar Janne Wilberg besøkte stedet i februar i år. Foto: Vidar Bakken

Boligbygg har ikke til hensikt å gjøre noe med forfallet på gamle Vækerø politistasjon.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2017 kl 14:29

VÆKERØ: Selv om mange krefter er samlet om å rehabilitere og har planer om å bruke det kommunalt eide bygget, så har ikke det kommunale foretaket Boligbygg KF til hensikt å gjøre noe med politistasjonen som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Byantikvaren fortviler og det samme gjør Bestum vel og bydelens politikere.

Les også: Byantikvaren: - Det er utrolig trist

Vanskelig å prioritere bygningen

Byantikvaren opplyser at anlegget er regulert til bevaring, men også er fredningsverdig og inngår i Byantikvarens fredningsstrategi. Byantikvaren har skrevet til Boligbygg KF som forvalter eiendommen og informert om at Vækerø politistasjon bør behandles som om den er fredet. Det innebærer at forvalter har et særskilt ansvar for å holde bygningsmassen ved like.

Det har ikke fått Boligbygg til å endre mening. I dag er den gamle politistasjonen avstengt med lemmer foran vinduene. Akersposten spurte om Boligbygg har til hensikt å gjøre noe med det bevaringsverdige bygget.

- Vækerø politistasjon står høyt på listen over tomme bygg som trenger rehabilitering, men det vil være svært kostbart å sette i stand bygningen. Da den ikke er egnet for Boligbyggs formål, er det vanskelig for oss å prioritere bygningen. Vi håper at bygget enten kan brukes til andre kommunale behov, eller eventuelt selges i framtiden. Fordi Vækerø politistasjon samtidig ligger i en mulig trasé for Fornebubanen, og det er uavklart hvilken innvirkning traseen vil ha for eiendommen, avventer vi nå med å foreta oss noe utover sikring og tilsyn i eiendommen, svarer kommunikasjonsdirektør I Boligbygg Oslo KF, Kristin Øyen.

Les også: - Spekulerer kommunen i forfall?

Kommunens ansvar

Leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H), stiller seg undrende til Boligbyggs svar.

- Dette er ikke noe å vente med. Kommunen har ansvaret for at dette flotte historiske bygget blir bevart. Jeg er skuffet over holdningen til Boligbygg i denne saken. Når bygget blir stående tomt og ubrukt, vet vi at forfallet akselerer. Lokalt har bydelen flere lag og foreninger som er interessert i å ta i bruk bygget og det samme har Bestum vel. Forutsetningen for at bygget kan leies ut er at det blir rehabilitert og det er som sagt kommunens ansvar, sier Pedersen, som også er bystyrerepresentant og medlem av byutviklingskomiteen.

Les også: – En skam hvordan Vækerø politistasjon fremstår

Spørsmål til Lippestad

- Jeg har stilt et skriftlig spørsmål til byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, som Boligbygg hører innunder. Jeg vil vite om det forefinnes noen planer for restaurering av Vækerø politistasjon og eventuelt om det er gjort noen tanker om fremtidig bruk. Nå håper jeg byrådet vil ta ansvar. Vi kan ikke sitte å se på at dette historiske bygget faller sammen, sier Pedersen.

Vækerø politistasjon ble bygget i perioden 1890-92, og er i laftet nasjonalromantisk stil. Tilhørende hovedbygningen er det bl a uthus med to fengselsceller hvorav den ene er mer eller mindre i original stand. Vækerø politistasjon er vernet etter Plan- og bygningslovens og er på Byantikvarens Gul Liste.

Les også:

Skolestartere flyttes fra Bjørnsletta til Huseby skole

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...