ANNONSE
Annonse

«For kidsa på Hovseter har Fahad vært utrolig viktig. Han har gått i krigen for dem.»

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Torkhildsen, hyller Fahad Abby.

«Jeg har en snikende følelse av at Fahad ikke vil senke skuldrene før ungdommen på Hovseter endelig kan gå inn dørene på et flunkende nytt klubbhus.» Det skriver byråd Inga Marte Torkhildsen, som torsdag la ut en lang hyllest til Hovseter-mannen Fahad Abby

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2018 kl 09:41

ANNONSE
Annonse

HOVSETER: Byråd Torkhildsen legger ut en «luke» hver dag i desemberdagene før jul, og torsdag var turen kommet til å hedre mannen som for et snaut år siden ble kåret til Årets Medmenneske i Akersposten, Fahad Abby.

LES OGSÅ: – Jeg er Hovseters vaktbikkje. Jeg passer på.

Her er hele hyllesten fra Torkhildsen til Abby:

«Luke 6 i årets julekalender går til Hovseters store sønn, Fahad Abby.

Han fortjener heder. Fahad er nemlig en glødende ildsjel som står på for fritidstilbud for ungdom, trygge nærmiljøer, barns oppvekstvilkår og en skikkelig integrerings - og inkluderingspolitikk.

Hva er Fahads metode? Et eksempel kan illustrere. Da han engasjerte seg i flyktningkrisen i 2015, satt han seg ned og spurte flyktningene selv: Hva trenger dere? Jo, de ville lære norsk. Så da gjorde Fahad det. I løpet av åtte måneder hadde han over hundre flyktninger innom norskkurset sitt. En av dem var Yaman, som lærte seg norsk på 20 dager. Det ble avisskriverier og besøk hos Lindmo på NRK. Hvorfor funka det så bra? Jo, fordi Fahad møtte flyktningene i «øyenhøyde» og så menneskene, drømmene og ressursene som lå bak tallene og overskriftene. Han bygde relasjoner og løfta fram gullet i hver enkelt.

For kidsa på Hovseter har Fahad vært utrolig viktig. Han har gått i krigen for dem, som da politiet hang ungdommene ut på Twitter for å ha drevet hærverk i området. Det viste seg imidlertid at det var gardister på perm, ikke mørkhuda ungdom fra kommunale blokker, som hadde gått bananas med brannslukningsapparater. Jeg møtte Fahad, politiet og flere av ungdommene til en prat den gangen. Politiet ba ydmykt om unnskyldning, og så fikk ungdommene opplæring av en lokal ildsjel (Per Koch) i hvordan de trygt kunne frakte de gamle på Hovseterhjemmet rundt i elsykkeltaxi (se den rørende saken under her!).

LES OGSÅ: Hun skal skape entusiasme og tro på nye ungdomsklubb på Hovseter

De siste par årene har ungdommen på Hovseter for alvor krevd sin rett til å bli hørt, inkludert og verdsatt som likeverdige innbyggere. Da BU i Vestre Aker bestemte seg for at det nyrehabiliterte Hovseterhjemmet skulle bytte navn til Røahjemmet (fordi det var «penere»), traff de en nerve. «Å bytte ut navnet er å sparke på Hovseter, som ligger nede», sa Fahad. Ungdommen ville at flere skulle være stolte av Hovseter, ikke gjemme det bort bak en falsk fasade. For et navn er ikke bare et navn. Det handla om hvordan man så på Hovseter, og alle de som bodde der, i et område som ofte blir kalt for vestkantens østkant. Etter folkemøter, leserinnlegg og beinhard kamp, kunne ungdommen på Hovseter juble: politikerne snudde! Sykehjemmet skulle hete Hovseterhjemmet, slik det hadde gjort i 40 år. Til gjengjeld stilte ungdommene opp som frivillige for de eldre der. De skulle for eksempel prøve seg som elsykkeltaxisjåfører, så beboerne kunne se mer av området, og sånn at unge og gamle kunne treffes på tvers av generasjoner. Det var så fint!

Nå ser det også ut til at Fahads andre store kamp – å få tilbake ungdomsklubben på Hovseter, i den eneste bydelen som ikke har et slikt tilbud, også er vunnet. Klubben kommer! Det er en stor seier. Og så har jeg en snikende følelse av at Fahad ikke vil senke skuldrene før ungdommen på Hovseter endelig kan gå inn dørene på et flunkende nytt klubbhus for første gang.

Fahad er en brobygger: Han har fått ungdom og politikere til å forstå hverandre bedre, gjennom å møtes, lytte til hverandre, og anerkjenne at man er best når man samarbeider. For vi politikere har en plikt til å lytte til dem som har skoa på, og særlig gjelder det barn og unge som har så mye klokskap, og som altfor sjeldent blir hørt. Kanskje spesielt gjelder det ungdom som vi, bevisst eller ubevisst, ikke tenker kan ha så mye å bidra med, fordi de «ikke er helt som oss». Jeg er stolt og rørt når jeg tenker på hvilken kraft som ligger i disse ungdommene. Og i Fahad har de fått en skikkelig fighter på sin side: et varmt hjerte og et brennende engasjement for rettferdighet, fellesskap og inkludering.

Jeg lar Fahad få avslutte denne luken med sine egne ord, i et intervjuet han ga da han ble kåret til Årets Medmenneske i Akersposten 2017:

«Denne prisen her, den går ikke først og fremst til meg, men til ungdommene på Hovseter. Det er viktig å ha med alle på laget, jeg hadde ikke klart disse tingene alene. Det var en regel jeg lærte i militæret: «Uten alle er vi ingen.» Det passer bra på Hovseter også.»»

LES OGSÅ: Hun skal skape entusiasme og tro på nye ungdomsklubb på Hovseter

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

ANNONSE
Annonse