ANNONSE
Annonse

Eventyrerne har inntatt Fåbro

Hvitserk-gjengen har rykket inn i den 250 gamle Fåbro på Lilleaker med sine eventyr-reiser og ekspedisjoner. Fra venstre: Rasmus Ramstad, Mari Østgård, Henriette Aass, Maria Sellfors, Karin Schøyen, Bjørn Stange Ankre, Magnus Hendis og Mats Johannessen.

Eventyrerne har inntatt Ullerns eldste hus – Fåbro Gård på Lilleaker. Mustad Eiendom, som eier gården, har fått inn ny leietager i turoperatør-selskapet Hvitserk. De har spesialisert seg på reiser og opplevelser utenom det helt vanlige.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2018 kl 10:22

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Vi synes vi har fått en flott lokasjon her, sier daglig leder Rasmus Ramstad. – Det er jo i slike omgivelser vi føler oss hjemme. Tett ved Lysakerelven med turmuligheter rett utenfor døra her. Folk som kommer på besø,k synes det er et flott hus, og det synes vi også. Vi stortrives allerede i denne gamle historiske bygningen, sier Rasmus.

– Mustad synes vi var en fin leietager, som passer fint i deres planer om en å utvikle den nye Lilleakerbyen her etter hvert, sier Rasmus.

Perfekt leietaker

Fåbro Gård ble bygget av poeten Christian Braunmann Tullin midt på 1700-tallet, og er dermed en av de eldste og best bevarte historiske bygningene i Ullern. Fåbrofossen har vært arena for industrivirksomhet, både spikerfabrikk, dynamittproduksjon og papirfabrikk – og ærverdige Fåbro Gård har vært en stille tilskuer til det hele. Mustad Eiendom restaurerte eiendommen for noen år siden, og flyttet inn med sin administrasjon etter det.

Saken fortsetter under bildet.

Daglig leder Rasmus Ramstad i «Hvitserk Eventyrreiser» med sitt nye tilholdssted, Fåbro, i bakgrunnen. Poeten Christian Braunmann Tullin bygget dette huset for over 250 år siden - og ble nennsomt restaurert av Mustad Eiendom for noen år siden. En historiske perle på Lilleaker.

Etter hvert vokste firmaet ut av lokalene, og har nå funnet ny leietager i Hvitserk. Mustad har gitt uttrykk for at de fant «den perfekte leietager» til Fåbro nettopp i Hvitserk.

– Vi var opprinnelig to selskaper, fortsetter Rasmus. – Men i 2004/05 slo Eventyrreiser og Hvitserk seg sammen til et selskap. Vi har hatt en veldig god vekst de siste årene. I 2013 omsatte vi for 30 millioner. I fjor var omsetningen 60 millioner.

LES OGSÅ: CC Vest skal rives og flyttes

– Sier kanskje litt om trender?

– Helt klart. Tidligere var det slik at alle skulle gå birken, men nå ser vi at folk i økende grad etterspør andre utfordringer – som å bestige høye fjell, og gå på tøffe turer og få flotte opplevelser. Vi har etter hvert også utvidet vårt segment, og tilbyr nå turer av alle kategorier friluftsopplevelser. Den største veksten har vi på ukesturer i Europa. Det er jo ikke alle som kan ta seg tre uker ferie for å bli med til base camp ved Mount Everest for eksempel. Så nå har vi et stort utvalg ukes turer som Mont Blanc, Pyreneene, Dolomittene osv.

– Men dette gjør ikke folk på egenhånd?

– Nei, alle våre turer ledsages av guide. Dette er folk med god erfaring i å guide, enten det er i Marokko, eller skiturer over Grønland. Vi har cirka 2500 gjester hvert år.

Ukjent mål er pop

– Og det koster?

– Ja, turene våre er ikke av de billigste i markedet. Det sier seg selv at det koster å skreddersy smale og unike tur-opplegg.

– Jeg kan for eksempel nevne at vi for 3-4 år siden dro i gang et konsept som vi kaller «Destinasjon ukjent». Prisen er 35 000.- kroner, og alt man må gjøre er å møte opp på Gardermoen. Ingen vet hvor turen skal gå. Vi har en slik tur igjen til høsten, og den ble utsolgt på én dag ! sier Rasmus Ramstad.

Fra Fåbro på Lilleaker styrer ni personer, som snart blir 11, hele virksomheten. Den omfatter nå også det svenske markedet – og det nye er at man nå også selger turer i Norge til kunder i Storbritannia og USA.

Hvitserk-gjengen trives på Fåbro. Salige Christian Braunmann Tullin, poeten som sjarmerte hele sin samtid, ville nok også gledet seg over at hans hus er lever i beste velgående.

LES OGSÅ: Folkefesten i Kollen: "Charterferie, afterski, 17.mai og russefest – alt på én gang!"

Foreslår å åpne gangvei i Holmenkollåsen for biltrafikk etter kaoset i Kollen

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse