Akersposten

Folkepark i Bestumkilen – SV kan bli avgjørende

FOLKEPARK: Dette er en illustrasjon som viser en helt annen utvikling i Bestumkilen enn det byråd og PBE ser for seg. Illutrasjon: Ørjan Aasegg Johannesen

Det mest oppsiktsvekkende under mandagens folkemøte, var at SV tok avstand fra byrådets forslag til utbygging av Bestumkilen. Dermed er en folkepark i en eller annen form et skritt nærmere, uten blokker mot sjøkanten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2019 kl 12:20

SKØYEN: At utviklingen av Bestumkilen og Skøyen engasjerer viste oppslutningen i Skøyen kirke. Rundt 150 tilhørere fulgte interessert med da forslaget om en folkepark i Bestumkilen ble debattert. Hvordan forholdt partiene i rådhuset seg til hvordan båtopplaget skulle utvikles i fremtiden?

En klar forventning

Leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen innledet med å fortelle om hvor mye arbeid et tverrpolitisk bydelsutvalg siden 2009 hadde lagt ned, i samarbeid med bydelens innbyggere for å komme frem til mulighetsstudier som reflekterte bydelens ønsker. Ifølge Pedersen var disse i liten grad gjenspeilet i byrådets og Plan- og bygningsetatens forslag til områderegulering Skøyen.

- Vi vil at dette området skal åpnes for bruk av befolkningen. Det kan slåes fast at helt fra 2009 har det lokalt vært en klar forventning at dette området innerst i Bestumkilen må åpnes for bruk av det store fellesskapet, sa Pedersen, blant annet.

Les også: Forventer kaos på Skøyen: «Hoffsdiagonalen - the missing link»

Eivind Bødtker i Skøyen Miljøforum representerer 30 velforeninger, båtforeninger, borettslag og sameier. Han understreket viktigheten av å bygge ut med måte, hvor hensynet til omkringliggende bebyggelse måtte ivaretas. Han understreket også viktigheten av å finne alternativ for båtopplaget før tomten skulle utvikles.

- Vi setter altså fokus på Bestumkilen som et av de aller siste frie strandområder i Oslo. Tomten er offentlig eid og bør brukes til allmennhetens beste. Vi er klar over at vår plan gir færre boliger enn i PBEs plan, men vi er nå på omtrent samme områdeutnyttelse som i de andre knutepunktene i Oslo, sa Bødtker blant annet.

Les også: Skøyen Miljøforum: Femdobling av befolkningen på Skøyen uten nye trafikkgrep?

Folkeparken

Publikum ble så presentert for planene for folkepark av Ørjan Aasegg Johannesen.

- Det har enormt potensiale og er det siste store friområdet i strandsonen. Vi ønsker ikke en privatisering og kommersialisering av dette området, innledet Aasegg Johannesen, som pekte på hvor viktig dette området ville bli med den utviklingen Skøyen står overfor med en voksende befolkning og kort avstand til fjorden.

Han viste til hvordan området kunne utnyttes med vekt på store grøntområder med avskjerming mot E18 og strand ved dagens strandlinje, uten utfylling i Bestumkilen som PBE legger opp til. Konseptet bygger på en rekke aktiviteter innen- og utendørs med blant annet svømmehall, brygge med utendørs basseng, gresslette til ulike aktiviteter, aktivitetshus, hus for roere og padlere, lekeplass med apparater, sandvolleybaner, utendørs treningsapparater og flytende badstuer. Se skisse under.

Trykk for større versjon. Saken fortsetter under bildene.

OVERSIKT: Her er noen av aktivitetene det kan bli plass til i den foreslåtte folkeparken. Skisse: Ørjan Aasegg Johannesen

Sv vil noe annet enn byrådet

Så var det politikernes tur, som var samlet rundt to bord, med Arbeiderpartiet, MDG og SV på den ene siden og Høyre, Frp og Venstre på den andre. Debattleder Per Henrik Stenstrøm ville vite én ting, for eller imot en folkepark.

SVs førstekandidat til bydelsutvalget, Beate Bruun, var helt klar på at det som er lagt frem av Plan- og bygningsetaten og byrådets planer så langt, ikke er i overenstemmelse med SVs syn på utviklingen av båtopplaget i Bestumkilen. De vil ha en park med en rekke samfunnsnyttige funksjoner. Det kom nok overraskende på publikum, da det viste seg at Bruun ikke bare hadde støtte for dette lokalt, men også sentralt i Oslo SV.

Arbeiderpartiet og MDG var mer reserverte og viser til at områderegulering Skøyen er sendt tilbake til Plan- og bygningsetaten med nye instrukser og at forslaget vil komme til byrådet i løpet av september, som så vil bli lagt ut til høring.

PANELET: Fra venstre: Anders Røberg-Larsen (Ap), Beate Bruun (SV), Martin Hill Oppegård (MDG), Camilla Wilhelmsen (Frp), Pia Farstad von Hall (H), Odd Einar Dørum (V) og debattleder Per Henrik Stenstrøm. Foto: Vidar Bakken

Politikerne

Leder av byutviklingskomiteen i rådhuset, Anders Røberg-Larsen (Ap), innledet med å understreke at Skøyen er et av Norges viktigste knutepunkter, som skal utvikles til beste for dem som skal bo der og at det var en rekke hensyn å ta.

- Forslaget fra PBE er sendt tilbake for nye vurderinger. Det er mange ting å gå inn i som skal komme allmenheten til gode, blant annet å sikre parkdrag og tilgang til fjorden.

MDGs 5. kandidat til bydelsutvalget, Martin Hill Oppegård, var skeptisk til folkepark.

