Akersposten

Fokus på lokkemenn kan få andre konsekvenser

FOTO: Bilde er arrangert

Politiet tar hendelser med såkalte lokkemenn alvorlig, men det er et fåtall hendelser av alvorlig karakter. Fokus på disse hendelsene kan skape unødig frykt og reaksjoner som medfører andre konsekvenser.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2016 kl 12:50

OSLO VEST: - Vi ser naturligvis alvorlig på denne type hendelser, men vi er ikke veldig bekymret over omfanget. Det var riktignok en enkelt hendelse på Bogstad, hvor en mann fysisk forsøkte å dra en gutt inn i en bil. Det er en konkret sak som politiet har fulgt opp og som etterforskes grundig, sier Anne Merete Ansok ved Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon.

Les også: Se opp for lokkemenn

En avveining

– Av og til får vi henvendelser om hendelser knyttet til lokkemenn, men det er få som dreier seg om konkrete saker. I de tilfeller hvor det kan være snakk om at det har vært en hendelse, lar vi eventuelt den berørte skolen gå ut med informasjon til lærere og foreldre. Men det er en avveining om det reduserer risikoen, eller om det bare bidrar til økt usikkerhet og utrygghet. Spørsmålet er om det har noen forebyggende effekt, sier Ansok.

Skaper annen utrygghet

Hun understreker at politiet følger opp konkrete saker, hvor det er opplysninger om forsøk på å lokke til seg barn.

– Vi opplever at ukjente biler i nærområdet eller en sjåfør i varebil som stopper og spør etter veien, kan sette i gang en rykteflom. Små barn kan for eksempel tolke slike ting ulikt. Det kan være nok i seg selv til å skape utrygghet. Vi må veie det opp mot konsekvensene av at det skapes utrygghet. For eksempel vil flere begynne å kjøre barna til skolen, i stedet for at de går til skolen. Det er mye større utrygghet knyttet til økende trafikk tett opp til skolen i så måte. Alt i alt så er det trygt for barn å gå til og fra skolen, med tanke på ha vi vet om omfanget av såkalte lokkesaker, sier Ansok.

Reagerer umiddelbart

Hun understreker igjen at hendelser med lokkemenn som blir rapportert blir tatt på alvor.

– Vi bruker likevel mye tid på rykter, snakk og av og til løse påstander. Som sagt reagerer vi umiddelbart på konkrete hendelser med å rykke ut, foreta søk og avhør. Vi tar da imot anmeldelse og etterforsker saken, sier Ansok.

Hun oppfordrer foreldrene til å lære barna hvordan de skal forholde seg til fremmede som tar kontakt, og at de må si fra med en gang om de blir utsatt for lokking.

– Et lite tips til slutt. Lær barna å lese bilskilter. Det er en fin øvelse som er morsom og som kan komme til nytte i slike saker.

Les også:

Går for det største alternativet i Aslakveien

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...