Akersposten

Et landemerke på Røa forsvinner

Ekteparet Tone Nordeng Johansen og Jarle Johansen har drevet Nordeng siden midt på 80-tallet, og har jobbet der siden 1972. Nå ser de slutten på den tradisjonsrike butikken, som har vært et landemerke på Røa i 70 år. I bakgrunnen ser vi det gule bygget som huset Nordeng i mange år. Foto: Fredrik Eckhoff

– Glansperioden til Nordeng var da vi var i ett lokale og hadde trangt, men hadde rubbel og bit, masse varer. Det var gullalderen vår, sier Jarle Johansen. I november er det slutt for den tradisjonsrike butikken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2016 kl 14:28

RØA: Sammen med kona Tone Nordeng Johansen, har han drevet Nordeng-butikken, som i en lang periode var delt i flere butikker på Røa. De begynte begge to tidlig på 70-tallet i butikken som Tones far, Helge, hadde bygget opp siden den spede starten i 1946.

Startet i tømmerhytte

Eller sped og sped… Da Helge Nordeng, som var sønn av en skredder, åpnet Nordeng Ekvipering i en tømmerhytte i Vækerøveien, hadde han raskt hele fem skreddere i aksjon. Behovet for omsøm var stort etter krigen, da tilgang på nye klær og nye stoffer var dårlig.

De var ulastelig antrukket, skredderne og Helge Nordeng (helt bak til høyre), her fra tømmerhytta som var de første lokalene fra 1946. Foto: Privat


Etter hvert utviklet virksomheten seg, også med nye klær. Butikken flyttet inn i splitter nye lokaler i det gule bygget på hjørnet i det som den gang het Austliveien/Vækerøveien i 1957.

Helge Nordeng gikk bort i 1986, og da sto Nordeng-butikken ved et veiskille. Det var da datteren og svigersønnen, Tone og Jarle, valgte å drive videre.

Det velkjente gule bygget, som skal rives neste år når Røa torg skal bygges om, gikk gjennom flere endringer i løpet av årene Nordeng-butikken holdt til der. Faktisk var det leiligheter i en del av førsteetasjen i mange år, før disse også ble gjort om for å få plass til mer butikk.

LES OGSÅ: Røa Bok og Lekers skjebne er bestemt

Og det var nettopp i denne perioden Nordeng hadde sin glansperiode. Da var alt samlet i førsteetasje og underetasje, med klær oppe og utstyrsavdeling med blant annet garn og sengetøy nede.

Klær til damer, herrer og barn var samlet på ett plan, og på 80- og 90-tallet minnes Jarle Johansen gode tider med kunder i fleng og en butikk full av varer. I mange år var Nordeng Mote helt i norgestoppen når det gjaldt omsetning pr kvadratmeter.

– Frem til rundt 2000 hadde vi en hyggelig og positiv utvikling, sier Johansen. Så begynte kurven å flate ut.

Vippen kom

I 2007 valgte man likevel å utvide, da de nye lokalene sto ferdig på tomten der søsknene Nordeng i sin tid bodde med sine familier i hver sin villa. Da den eldste av søsknene, Emilie, gikk bort i en alder av 98, var en generasjon borte, og det var tid for å bygge og modernisere.

Fra 2007 var Nordeng altså delt i to lokaler, og det er ikke vanskelig å ane på Jarle Johansen at avgjørelsen om å utvide og dele kanskje ikke ble en like stor suksess som ønsket. Det gikk ikke mange årene før de begynte å innse at tiden var i ferd med å løpe fra konseptet kvalitetsklesbutikk i uavhengig butikk på Røa.

– Vippen kom vel i 2010-11. Da begynte vi å se hvilken vei det gikk, og i 2014 valgte vi å flytte ut av de gamle lokalene i det gule bygget, sier Johansen. Da ble igjen Nordeng samlet, men med noe reduksjon i utvalget. Blant annet forsvant barneklærne.

– Vi skjønte allerede da at vi på et tidspunkt kom til å måtte foreta en avvikling av butikken, sier Johansen.

Og nå er altså tidspunktet satt. Eller i hvert fall nesten. Johansen er klar på at årets 70-årsjubileum blir det siste jubileet. Han sier at butikken antakelig vil stenge dørene i slutten av november i år.

Hva vil de savne?

– Du og kona har vært her siden tidlig på 70-tallet. Er det vemodig å se slutten på butikken?

– Nei, svarer han.. – Jeg har ikke tenkt på det som vemodig i det hele tatt.

– Du kommer ikke til å savne å stå i butikk?

– Nei! svarer han enda mer bestemt og minner om at han de siste årene selv har vært mindre i butikken og mer på kontoret. Der har han blant annet jobbet med planene om å modernisere området rundt Røa torg for Røa Centrum AS.

– Eller jo, jeg kommer til å savne mange av kundene, sier han når han tenker seg om litt.

Mindre lojalitet

Johansen har naturligvis tenkt litt på hva som gjør at Nordeng traff markedet så godt i flere tiår, men nå har mistet mye av grepet om kundene.

– Kundegrunnlaget på Røa har vært her hele tiden, men konkurransen har vokst, og handelslekkasjen øker. Lojaliteten til de lokale butikkene har blitt mindre med årene, sier Johansen. Han sier at han og kona er stolte over å ha fått være med på denne fine reisen. Han er også fornøyd med at butikken avslutter med stil, med en kontrollert avvikling.

– Vi skal drive en god butikk helt til vi stenger, sier Johansen, som minner om at sommersalget er i gang, og han lover at butikken skal levere også i de siste månedene. Han lover også at opphørssalget ikke vil starte før langt utpå høsten.

Blir til bok og leker

Som Akersposten.no allerede har skrevet om, er det bestemt at Røa Bok og Leker skal inn i lokalene til Nordeng, og de overtar i februar 2017.

– Det er veldig hyggelig at det er Røa Bok og Leker som skal inn her, sier Johansen, som nå ser frem til å jobbe videre i daglig leder-stillingen i Røa Centrum AS, som står bak utbyggingen som kommer på og rundt Røa torg.

Men først og fremst ser han frem til å ha lørdagsfri. Det har det ikke blitt mye av i alle disse årene hos Nordeng.

– Kanskje blir det mulighet til å bruke hytta mer, og få reist litt, sier han.

Les også:

Røa Bok og Lekers skjebne er bestemt

Går for det største alternativet i Aslakveien

Orkla får bygge 16 etasjer på Skøyen

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...