ANNONSE
Annonse

Færre dør av kreft i vest enn i øst i Oslo

PÅFALLENDE FUNN: Forskeren Jon Ivar Elstad finner at det er store forskjeller mellom hvor mange som dør av kreft på østkanten og vestkanten i den norske hovedstaden. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Forsker presenterer interessante funn i en ny bok om sosial ulikhet i hovedstaden.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.06.2017 kl 15:16

ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Legene oppdager like mange nye krefttilfeller øst og vest i Oslo. Derimot er det vesentlig flere som dør av denne sykdommen på østkanten.

Hvorfor det?

Trolig skyldes det blant annet at folk på østkanten har lavere utdanning og mindre penger enn innbyggerne på vestkanten.

Det er forskeren og sosiologen John Ivar Elstad, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som har regnet på tall fra Oslo kommune, skriver romeriksavisa.no.

«Ulikhetene i helse mellom Oslos bydeler er betydelige, og de er påfallende store sammenlignet med andre norske byer og med storbyer som Stockholm og London», skriver Elstad i boken.

- Ikke tilfeldig hvem som dør

I studien har han sammenlignet bydeler i vest og øst, blant annet Frogner og Sagene.

– Forskjeller mellom bydeler, når det gjelder kreftdødelighet, skyldes stort sett forskjeller i folks inntekt og utdanning, bekrefter Øystein Kravdal overfor avisen.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet, og det er ikke tilfeldig hvem som dør av kreft, forklarer han videre.

Noen krefttyper er nemlig vanligere blant folk med lav inntekt og utdanning, mens det er omvendt for andre krefttyper.

Når du først har fått en kreftdiagnose, er imidlertid sannsynligheten for å overleve kreften lavere hvis du har lite utdanning, enn om du har gjennomført mange år på skolen.

Det er flere potensielle forklaringer på det, men forskerne klarer ikke å si hvilke(n) som stemmer best.

Får hyppigere lungekreft

Statistikken fra Oslo kommune skiller for øvrig ikke mellom forskjellige krefttyper, men en realitet kan være at folk på østkanten oftere får lungekreft, den dødeligste krefttypen i landet.

Om lag 2 000 dør av lungekreft i året, ifølge Kreftregisteret. Derfor: Ettersom flere med lav utdanning og inntekt røyker, mener Kravdal dette er en sannsynlig forklaring.

Elstad foreslår på sin side at folk med lite utdanning vet mindre om hvordan de skal finne kreften tidlig, og trekker frem at det kan være at helsetilbudet ikke fungerer like godt for folk på østkanten. Dette fordi de med mindre ressurser angivelig får dårligere behandling.

– Jeg tror at legene i gjennomsnitt gir mer adekvat behandling til folk på vestkanten, enten ubevisst eller fordi høystatuspasientene krever mer, skriver Elstad i en epost, ifølge romeriksavisen.no.

LES OGSÅ: Innehaver av vill rekordfart NED FRA Tryvann: - Tiden gir få rettigheter til å skryte

LES OGSÅ: Wow, sjekk den spinnville rekorden til Tryvann på sykkel!

LES OGSÅ: Toppbloggeren «Pilotfrue»: - Folk i Oslo vest heier på oss

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ:
Fitnesskongen Joachim (31): Nei, det er ikke for sent å gjøre noe med sommerkroppen 2017!

ANNONSE
Annonse