- Vi trenger aktive grøntområder, men jeg er skeptisk til folkepark. Jeg er redd for at den blir tom om vinteren når det blir kaldt. Jeg er bekymret for at den ikke blir brukt, sa Hill Oppegård blant annet og viste til at selv om byrådet ikke har bestemt seg, så er det ikke foreslått store endringer i planen for Skøyen.

Bystyrerepresentanen Odd Einar Dørum (V) var helt klar på at byrådet har bestilt bygging av næringsbygg og boliger på tomten.

- På PBEs skisse kan vi se hva som er igjen av grøntområder. Venstre har programfestet at det skal bli en folkepark på Oslo kommunes viktigste og den siste store tomten i strandsonen. Vi går for et alternativ som barn og voksne kan forstå – samtidig. Vi skal slåss for strandsonen, sa Dørum.

Pia Farstad von Hall er Høyres fraksjonsleder i byutviklingskomiteen. Hun viste til at bydelen lokalt har hatt stålkontroll på byutvikling i bydelen og at Høyre er skeptisk til bygging av høye blokker nær strandsonen. I tillegg mente hun at det å skape aktivitet i området med så mange mennesker rundt, ikke var noe problem.

- Høyre som parti må reflektere over dette forslaget. Det jeg kan si er at vi ønsker en større park enn det som ligger i planen i dag.

SVs Beate Bruun startet med å si at SV var uenig med eget byråd.

- Folkepark er noe SV står for. Vi støtter fullt ut dette forslaget. Det er et unikt område som skal være med å sikre velferden i fremtiden. I tillegg vil vi ha en videregående skole her, som kan bruke området på dagtid. Vi vil også at det skal være plass til omsorgsboliger, barnehager og billige boliger til folk flest, men det forutsetter at det blir noe utfylling i Bestumkilen, sa Bruun, som altså har ryggdekning for sine uttalelser sentralt i SV.

Bruun mente at en smal komtorbebyggelse mot E18 måtte til for å få til en effektiv støyskjerming. Hun mente også at området var gunstig som arealreserve, med tanke på behovet for funksjoner i fremtiden.

Camilla Wilhelmsen (Frp), nestleder i byutviklingskomiteen, berømmet bydelsutvalget for arbeidet med Skøyen og Bestumkilen.

- Vi må ta vare på grønne verdier og vi må også ta hensyn til dem som allerede bor her og ikke bygge ned området med blokker. Et enstemmig bydelsutvalg vil ha folkepark. Skøyen Mijøforum er for det. Da tenker jeg at dette er noe vi må lytte til, sa Wilhelmsen, som understreket at Frp vil støtte forslaget med folkepark.

Temperaturen steg

Debatten ble videre preget av blant annet at byrådet igjen går inn for 16 etasjer på sentrale Skøyen og temperaturen i debatten steg.

Les også: Fra 12 til 16 etasjer på Skøyen

- Det er viktig å være oppmerksom på at ting går sin gang. Bebyggelsen er foreslått høyere og med større utnyttelse enn tidligere. Vi må sette ned foten ellers blir vi kjørt over, sa Dørum og viste til byrådsavdelingens bestilling til PBE for det videre arbeidet med områdereguelringen.

Anders Røberg-Larsen repliserte at høyere bygg i sentrum ville føre til større avtrapping i ytterkantene.

Både Røberg-Larsen og Hill Oppegård understreket at behovet for boliger rundt dette knutepunktet var stort.

Camilla Wilhelmsen tok igjen opp tråden, hvor bydelsutvalget allerede for ti år siden startet arbeidet med forslag til utvikling av Skøyen.

- BU tok ansvar. Jeg kan ikke se at dette arbeidet er berørt av byråden i sin bestilling til PBE, sa Wilhelmsen, som også viste til at behovet for boliger mot 2030 har falt sterkt med de siste prognosene.

Med nebb og klør

Stemningen i salen var klart for en folkepark i Bestumkilen.

- Det er viktig at dere kommer med innspill når områdereguleringen blir lagt ut til høring. Ingenting er landet. Vi jobber for en helhetlig og demokratisk plan for utviklingen av Skøyen, sa Røberg Larsen.

Flere fra salen tok ordet og det var særlig mangelen på det å ta hensyn til bydelsutvalgets arbeid og høringsuttalelse med Skøyen som ble kritisert.

MDGs Hill Oppegård mente at byråd Hanna E. Marcussen (MDG) hadde gått gjennom bydelens høringsuttalelse punkt for punkt.

Andre etterlyste en masterplan for Ullern som står overfor en voldsom transformasjon de nærmeste årene. Representantene for SV og Frp foreslo å ta Bestumkilen ut av områdeplanen, for å få bedre tid til å vurdere fremtidig bruk.

Leder av Ullern frivilligsentral, Esther Marie Lier, var blant dem som tok ordet i salen.

- Hvordan kan MDG gå inn for denne utbyggingen av Skøyen. Det blir en stenørken. Det er ikke forenlig med en miljøhovedstad, sa Lier.

STOR INTERESSE: Et stort publikum var nysgjerrige på om politikerne ville ha folkepark. På bildet har Esther Marie Lier tatt ordet, med skarp kritikk av utbyggingsplanene for Skøyen. Foto: Vidar Bakken

Venstre er en av initiativtakerne til forslaget om Folkepark.

- Overordnet miljøpolitikk begynner der folk bor. Jeg vil slåss med nebb og klør for en folkepark. Vi skal bygge noe vi kan være stolt av, sa Dørum blant annet til slutt.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...